Черговий раз голосування через мобільні телефони скомпроментовано

Напевно всі вже забули наскільки неоднозначними були результати голосування за склад Громадської ради при Міністерстві ветеранів. 

Забули, а через те історія яка сталась під час обрання членів Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань знову ж таки показала, що використання систем електронного голосування можливе тільки за відповідністю таким критеріям:

  1. Можливість однозначно відповідально ідентифікувати особу, що приймає участь у голосуванні.
  2. Можливість фіксації результатів голосування з унеможливленням зміни даних після голосування.
  3. Можливість перевірки результатів голосування учасниками голосування, для унеможливлення фальсифікації результатів.

Це прості, але вкрай важливі вимоги до системи голосування були в черговий раз знехтувані, а тому за результатом голосування стало зрозуміло тільки одне - систему треба змінювати.

Чому?

Тому, що за підсумками голосування було виявлене масове втручання в систему ботів під час обрання членів Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань на користь перших 13 кандидатів у рейтингу.

"Перед початком голосування кожен обов’язково ознайомлювався з повідомленням, що втручання у систему голосування може призвести до наслідків, передбачених статтею 361 Кримінального кодексу. Водночас, за попереднім аналізом виявлено обставини, які можуть свідчити про не персональне, а масове організоване голосування на користь перших 13 переможців конкурсу", – розповів директор ДБР Роман Труба.

Перше: Було виявлено пакети телефонних номерів, в яких відрізняються лише останні три цифри. Це близько 1100 телефонних номерів, які використовувалися лише при голосуванні за 13 кандидатів, що складає близько 30% голосів за кожного з них.

Друге: Серед голосів за перших по рейтингу 13 кандидатів частка багаторазових голосувань з однієї IP-адреси складає від 70% до 86%, що значно перевищує середній показник в 10% для інших кандидатів;

Третє: Близько 400 (10%) голосів за кожного з 13 кандидатів було отримано з «одноразових» електронних адрес, доменів, зареєстрованих за день до голосування. Більшість з них зареєстрована в однаковий час. 

Четверте: Голосування за 13 кандидатів рейтингу відбувалося синхронно, без коливань – однакове збільшення голосів в один час по всім 13 кандидатам. Більше того, з 00:00 по 05:10 4 жовтня продовжується синхронне зростання голосів за 13 кандидатів, яке припинилося одночасно. Варто зазначити, що з півночі по усім іншим кандидатам голосування майже не відбувалося.

Директор ДБР Роман Труба наголосив, що навіть при виявленні можливих правопорушень, він зобов’язаний призначити склад РГК. Водночас, він закликав переможців написати заяви про не включення їхніх кандидатур до складу Ради для проведення повторного конкурсу.

Але, зрозуміло, це питання не вирішить.

Система голосування через мобільні телефонні номери не відповідає наведеним вище критеріям, а тому вона знову буде "зламана", але з урахуванням всіх недоліків які виявили в ДБР!

Тільки зміна системи голосування на таку, що гарантує ідентифікацію особи і унеможливлює масове втручання за допомогою ботів може посприяти тому, що будуть обрані кандидати від громадськості, а не ті, що представлятимуть інтереси певних політ сил або олігархічних кланів.