Яка операційна система краща для Smart TV

Перед купівлею телевізора необхідно знати безліч речей: характеристики екрана, кількість портів, можливості звуку. Але є одне питання, яке часто не беруть до уваги: яку операційну систему слід обрати? І це важливий аспект, адже ОС на смарттелевізорі визначатиме його інтерфейс і програмні можливості. Порівнюємо три популярні платформи. 

Google TV — Android у телевізорі

Хоча в основі операційної системи, як і раніше, лежить Android TV, система Google відрізняється більш плавним інтерфейсом з акцентом на рекомендації контенту. 

Пристрої під управлінням Google TV підтримують Chromecast. Це дає змогу легко передавати потоковий вміст із браузера Chrome або з пристрою Android. Як приємний бонус ви зможете використовувати Google Assistant. За допомогою голосу через телевізор можна керувати всіма пристроями «розумного» будинку.

Але найголовніша причина, чому багато хто віддає перевагу купити телевізор з Smart TV Google — доступ до безлічі додатків. Навіть якщо програму неможливо встановити з фірмового магазину, її легко завантажити на телевізор та інсталювати вручну.

WebOS — баланс між функціональністю і простотою

Ця ОС у 2014 році стала провідною для смарттелевізорів LG завдяки зручному і простому інтерфейсу. У WebOS 6, оновленні 2022 року, з'явився більш сучасний UI, який займає весь екран, що забезпечує більшу функціональність. 

Серед інших примітних функцій системи виділяють: 

  • «живі» додатки — можна призупинити роботу однієї програми, почати роботу з іншої, а потім повернутися і продовжити з того місця, на якому зупинилися; 
  • відтворення 360-градусного відео;
  • OLED-галерея зображень, оснащена фоторамками. 

Система сумісна з Miracast і AirPlay. Є підтримка Google Assistant. WebOS — безсумнівний переможець для тих, хто шукає легку в освоєнні та водночас просунуту систему. 

TizenOS — альтернатива Samsung

Ця операційна система розроблена The Linux Foundation і використовується компанією Samsung. Візуально ОС має непоганий вигляд. Завдяки невеликому розміру TizenOS швидше завантажується і працює порівняно з важчими платформами, на кшталт Google TV.

До ОС висувають кілька претензій: 

  1. Вона не така «інтелектуальна». Рекомендації TizenOS обмежуються нещодавно відкритими додатками замість пропозиції контенту.
  2. Голосове управління системи не може конкурувати з Google Assistant.
  3. Вона надмірно спрощена. У WebOS дотримано ідеального балансу між наявністю налаштувань і неперевантаженим інтерфейсом. TizenOS буде нецікаво користуватися технічно підкованим користувачам. 

Багато хто нарікає на брак якості ОС. Це стосується функцій універсального пошуку, де результати часто не збігаються, а також скарг на надмірну кількість реклами. Загалом, TizenOS задовольняє базові потреби, чого достатньо більшості користувачів. 

Яку систему вибрати?

Немає однозначної відповіді на це запитання, адже кожна ОС хороша по-своєму. Враховуйте можливості кожної платформи і ви не помилитеся.