Жінки-лідерки. Стратегічне партнерство. Спільні дії

В Нью Йорку, в штаб квартирі ООН, 26 березня закінчила свою роботу щорічна Сесія Комісії ООН зі становища жінок (CSW65-2021). За причини COVID-19 робота Сесії відбулася онлайн. В роботі Сесії прийняло участь 25000 жінок і чоловіків із усіх країн світу, що мали можливість відвідати 700 + заходів, що відбувалися в рамках роботи CSW65.

Світлана Саламатова, авторка і керівник проєкту “Українські жінки в підтримку діяльності ООН”, Голова незалежної розширеної делегації українських жінок в ООН

В роботі CSW65 взяла участь четверта незалежна розширена делегація українських жінок проєкту ”Українські жінки в підтримку діяльності ООН” ГО  ICA Ukraine афілійованого члена міжнародної спільноти The Institute of Cultural Affairs International, що має спеціальний консультативний статус ECOSOC в ООН.

У склад делегації ввійшло 19 жінок лідерок з України, Білорусі і Польщі, представниць державного і місцевого врядування, бізнесу і громадянського суспільства. Делегацію сформовано на засадах добровільності, незалежності власної думки учасниць, партисипативного управління і спільнодії.

Експертний профіль делегації - це 2 докторки економічних наук (Наталія Куцмус і Оксана Бялковська); кандидатки економічних наук (Олена Джадалла, Олена Поліщук, Валентина Унинець - Ходаківська) ; кандидатки з: психологічних наук (Дар’я Шапошник - Домінська), юридичних наук (Наталія Целовальніченко), наук з державного управління (Світлана Бовдуй) та медицини (Поліна Гнедько); метр бьюті індустрії краси України (Наталія Каплун); режисерка документального кіно і телебачення (Карина Тетьора); досвідчена військова (Олена Пугач); партнерки провідних українських бізнес груп (Антоніна Кутова, Валентина Василевська, Надія Лисецька); Амбасадорка Всесвітньої асоціації велнес та холічної терапії (Олена Соборук); Перший посол доброї волі з популяризації зоо гуманізму в Україні (Інна Станішевська); Посол миру від Міжнародної асоціації гуманітарної підтримки та розвитку "Солдати миру", створеної SPIA HSD, організація миротворців ООН, що має спеціальний консультативний статус Економічної та соціальної ради ООН (ECOSOC) (Анжеліка Єва Ярославська - Сапега).

Основною темою для обговорення і проведення експертних консультацій CSW65 стала: "Повна та ефективна участь жінок та прийняття рішень у суспільному житті, а також ліквідація насильства для досягнення гендерної рівності та розширення прав і можливостей усіх жінок та дівчат".

В процесі підготовки до роботи CSW65 делегація сформувала своє головне повідомлення світовій спільноті ”Жінки - лідерки. Стратегічне партнерство. Спільні дії”, в якому йдеться про необхідність збільшити вплив жінок на всіх рівнях прийняття ключових рішень та про впровадження нового лідерства, яке визначається небайдужістю, емпатією, любов’ю і піклуванням. Делегація зазначила, що має сприяти стійкому розвитку світового Руху жіночих Рухів (Movement of Women’s Movements) задля зростання участі жінок у передовій науці, освіті і просвітництві;  задля активізації їх економічної участі, в тому числі у високотехнологічних галузях, розвитку підприємництва, самореалізації і нашої фінансової незалежності; задля покращення психологічного стану жіноцтва та здоров’я в цілому.

Головне повідомлення було озвучено Наталією Каплун, співорганізаторкою проєкту “Українські жінки в підтримку діяльності ООН”  на прес-конференції, що відбулася 11 березня о 14:00  в прес центрі Ukrinform  в місті Київ.

Делегацією було сформовано три робочі групи за темами: "Відновлення кращих результатів - участь та лідерство жінок у реагуванні та відновленні захворювання на COVID-19" за лідерством Наталії Куцмус; "Ліквідація насильства щодо жінок у суспільному житті" за лідерством Наталії Целовальніченко    і "Створення альянсів для повноцінної та ефективної участі жінок у суспільному житті" за лідерством Анжеліки Єви Ярославської - Сапеги.

Традиційно, головним символом делегації стала квітка кольорів українського прапору, що виготовлена керівником навчальної групи з рукоділля Іриною Мостовою в Центр активного довголіття громадян Голосіївського району міста Київ”, де лідерки проєкту “Українські жінки в підтримку діяльності ООН” Наталія Каплун і Світлана Саламатова впровадили проєкт для жінок 55 +.

Членкині нашої делегації сфокусували увагу жінок України на гендерному дисбалансі. Карина Тетьора, наймолодша членкиня делегації наголосила, що жінка в світі сучасного кіно сприймається лише як приваблива актриса, а не як режисерка або операторка.

Світова статистика вказує на те, що кожна четверта жінка і кожен десятий чоловік в світі страждають від насилля. Інна Станішевська наголосила на негуманних проявах в суспільстві, а саме, що прояв насилля над тваринами - це пряма дорога до насилля над людиною/

За даними соціологічного опитування жінок в сільській місцевості, у шлюбі вони мають єдине бажання “щоб чоловік мене не бив”. Це повинно бути змінено негайно, запевняє Оксана Бялковська.

