Як позбутися страху публічних виступів?

Не в кожного в нас вдається зберігати спокій під час публічних виступів.

Ми мріємо впевнено вийти на сцену з промовою або презентацією, розрядити обстановку жартом, захопити увагу аудиторії захоплюючими історіями, розповісти про складні речі простою мовою і піти під овації та оплески.

Але зазвичай в реальному житті все не так ідеально.

Дуже часто наші страхи беруть над нами гору, і ми спотикаємось представляючи себе, забуваємо слова, забуваємо тримати увагу і інтерес аудиторії.

Зазвичай після таких зашкварів ми інтерпретуємо це як знак того, що ми взагалі більше ніколи не повинні виходити на сцену.

Але це зовсім взагалі не так. 

На початку кар'єри буквально кожен з ораторів пройшов через цей тернистий шлях перемоги над собою.

Всі здатні виступати зі сцени, але вам потрібно трішечки більше потренуватися, щоб стати більш впевненим.

А поки страх заважає вам публічно виступати, нам є що вам порадити.

Поперше вам необхідно зрозуміти, що вас не потрібно долати цей страх з метою стати відмінним спікером.

Повністю подолати його не тільки неможливо, а й не треба. Ваш страх допомогатиме вам краще готуватися до виступу.

А ось знизити рівень страху, щоб він не заважав виступати, необхідно.

Ось декілька порад про те, як мінімізувати їх вплив на ваш виступ.

Краще готуйтесь до виступу

Звучить банально, але першим кроком в боротьбі зі страхами є підготовка. Це означає, що ви повинні знати свій матеріал настільки добре, щоб зовсім не думати про нього. Також необхідно переконатися, що весь процес вашого виступу ідеально налагоджений. Вам необхідно бути розслабленим і сконцентрованим, а не перейматися за те, як буде працювати звук. Звірники допоможуть вам при роботі з деталями. Якщо це можливо, проведіть генеральну репетицію з усіма аудіовізуальними складовими виступу. Спробуйте виступити перед друзями, вони допоможуть виправити текст, підготувати відповіді на складні і незручні питання по темі, або зімітувати байдужу аудиторію. Спробуйте передбачити найскладніші сценарії розвитку подій, щоб при виступі не було ніяких несподіванок.

Будьте реалістом

Як люди, ми схильні перебільшувати. Переконайтеся, що ви реалістично дивіться на свої страхи. Деякі страхи реальні, інші - ні. Якщо у вас 100 слайдів на пів години, ваш страх не вкластися в час цілком обгрунтований, і все, що вам необхідно зробити, це зменшити кількість слайдів. Однак шанс на те, що хтось з аудиторії почне свистіти в знак несхвалення посеред вашого виступу, зовсім незначний. Щоб подолати примарні загрози та виявити реальні вам необхідно їх сегментувати. Візьміть лист паперу і намалюйте три колонки. В першу розмістіть подію яку ви найбільше боїтеся. В другу - найгірший варіант розвитку подій, якщо ця подія станеться. А в третій навпаки - найкращий варіант сценарію.

Наприклад, ваш найбільший страх - спіткнутися, виходячи на сцену. Найгірше, що може статися - хтось зніме цей момент, викладе на YouTube і це відео стане вірусним. А плюсом буде те, що фанати по всьому світу зрозуміють, що ви теж людина, яка може робити помилки, і ще більше людей захочуть послухати вас.

Готовність до виступу і тверезий погляд на речі можуть допомогти зменшити страх. Наступні ж кроки допоможуть додати в упевненості:

Будьте уразливі

Так вже заведено думати, що впевненість означає огорожу нас від усього навколо. Але правда в тому, що ваша вразливість може бути вашою найсильнішою рисою. Кращий спосіб встановити зв'язок з аудиторією - бути людиною. Це має на увазі наявність недоліків і вчинення помилок. Це має на увазі те, що ви дозволяєте аудиторії краще вас зрозуміти. Ви не зможете налагодити з нею зв'язок, якщо не дозволите налагодити зв'язок з вами. Люди приходять не тільки для того, щоб отримати від вас інформацію. Вони хочуть відчути щось нове і встановити нові контакти. Чим більше ви пов'язані з тим, про що розповідаєте, тим ближче до цього стануть і ваші слухачі. Вони будуть відчувати те ж, що і ви. 

Приймайте участь

Тільки тому, що ви і так фізично перебуваєте на сцені, не означає, що ви приймаєте повну участь в процесі. Ваша публіка стежить за вашою думкою і за вашими відчуттями навіть більше, ніж за тим, що ви говорите і робите, а це значить, вам необхідно бути повністю залученим, щоб встановити зв'язок з аудиторією. Знайдіть щось, що допоможе вам у цьому. Це може бути пов'язано навіть з якоюсь діяльністю перед виходом на сцену. Коли ви виходите на сцену, найшвидший спосіб заспокоїтися - зробити глибокий вдих і знайти доброзичливе обличчя в аудиторії - все це поверне вас в сьогодення.

Будьте щирим

Найбільше на шляху до зменшення страху вам допоможуть щирість і бажання ділитися з аудиторією. Звичайно, у вас і так є причина, по якій ви виходите на сцену і виступаєте, і часто ця причина полягає не тільки в роботі. У вас є посил, яким ви хочете поділитися з публікою, щоб вона рознесла цей посил далі - на роботі, своїм командам, сім'ям і громадам. Вам необхідно подарувати слухачам новий погляд, новий спосіб мислити. Який ще дар ви хочете донести публіці? Як ви хочете реалізувати своє бажання ділитися? Наскільки радо ви готові ділитися? Наскільки вразливими ви можете бути?

Застосовуючи ці п'ять кроків, не забувайте, що необхідно зберігати баланс. Ваше Его може стати вашим ворогом.

Занадто висока думка про себе не дасть вам бути досить вразливими, щоб налагодити контакт з аудиторією. З занадто ж низькою зарозумілістю ви не завоюєте довіру публіки і не зможете поділитися з нею вашим знанням. Це тонка грань, а тому дуже важливе повне занурення. Потрібно постійно себе тренувати, щоб бути, як ми говоримо, «впевнено скромним і смиренно впевненим».

І в кінці кінців, найпростіше зменшити свій страх, якщо в цьому вам хтось допомагає. Знайдіть свою команду людей, які допоможуть вам подолати страхи. Допомагайте підготуватися іншим, залишайтесь реалістом, будьте вразливими і щирим. Відкривайте таланти в оточуючих.

У всіх з нас є чим ділитися, а спілкування - відмінний для цього шанс.

Пам'ятайте це і все у вас вийде!