ЗАЯВА ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ

ЗАЯВА ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ

Щодо внутрішньополітичної ситуації, не перебираючи на себе права на надання юридичної чи моральної оцінки, водночас вважаю за абсолютно необхідне звернути увагу політичних еліт та широких верств громадськості на те, що сьогодні Україна переживає масштабну комплексну кризу...

Ми маємо найбільший рівень загроз національній безпеці, починаючи з 2014 року. Велике угруповання російських військ скупчено біля наших кордонів у бойовій готовності. Увага всього світу прикута до загрози масштабного російського вторгнення в Україну. Рівень міжнародної напруги є найбільшим з часів Холодної війни. Країні загрожує глибока енергетична криза. Все це відбувається на тлі незгасної епідемії коронавірусу та занадто повільного економічного відновлення. Рівень довіри громадян до багатьох базових державних інституцій, до "еліт", "експертного середовища" сягає історичного мінімуму.

На цьому загрозливому тлі політичні сили та деякі експертні кола вдаються до недалекоглядних кроків, які суттєво збільшують стратегічні ризики для країни, відкидаючи віковічну істину потреби у національному єднанні перед обличчям агресора та в умовах кризи.

В нинішніх умовах Україну може врятувати лише внутрішньополітична єдність, коли всі громадяни, незалежно від ідеологічних та політичних уподобань, згуртуються, щоб вистояти у масштабній кризі.

Всі політичні еліти мусять співпрацювати, забувши про суперечності та взаємні образи, задля згуртування суспільства та зменшення ризиків і загроз, що нависли над країною.

Прийде мирна доба перемоги, і суспільство допоможе не забути своїх героїв і зрадників. До перемоги можна дістатися лише разом.

Дії більшості нинішніх українських політиків та експертів, що безпосередньо спрямовані на розкол суспільства та збільшення температури внутрішнього політичного протистояння, можуть мати надзвичайно руйнівний характер для української державності.

Тому ЗАКЛИКАЮ УСІХ БЕЗ ВИКЛЮЧЕННЯ ПОЛІТИКІВ, ЕКСПЕРТІВ припинити розколювати українське суспільство у цей ризикований час, і СПІЛЬНО з ГРОМАДЯНАМИ співпрацювати задля національного єднання, збільшення стійкості України, протистояння загрозам та подолання кризи.

А тепер, друзі, чому сьогодні вирішив оприлюднити цю заяву, статтю?

Як ви вже чудово знаєте, 16 січня  несподівано для усіх Валерій Пекар оприлюднив

"Ми, представники незалежних експертних кіл та інтелектуальних спільнот України, вважаємо за необхідне висловитися стосовно внутрішньополітичної ситуації, що складається навколо кримінального переслідування Петра Порошенка. Не перебираючи на себе права на надання юридичної чи моральної оцінки, водночас вважаємо за абсолютно необхідне звернути увагу політичних еліт та широких верств громадськості на стратегічний аспект цієї справи.

Сьогодні Україна переживає масштабну комплексну кризу. Ми маємо найбільший рівень загроз національній безпеці, починаючи з 2014 року. Велике угруповання російських військ скупчено біля наших кордонів у бойовій готовності. Увага всього світу прикута до загрози масштабного російського вторгнення в Україну. Рівень міжнародної напруги є найбільшим з часів Холодної війни. Країні загрожує глибока енергетична криза. Все це відбувається на тлі незгасної епідемії коронавірусу та занадто повільного економічного відновлення. Рівень довіри громадян до багатьох базових державних інституцій сягає історичного мінімуму.

На цьому загрозливому тлі керівна політична сила вдається до недалекоглядних кроків, які суттєво збільшують стратегічні ризики для країни, відкидаючи віковічну істину потреби у національному єднанні перед обличчям агресора та в умовах кризи.

В нинішніх умовах Україну може врятувати лише внутрішньополітична єдність, коли всі громадяни, незалежно від ідеологічних та політичних уподобань, згуртуються, щоб вистояти у масштабній кризі. Всі політичні еліти мусять співпрацювати, забувши про суперечності та взаємні образи, задля згуртування суспільства та зменшення ризиків і загроз, що нависли над країною. Прийде мирна доба перемоги, і суспільство допоможе його очільникам не забути своїх героїв і зрадників. До перемоги можна дістатися лише разом. А в гіршому випадку українським політикам просто не буде що ділити.

