ДБР завершило розслідування стосовно народного депутата України Олександра Дубінського

Під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування щодо п'яти учасників злочинної організації, серед яких діючий та колишній народні депутати України, експрокурор, а також двоє керівників головного управління Генштабу ЗС РФ. На даний момент стороні захисту надано доступ до матеріалів справи, після чого її буде передано до суду.

Згідно з матеріалами справи, до організації входили Олександр Дубінський (псевдонім "Буратіно"), Андрій Деркач, його колишній помічник Ігор Колесніков (псевдонім "Ветеран", уже засуджений за державну зраду), а також Костянтин Кулик (псевдонім "Птичка"). 

Розслідування встановило, що у 2016 році головне управління Генштабу ЗС РФ створило злочинну організацію, яка включала народних депутатів та інших осіб. Метою цієї організації було дестабілізація політичної ситуації в Україні та дискредитація держави на міжнародному рівні. Організація діяла як агентурна мережа до 2022 року, а її учасники отримували фінансування від Генштабу РФ.

Олександр Дубінський проводив інформаційно-підривну діяльність на користь Росії, поширюючи пропагандистські наративи, у тому числі стосовно політичного керівництва України, беручи участь у публічних заходах для їх просування.

У листопаді 2019 року народні депутати організували пресконференцію, на якій намагалися дискредитувати відносини України з її стратегічним партнером – США, поширюючи інформацію про нібито міжнародну корупцію американських посадовців.

У червні 2020 року колишній прокурор разом із Деркачем провів ще одну пресконференцію, де обґрунтовували дезінформацію на користь Кремля, включаючи фейки про втручання українських посадовців у президентські вибори в США.

Напередодні повномасштабного вторгнення РФ Деркач і Кулик втекли за кордон, уникаючи правосуддя. Дубінський наразі перебуває під вартою в СІЗО.