Як правильно делегувати повноваження?

Брайан Трейсі - відомий фахівець з питань ефективності та психології успіху - вивів золоту формулу, яка допоможе правильно передавати повноваження підлеглим. Вона містить 7 принципів:
 
1. Рівень завдання повинен відповідати рівню виконавця

Співвідносите складність завдання з навичками, здібностями і рівнем мотивації людини, якій ви плануєте його доручити. Важливо, щоб робота не виявилася занадто складною і людина могла з нею впоратися.
 
2. Делегуйте поступово

Передавайте повноваження поступово, розвиваючи в людині впевненість в собі. 
 
3. Делегуйте завдання цілком

Один з головних мотиваторів в діловому середовищі - відчуття повної відповідальності за доручену справу. Стовідсоткова відповідальність пробуджує впевненість, компетентність і самоповагу. У кожного з ваших співробітників, яку б посаду він не обіймав, повинна бути принаймні одна функція, за яку він відповідає цілком. 
 
4. Очікуйте конкретного результату

Подумайте, який конкретний результат ви хочете отримати у разі делегування. Допоможіть підлеглим чітко зрозуміти, чого ви від них очікуєте в результаті. Обов'язково перепитаєте, як людина зрозуміла завдання.
 
5. Стимулюйте участь в обговоренні

Існує пряма залежність між обговоренням і зацікавленістю у виконанні роботи. Коли у людей є можливість безпосередньо спілкуватися з керівництвом - підвищується прагнення виконати роботу добре.
 
6. Делегуйте повноваження і відповідальність

Делегуйте повноваження пропорційно рівню відповідальності. Якщо завдання масштабне, повідомте співробітникам, скільки часу на неї відводиться і до кого вони можуть звернутися за додатковою допомогою. Поширена помилка, яку здійснюють керівники: вони недооцінюють, що може знадобитися співробітникам для якісного виконання роботи, будь то час або гроші.
 
7. Залиште виконавця в спокої

Нехай підлеглий несе стовідсоткову відповідальність. Постійно перевіряючи співробітника, вимагаючи звітності і пропонуючи зміни і коректування процесу ви лише будете заважати йому.

Здатність делегувати завдання - ключовий фактор успіху керівника. При правильному делегуванню ваш потенціал практично безмежний. При відсутності цієї навички ви будете змушені все робити самі.