Як відрізнити фейково популярного блогера від по справжньому популярного?

Сьогодні все ще вважається одним із найбільш вдалих варіантів промоції вашої справи, продукту, рішення - публікація в блозі так званого лідера громадської думки.

Про ефективність такого рішення сперечатись можна скільки завгодно, але воно є і воно дійсно працює.

Публікації на сторінці топ-блогера звичайно мають свою ціну, інколи навіть просто непристойно високу.

І тут важливо зрозуміти не скільки чи є сенс віддавати гроші блогеру за промоцію, а скільки чи дійсно ціна, яку запитує блогер відповідає ефекту який ви отримаєте від публікації.

Взагалі питання ціни вкрай цікаве, навіть тому, що поняття справедливої ціни не існує апріорі!

Будь-яка ціна яку ви готові заплатити за товар (навіть якщо вона вище за собівартість у 1000 разів) - справедлива.

Так само, будь-яка ціна6 яку ви вважаєте не справедливою, навіть якщо вона нижча за собівартість - несправедлива.

Так ось, стосовно вартості такої послуги. Ви повинні зрозуміти, що ціна у вашому випадку повинна відповідати вашим очікуванням. Виправдає очікування ваша рекламна компанія - отримаєте трафік на сайт, нових клієнтів, або щось інше - ви досягли мети. Якщо ні - ні.

Але це вже інша історія, а ми з вами повернемось до нашої.

Фейсбук комерційна компанія, а тому адміністрації сервісу байдуже скільки ви маєте фоловерів та наскільки соціально значимі думки якими ви ділитеся на своїй сторінці.

Фейсбук продає рекламу, а тому охоплення яке вам може надати топ-блогер буде в межах фоловерів, їх друзів, і не буде пропонуватись для інших користувачів мережі.

Тому показник на який зазвичай дивляться - це кількість фоловерів, лайків та репостів і кількість коментарів до них.

Що стосується фоловерів та лайків та репостів - це можна так сказати синтетичні показники. Вони кількісні, а не якісні, і тому їх вкрай легко накрутити.

Цим користується дуже велика кількість блогерів.

Накручуючи лайки та репости вони не розраховують поширити свою інформацію на більшу аудиторію, не збільшують цільову аудиторію, ні. За допомогою неякісних, “мертвих душ”, спамерських роботів вони просто накручують показники на які дивляться рекламісти!

Вкладаючи в синтетичні показники вони підвищують свою значимість та ціну в очах людей які шукають можливості розрекламувати свій продукт, поширити свою інформацію.

Саме тому, для попередньої оцінки доцільності розміщення реклами на сторінці топ-блогера необхідно звертати увагу не на синтетичні показники, а на органічні.

Так як не викинути гроші при роботі з топ-блогерами? На що звернути увагу?

  1. Фоловери. Географію фоловерів можна перевірити вкрай легко. Якщо більшість з них не належить до країни в якій мешкає блогер, і мова якою він пише пости дуже відрізняється від мови фоловерів - це типова накрутка.

  2. Лайки. По-перше, кількість лайків не може бути меншою за кількість репостів. Якість лайків можна перевірити вибірково подивившись на кілька профілів користувачів. Якщо користувач у побуті спілкується іншою мовою, мешкає в екзотичній країні - це бот і просто так він аж ніяк не зміг би поставити цей лайк - це типова накрутка.

  3. Кількість лайків на всіх постах має становити хоча б 10% від загального числа фоловерів. Якщо цифра менше або більша, або періодично сильно скаче - блогер займається накруткою лайків.

  4. Репости. Якісним репост можна вважати, коли користувач не просто репостнув, а й додав коментар до репосту своїми словами. Стосовно походження автора репосту ситуація така сама як із лайками. Не буває випадкових репостів постів на мові якою користувач не користується.

  5. Коментарі. Завжди звертайте увагу на коментарі!  Для тих, хто купує коментарів - вони дуже короткі, не несуть великого смислового навантаження і як правило не надто відносяться до розмови. Як правило на накручених аккаунтах коментарів під постами або немає взагалі, або їх 1-2.

Так що ж робити? Як знайти блогера який вам дійсно допоможе?

  1. Варто звернути увагу на мікро-блогерів з не більше ніж 10 000 фоловерів. Вони як правило вкладають гроші в свою популяризацію і мають дуже активну аудиторію.

  2. Не соромтесь запитати статистику. Адекватні блогери завжди надають скріншоти.

  3. Запитайте у блогера поради. Блогер який дійсно переймається своєю справою допоможе вам обрати і формат і форму співпраці. Топ-блогер який не допоможе вам як правило направить вам прайс і додасть кілька токсичних коментарів на кшталт: “в мене немає часу приділяти увагу кожному замовнику”.

  4. Завжди обирайте якість, а не кількість. Тоді ваше рекламне співробітництво з топ-блогером дійсно дасть результати, а не буде черговим зливом бюджету в нікуди.

Дивіться також