Дії нинішньої української влади, що безпосередньо спрямовані на розкол суспільства та збільшення температури внутрішнього політичного протистояння, можуть мати надзвичайно руйнівний характер для української державності.

Ми закликаємо Президента України Володимира Зеленського припинити розколювати українське суспільство у цей ризикований час, а всіх політиків та громадян співпрацювати задля національного єднання, збільшення стійкості України, протистояння загрозам та подолання кризи." 

Цю заяву підписали: Yevhen Bystrytsky, філософ, Виборча рада UA; Ігор Коліушко, Голова правління Центру політико-правових реформ; Петро Бурковський, аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва; Володимир Кіпень, Голова Донецького Інституту соціальних досліджень і політичного аналізу; Валерій Пекар, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи; Andrii Dligach, доктор економічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Анатолій Негрійко, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАН України; Юлія Кириченко, членкиня правління Центру політико-правових реформ, Співголова Ради Реанімаційного пакету реформ; Ostap Stasiv, Голова ГО “Відкритий Університет Майдану” (ВУМ); Йосиф Зісельс, Співпрезидент Вааду України, учасник Ініціативної групи “Першого грудня”; Evgen Zaharov, директор Харківської правозахисної групи, учасник Ініціативної групи “Першого грудня”; Myroslav Marynovych, проректор Українського католицького університету, учасник Ініціативної групи “Першого грудня”; Michael Gonchar, радник Секретаря РНБО України (1996-2000); Olexiy Haran, доктор історичних наук, професор політології Національного університету “Києво-Могилянська академія” та багато інших (не уточнюється....). І ця заява до цього часу  відкрита до підписання, відповідно до інформації на сторінці пана Валерія.

Оскільки заява замість єднання викликала, як і було очевидно одразу, обурення і розкол у суспільстві, Пекар почав спростовувати те, що ця заява виключно на підтримку Порошенка. Зі свого боку я трішки виправив текст заяви і оприлюднив ії як ЗАЯВУ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ, текст якої ви і побачили на початку статті.

Звісно аудиторія людей, які читають мою сторінку у ФБ і сторінку пана Валерія - це неспівставні речі) Тому мою заяву ледве помітили) А ось заява пана Пекаря і його однодумців до цього часу жива і мала продовження.

Неочікувано!!!! Депутати Київради стурбовані агресією росії зібрались на позачергову сесію і О ДИВО - почали рятувати країну, написали звернення/заяву. Правда побоялись публічно поширювати текст заяви, обмежились лише інформацією про те, що заява була прийнята на сесії Київради. А що ж насправді стурбувало цих деяких депутатів? Доля 5-го Президента, який до цього часу не заспокоївся і згадав після своєї поразки на виборах, що окрім Рошену є ще Україна і Український Народ, да і нарешті про агресора зовнішнього! 

Ось наприклад що про цю заяву написав  Голос. Київ  

"Щойно, попри гарячі баталії, у залі Київська міська рада, було прийнято важливе рішення, що стало справжнім прикладом спільних зусиль з протидії узурпації влади, знищення опозиції та збереження демократії.

Проєкт рішення «Про звернення Київської міської ради до голів депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України, Президента України та Офісу Генерального прокурора щодо недопущення здійснення політичного переслідування лідера опозиції, п’ятого президента України» підтримано 62 голосами.

Свою думку щодо даного проєкту в залі засідання висловили Григорий Маленко та Зоя Ярош.

«Сьогодні кілька разів лунало, що це звернення про п’ятого президента, але, на жаль, наші колеги не читають текстів звернення, а лише заголовки. Це і є компетентність і відношення до документів.

Я скажу, що наявність опозиції - це чіткий маркет сталості у державі і наявності демократії. Опозиція - не ворог, а опонент, а ворогів у нас зараз вистачає» - зазначив голова фракції Голос у Київраді.

«Юридичний аналіз цієї підозри свідчить, що дві її третини становить законів і статуту ОНН і одна третина говорить про те, що невстановлені особи в невстановленому місці в невстановлений час зробили державну зраду, - це сором не тільки правоохоронної системи, а й сором для кожного юриста. Тому, мова йде про абсолютно політично мотивовану справу» - додала Зоя Ярош."

 Яке саме остаточне рішення депутати Київради прийняли особисто я так і не зрозумів, думаю що і більшість киян так саме. Тому просто викладаю один із варіантів. Відповідно до тексту цього варіанту теж можна зрозуміти чим насправді під час особливої загрози Україні переймаються ці депутати.

Ну і завершальним акордом щодо єднання заради подолання зовнішньго ворога став Київський Безпековий Форум Kyiv Security Forum, який 22 січня 2022 року, відзначаючи День Соборності, провів національний круглий стіл «Єдність народу. Захист демократії. Оборона держави» для обговорення внутрішньої політичної ситуації в нашій державі та зовнішньої загрози з боку Росії.

Звісно цей круглий стіл також не залишився без звернення «Єдність народу. Захист демократії. Оборона держави»:

Сьогодні, відзначаючи День Соборності України, ми, представники національних політичних сил і громадськості, звертаємося до всього Українського народу із закликом до єдності, солідарності та готовності обороняти Україну від російської агресії.

Смертельна загроза з боку Росії, яка нависає над Україною, а також справа відновлення територіальної цілісності України, деокупація Криму і повернення контролю над тимчасово окупованими районами Донбасу вимагають нашої колективної мобілізації.

Мобілізація сил і взаємна підтримка також необхідні в Україні для протидії наступу на демократію, руйнації державних інституцій, згортання реформ, підйому «п’ятої колони» Кремля і провокованого розбрату серед людей.

Ми прийняли рішення запропонувати суспільству формат національного понадпартійного діалогу для обговорення небезпек зовнішнього і внутрішнього становища України. Влада, що схильна до авторитарності, ігнорує своїх опонентів і прагне їх заглушити. Демократична влада йде з ними на діалог і прагне їх переконати.

Закликаємо керівництво України виявити тверду волю й об’єднати увесь Український народ на захист нашої держави і зміцнити союзництво з іншими демократичними країнами задля оборони нашої незалежності і спільної свободи.

На всі злочинні вимоги Путіна Україна має сказати категоричне «ні».

Закликаємо владу і все суспільство усвідомити, що головним захисником нашої незалежності є українські воїни – чоловіки і жінки - і зосередити всі національні сили на підтримку Збройних Сил України, їхнє пріоритетне фінансування, впровадження сучасних засобів стримування ворога.

Закликаємо здійснити історичну місію нашого часу і завершити втілення необхідних перетворень й вимог для вступу України в НАТО і Європейський Союз.

Вимагаємо гарантувати неухильне дотримання демократичних цінностей і свобод нашого народу і припинити будь-яке незаконне переслідування національної опозиції, замахи на свободу слова та вільне волевиявлення.

Закликаємо негайно зупинити спроби підриву антикорупційних інституцій і якнайшвидше завершити судову реформу.

Закликаємо забезпечити умови для вільного економічного розвитку в Україні та зупинити неприхований наступ на малий, середній і великий бізнес та іноземних інвесторів і гарантувати рівні, прозорі і конкурентні правила для всіх, незалежно від наближеності до влади.

Закликаємо гарантувати курс на повну енергетичну незалежність від Росії і Білорусі.

Закликаємо забезпечити неухильне дотримання законодавства про захист української мови як державної.

Закликаємо забезпечити системну боротьбу з російською пропагандою та агентурою.

Запрошуємо до діалогу Президента України і водночас закликаємо до співпраці й об’єднання проукраїнські політичні партії й громадських активістів по всій країні.

Настав час об’єднувати сили українських патріотів і створювати спільні мережі дій, допомагати територіальній обороні й разом захищати державу.

Закликаємо увесь вільний світ підтримати свободу і боротьбу України."

Як ви вважаєте, що об'єднує ці три звернення і чому сьогодні я вирішив поширити ЗАЯВУ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ?

Можливо я не правий? Чекаю ваших коментів. Дякую.