Дар’я Шапошник - Домінська попросила українських жінок розширити діапазон своєї любові і спрямувати її на допомогу тим, хто постраждав від насилля. Драматична статистика спонукає до необхідності створення виховної, просвітницької платформи для молоді на рівні держави з метою інформування щодо розпізнавання та нейтралізації токсичних відношень, що потенційно є загрозою для життя, та формування нульової толерантності до різних видів насилля 

Світлана Бовдуй запевнила, що лише об’єднавшись, у жінок - лідерок з’являється шанс реалізувати своє право на безпеку та рівну оплату праці

Сьогодні світ надає перевагу жіночому типу мислення. Все більша кількість жінок починає займати першу ланки в управлінні компаній і держав. Головним завданням є забезпечення рівних прав в сфері набуття освіти, наголошує Поліна Гнедько.

В свою чергу, в своїй промові CSW65 до жінок світу Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш зазначив, що прогрес в досягненні гендерної рівності в суспільному житті і прийнятті ключових рішень незначний. Жінки становлять 25% парламентарів у всьому світі, і тільки в парламентах трьох країн (Болівія, Куба, Руанда) присутність жінок складають більше 50%. Жінки у віці до 30 років складають менше 1% парламентарів у всьому світі. Всього лише 22 країни в світі очолює жінка. При нинішніх темпах прогресу потрібно ще 130 років, щоб досягти гендерної рівності на вищих гілках влади.

Другий раз за три роки делегація мала можливість задати питання Генеральному Секретарю ООН. І знову про війну, що ведеться Російською Федерацією на українській території вже сім років. Делегація задається питанням: “Що мають зробити жінки лідерки в Європі, щоб у цьому регіоні закінчилися війни? Україна, Азербайджан, Вірменія… Кількість смертей буде збільшуватись, якщо жінки не зроблять спільний крок”.

Особливу увагу наша делегація зосереджує на проблемі боротьби з насиллєм у всіх його проявах. В умовах війни, яка триває вже 7 років, жінки в Україні стали жертвами злочинів проти людяності і миру на тимчасово окупованих територіях України, саме жінки є найбільш вразливими і потерпають від наслідків збройної агресії Російської Федерації. 

Кожна з делегаток мала можливість сформувати свій власний пріоритет роботи в глобальному середовищі через підготовку до робочого засідання “Жінки і глобальна безпека” із військовими вищого офіцерського складу ВПС США, що відбулося онлайн 24 березня. Делегація зосереджує свою увагу на 5 блоках, що загрожують національній безпеці в Україні, а саме:

  1. Війна, що веде Російська Федерація на території України;
  2. Соціальна незахищеність та  незадовільний соціальний стан внутрішньо переміщених осіб і пенсіонерів;
  3. Недостатній рівень реалізації людського капіталу;
  4. Негативний вплив російської пропаганди на українське і світове суспільство;
  5. Неефективна модель державного управління.

Незалежною розширеною делегацією українських жінок в ООН  за згодою Institute of Cultural Affairs International направлено в ООН Заяву спільно з Associated Country Women of the World; Casa Generalizia della Società del Sacro Cuore; Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore ed d’Arts Traditionnels;Mothers’ Union; National Association of Women’s Organizations; Northern Ireland Women’s European Platform;Solar Cookers International;Soroptimist International; Soroptimist International Great Britain and Ireland; Women for Water Partnership.

На 65 Сесії Комісії ООН із становища жінок численне світове жіноцтво висловлює свою стурбованість щодо збільшення рівня усіх видів насилля під час пандемії, спрямовують свої зусилля на підсилення ролі жінок лідерок у всіх країнах світу, не залишаються байдужими до проблем жінок в інших країнах світу, шукають ефективні шляхи для вирішення усіх проблем. Жінки світу стають ще активнішими і мають намір змінити ситуацію в світі на краще (узгоджені висновки CSW65 державами - членами ООН).

Делегація розпочала підготовку до щорічної Сесії Комісії ООН зі становища жінок (CSW66-2022) з пріоритетною темою: Досягнення гендерної рівності та розширення можливостей усіх жінок та дівчат у контексті політики та програм щодо зміни клімату, екології та зменшення ризику стихійних лих. Тема огляду: Економічне розширення можливостей жінок у мінливому світі праці (узгоджені висновки шістдесят першої сесії).

Подальші кроки нашої делегації:

  • Сприяти активному залученню жінок на всіх рівнях прийняття ключових політичних та суспільних рішень як всередині нашої країни, так й у всіх інших країнах світу;
  • Сприяти запобіганню гендерним стереотипам і сексизму;
  • Сприяти боротьбі з насильством щодо жінок у всіх його проявах;
  • Сприяти популяризації ідеї рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, здійснювати моніторинг та оцінку ситуації в Україні на основі індикаторів світових стандартів гендерної рівності; 
  • Об’єднати жінок - лідерок на громадській платформі “Геополітичний альянс жінок” та розширити вплив на інші країни світу.

Наша делегація має конкретні рішення та план, які можна втілити в життя для досягнення гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок та дівчат.

Анжеліка Ярославська Сапега, як Міжнародний посол миру та глобальна активістка проти наземних мін, наголошує, що права людини та гендерна рівність є пріоритетом у її місії. Вона представила шістдесят п’ятій Сесії Комісії ООН зі статусу жінок бачення нашої Делегації щодо повної та ефективної участі жінок та прийняття рішень у суспільному житті, а також усунення насильства.