Як провести аналіз думок

Ваш розум створений для того, щоб придумувати ідеї, а не зберігати їх. «Ментальна ревізія» дозволяє перенести їх з голови в вашу систему GTD (Getting Things Done - «як привести справи в порядок»).

Якщо ви схожі на більшість людей, у вас багато думок - і їх потрібно збирати і записувати. Потрібно записувати все, що привертає вашу увагу, в тому числі:

  1. Справи, які ви хочете зробити
  2. Справи, про які ви замислюєтеся, зробити чи ні
  3. Креативні ідеї, від яких не хочеться відмовлятися

Записуючи все це, ви переносите думки з голови на папір. Можливо, ви виявите, що відчуваєте себе набагато краще після «ревізії». Ваш розум вільний і чистий. Більше не потрібно намагатися щось запам'ятати або турбуватися, що ви можете щось забути.

Розум, як вода

Уявіть, що у вас абсолютно чисте ментальний простір, без всякої непродуктивної суєти або тиску. Ви зможете присвятити 100% своєї уваги першорядним завданням, ні на що не відволікаючись. Ви будете присутні в моменті. Ви будете уважні. Ви зможете тримати свою увагу під контролем.

«Розум, як вода» - це досвід буття, в якому ваш розум чистий, і ви здатні зосередитися, на чому хочете. Ви готові до всього. Методологія GTD в цілому створена, щоб домогтися цього, тому регулярно очищайте свій розум, проводячи «ревізію».

Крок за кроком

Крок 1. Заплануйте від двадцяти до тридцяти хвилин для «ментальної ревізії».
Крок 2. Завершіть свою першу ревізію.
Крок 3. Покладіть те, що вийшло, в лоток.

Крок 1. Заплануйте від двадцяти до тридцяти хвилин для «ментальної ревізії»

Що ж таке ментальна ревізія?

Ментальна ревізія означає просто записувати все, що у вас на думці. Це спосіб повністю очистити розум, зібравши все, що є у вас в голові, і записавши це на папері.

Крок 2. Завершіть свою першу ревізію

Знайдіть тихе місце, якщо це можливо, де ви зможете працювати в цьому напрямку.

Тримайте під рукою ручку і стопку паперу.

Візьміть кожну думку, ідею або проект, які є у вас в голові і які привертають вашу увагу. Так, це цілковитий словесний понос.

Якщо ви запишете кожну думку на окремий аркуш паперу, це полегшить подальші кроки, але і довгий список або навіть запис на цифровий пристрій також підійдуть, якщо ви віддаєте перевагу такий підхід.

Крок 3: Покладіть те, що вийшло, в лоток

Складіть все аркуші паперу, отримані списки або будь-які інші замітки в свій лоток.

Саме класне в добре функціонуючому входить лотку - це те, що вам не потрібно ні думати, ні приймати рішення щодо цих записів, поки ви не будете готові зробити це, і ви не пропустіть нічого, над чим корисно було б поміркувати пізніше.

Засмучення і полегшення!

Після проведення ментальної ревізії люди часто відчувають і засмучення, і полегшення. Засмучуються вони через відкрилися фактів, які були заховані в їх голові занадто довго. Можливо, це якесь обіцянку - собі або іншим людям. Тепер вони перекочували в вашу систему, і ви можете вирішити, що з цим робити.

Полегшення відбувається тому, що всі ці моменти переміщаються з голови в систему. Усвідомлення поточних реалій, хороших чи поганих, завжди дає позитивний результат.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство