Як війна розколола мафію

Олександр Отдельнов володіє незвичайним туристичним об’єктом: музеєм контрабанди. 

Через його рідну Одесу контрабанда тече з XVIII століття. Поки він не закрився через COVID-19, у музеї демонструвалося все: від перлин і пістолетів, які проникли в імперську Росію, до більш сучасної здобичі. 

Потім була війна в лютому 2022 року. «Порт перестав працювати, і все зупинилося», – каже пан Отдельнов. Закінчилися не тільки туристичні потоки. 

Одеса була ключовим вузлом у величезній злочинній мережі, зосередженій в Україні та Росії, яка сягала від Афганістану до Анд. Він був частиною «найсильнішої злочинної екосистеми в Європі», вважає аналітичний центр Глобальної ініціативи проти транснаціональної організованої злочинності ( gitoc ).

Російське вторгнення вразило цей підземний світ із силою землетрусу. 

Переважна більшість запеклих українських мафіозі припинили співпрацю з російськими спільниками. 

«Ми злодії, ми проти будь-якої держави, але ми вирішили, що ми за Україну», – каже один. 

Прибуткові маршрути контрабанди героїну змінюються, що впливає на ціни та прибутки злочинних синдикатів за тисячі миль. Якщо зрив виявиться тривалим, це може змінити обличчя глобальної злочинності. Це також змінить Україну.

Країна бореться з корупцією з моменту виходу з Радянського Союзу в 1991 році. 

Революція Майдану 2013-14 років скинула корумпованого президента та частину олігархії, що стояла за ним. 

У 2019 році Володимир Зеленський був обраний президентом на антикорупційній платформі та провів реформи для боротьби з мафією. Але в кращому випадку це було напівзавершене прибирання. 

До вторгнення gitoc ставив Україну на 34-е місце серед 193 країн за індексом злочинності та третє місце в Європі. 

Україна також отримала помітно погані оцінки щодо сприйняття корупції.

Кримінальний світ у контрольованих урядом частинах України до 2022 року періодично та жорстоко боровся між різними групами. Проте, він мав три аспекти, які пов’язували Україну зі світовими кримінальними ринками. 

По-перше, контрабандна «супермагістраль», що з’єднує Росію та Україну, проходить через частини східної України, які були окуповані Росією в 2014 році. По-друге, глобальні контрабандні центри в Одесі та інших чорноморських портах. І нарешті фабрики в Україні з виробництва заборонених товарів на експорт.

Ця інфраструктура підтримувала різні бізнес-моделі для різних продуктів. Україна була зростаючим «побічним» транзитним маршрутом для героїну з Афганістану, замінюючи маршрути через Балкани та Кавказ. 

Перед війною це було четвертий за величиною маршрут героїну в Європі. 

Кокаїн з Латинської Америки йшов через Чорне море. В іншому напрямку бандити експортували зброю до Азії та Африки, зокрема з порту Миколаїв. 

У 2020 році Україна випередила Китай і стала найбільшим джерелом нелегального тютюну в Європі. 

Місцеве виробництво амфетамінів зростало: того року було ліквідовано 67 нелегальних лабораторій, що є найвищим показником у будь-якій країні.

Війна змінила все, створивши «середовище неприйнятного ризику для міжнародної незаконної торгівлі», йдеться в новій доповіді уряду Америки. 

Чорноморські порти були закриті або значно обмежені для судноплавства. 

Кордон між урядовою Україною та територіями, окупованими Росією, тепер є укріпленою серією полів смерті, що перериває магістраль. Призов в Україні позбавив кримінальний світ робочої сили, а воєнний стан зупинив широкий спектр злочинної діяльності. Комендантська година ускладнює пересування вночі.

Українські гангстери теж цураються своїх російських колег. «Одна справа – називатися злочинцем; зовсім інше – вважати себе зрадником», – каже Марк Галеотті, автор книги «Вори: російська супермафія». 

Вірність Україні — це контроль ризиків і патріотизм. 

«Якби нас приєднали до Росії, багатьох хлопців у в’язниці могли б перевести кудись подалі», – пояснює один гангстер. «Російські охоронці безжальні. Нікому з нас це не потрібно. Тому ми зробимо чорну роботу за Україну».

Побічні ефекти відчуваються в усьому світі, оскільки мережі контрабанди переналаштовані в обхід України. 

Турецькі митники кажуть, що через кордон з Іраном тече більше героїну та метамфетамінів. 

У першому кварталі 2022 року литовські прикордонники помітили чотириразове зростання обсягів незаконного тютюну порівняно з аналогічним періодом минулого року. 

Минулого року поліцейське управління США вилучило 3,5 тонни латиноамериканського кокаїну вартістю приблизно пів мільярда євро в порту Мууга. 

Блокування чорноморських портів України та посилення контролю в Західній Європі також можуть пояснити великі вилучення наркотиків на Росії. 

10 квітня влада вилучила в Москві майже 700 кілограмів кокаїну. 

Війна також означала нові короткострокові можливості для гангстерів в Україні. 

Один – контрабанда людей. За оцінками ООН, близько 5 мільйонів українських біженців перебувають у «тимчасовому захисті» в Європі, а її статистичне моделювання історичних тенденцій припускає, що, можливо, 100 000 можуть стати жертвами торгівлі людьми. 

Також існує ринок контрабанди призовників з України. Іноді це може бути так само просто, як пропустити їх через український паспортний контроль. 

Щонайменше 8000 було спіймано під час спроби виїхати з країни, переважно до Молдови чи Польщі. Повідомляється, що контрабандисти за таку послугу беруть від 5000 євро (5500 доларів США) до 10 000 євро. Проте поки що масштаби торгівлі людьми не такі страшні, як могли б бути. 

«Це трапляється, — каже високопоставлений чиновник Європолу, — але набагато рідше, ніж ми очікували».

Довгостроковий вплив війни на злочинність у Росії, ймовірно, буде згубним. 

За словами пана Ґалеотті, держава посилила зв’язки з організованою злочинністю, які вже були встановлені, хоча лише зрідка використовувалися. 

Російські мафіозі, які діють за межами країни, повинні були віддавати частину своїх прибутків на так звані «чорні рахунки», до яких можуть отримати доступ російські шпигуни, для покриття своїх операційних витрат. 

Злочинців завербували, щоб діяти в якості агентів кремлівської розвідки, зокрема, щоб допомогти отримати вкрай необхідні напівпровідники, які перебувають під ембарго, для військових дій. 

Рейдерське захоплення західних компаній на Росії Кремлем або його довіреними особами підживить нову еру кумівства, тоді як вимога маскувати транскордонні транзакції або обійти західну фінансову систему ще більше зменшить прозорість і підзвітність.

Для України довгострокова картина менш чітка. Заморожений конфлікт, безумовно, може створити великі ризики. До вторгнення в Україні було десь від 7 до 9 мільйонів одиниць легальної вогнепальної зброї. Можливо, стільки ж було й незаконних. Зараз країна ще більше наповнена зброєю. 

Історія показує, що війни підживлюють торгівлю зброєю: зброя з Югославії використовується в насильницьких злочинах по всій Європі. Генеральний секретар Інтерполу Юрген Шток попередив про можливе сплеск торгівлі стрілецькою зброєю. Проте поки що все добре. «Ми не бачимо торгівлі зброєю на систематичній чи організованій основі», — пояснює представник Європолу.

Українське виробництво наркотиків може знову піднятися. Американський уряд нещодавно повідомив про зростання більш розгалуженої мережі менших нарколабораторій в Україні, які використовують Інтернет для продажу та поштову систему для доставки. Найбільший ризик несе процес реконструкції. 

Минулого місяця Світовий банк оцінив вартість відновлення України в 411 мільярдів доларів, включаючи 92 мільярди доларів на транспорт і 69 мільярдів доларів на житло. Такі масштабні проекти можуть легко стати здобиччю мафії, яка фальсифікує системи державних закупівель і тендерів, щоб отримати доступ до землі, субсидій і ліцензій.

Але все ж є можливість зробити остаточне зменшення організованої злочинності в Україні. Основні зусилля мають бути зсередини країни. 

Законопроект від грудня спрямований на реформу міського планування: відповідні урядові документи стверджують, що будівельна галузь схильна до «зловживання владою», «загальної корупції» та «уникнення покарання». 

У січні пан Зеленський звільнив чотирьох заступників міністрів і п'ятьох регіональних губернаторів за хабарництво, повідомляє Reuters. "Будь-які внутрішні проблеми, які заважають державі, вичищаються", - заявив він.

Зовнішній тиск може допомогти: ці кошти на реконструкцію, швидше за все, надходять переважно від іноземців і мають певні зобов’язання. До остаточного членства України в ЄС ще багато років, але процес наближення до норм ЄС є важелем для боротьби з організованою злочинністю. Статус кандидата країна отримала ще в червні.

Ті, хто вивчає організовану злочинність у всьому світі, вважають істиною, що війна та соціальна нестабільність створюють можливості для гангстерів та їхніх білих комірців. Проте є незвичайні елементи досвіду України, які можуть дозволити отримати інший результат. Війна розірвала десятиліттями фізичні та соціальні артерії між країною та російськими злочинними мережами, можливо, на довгі роки. Це дало українській державі подальшу публічну легітимність для боротьби з олігархією та може збільшити участь Заходу в економіці та контроль над нею. Ніхто з розумних не думає, що контрабанду в Одесі відведуть до музею. Але шанси, що Україна нарешті перестане бути гангстерським раєм, є■

Ця стаття з'явилася в міжнародному розділі друкованого видання Економіст під заголовком "Кінець гангстерського раю"