Якісне національне інформаційне поле - запорука сильної нації

14 січня в Укрінформі відбулась пресконференція на тему: "Інформконцерн – національний контент у кожну домівку і кожному українцю", організатором якої виступив народний депутат України Олег Дунда (фракція "Слуга народу").

Олег Дунда спільно з директором ДП "Кримський дім", актором та режисером, заслуженим артистом Автономної Республіки Крим Ахтемом Сеітаблаєвим, диригентом Національної опери України, головним диригентом і художнім керівником оркестру "Київ-Класік", народним артистом України, артистом ЮНЕСКО в ім’я миру Германом Макаренком та ректором Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, кандидатом мистецтвознавства, професором Олександром Цугоркою презентували законопроект "Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України" (№ 6430).

Прес-реліз заходу:

"Основна ідея створення концерну - поєднання інформаційного і культурно-мистецького просторів України, як базової умови національної безпеки, що є фундаментом існування незалежної української держави,” - зазначив народний депутат Олег Дунда.

Якісне національне інформаційне поле - це запорука сильної нації. Через інформаційний простір суспільство формує світосприйняття і відношення до власної держави, культури, історії. Він формує і виховує цілі покоління. Якщо держава не створює свій власний національний контент і не заповнює ним інформаційне поле, суспільство споживає, в кращому випадку, нейтральний контент інших держав, в гіршому – ворожу пропаганду. Саме ігнорування інформаційного поля та відсутність якісного державного замовлення, в тому числі, призвели до втрати Криму та частин Донецької і Луганської областей. Тому зволікати і далі в цьому питанні є неприйнятним.

"Зараз інформаційне поле України формує безліч інформаційних теле- та радіоканалів, інформаційна політика яких залежить тільки від вподобань їх власників і аж ніяк не від потреб держави та суспільства. Власники телеканалів досить часто використовують свої інформаційні ресурси для політичного піару та маніпуляцій", - зазначив Дунда.

Створення інформаційного концерну і державне замовлення національного контенту ні в якому разі не є утиском свободи слова і суспільного мовлення. Дана ініціатива навпаки збільшує долю суспільного телебачення до 25% в межах теле- та радіопростору України.

Державне замовлення на створення контенту в різних варіантах існує у більшості країн світу. Особливо держзамовлення актуальне в період збройних конфліктів. Навіть найвідоміша фабрика кіно та телеіндустрії - Hollywood, під час Другої Світової війни, практично повністю працювала на держзамовлення. Більшість світових шедеврів ще з часів єгипетської цивілізації створювались на замовлення держави. Найвідоміші витвори мистецтва епохи Відродження - яскравий приклад такої політики.

Прийняття законопроекту № 6430 повністю змінить та захистить українське інформаційне поле від маніпуляцій і пропаганди з боку Російської Федерації та будь-якого ворожого контенту. Інформконцерн надасть можливість створювати якісний національний продукт, популяризувати національну культуру, впроваджувати нові тренди та моду на українське. Державне замовлення - це підтримка молодих талановитих митців в реалізації їх ідей. Державний національний контент формуватиме національну ідентичність та нестиме українське в кожну домівку."

Олег Дунда на своїй сторінці у ФБ так прокоментував презентацію: "Сьогодні в УКРІНФОРМ провели презентацію законопроекту "Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України" (№ 6430). Дійшли спільного висновку щодо необхідності повернення державного замовлення у сферу медіа та мистецтва. При цьому, зауважу, фінансування цього напряму з боку держави має бути на рівні Міноборони. Сучасні війни - це війни в інформаційному просторі. Ведуться вони в нашій країні вже довгий час і захищати наших громадян, а головне: виховувати національну ідентичність і гордість, що ми - українці, ми маємо через культуру, мистецтво та медіа. Скептикам хочу нагадати дуже знакову нараду у британського прем'єра Вінстона Черчилля під час Другої Світової війни, на якій від нього вимагали урізати витрати на культуру. Він відповів: "А за що ми тоді воюємо?".

Ознайомитись з законопроектом можна за наведеним нижче посиланням.

Будемо вдячні, друзі, за ваші коментарі та думки з приводу законодавчої ініціативи.