Масниця в Білій Церкві: проводи Зими та зустріч Весни

10 березня у Білій Церкві відбулося святкування Масниці. Це традиційне українське свято символізує проводи Зими і зустріч Весни. Називають його ще Масляна, Масляниця, Сирна неділя, Сиропуст, Колодій і відзначають його протягом тижня перед Великим постом. Тож білоцерківці, а також гості міста, які завітали цього дня до Парку культури та відпочинку ім. Тараса Шевченка, мали можливість відсвяткувати завершальний день Масляного тижня на повну і відповідно до українських традицій.

Від імені міського голови Геннадія Дикого з вітальним словом до присутніх звернулася його заступник Катерина Литвиненко. Вона наголосила, що саме цього дня між собою змагаються Зима і Весна, й Весна обов’язково переможе, адже незабаром настануть сонячні теплі дні. Також побажала, аби в серці кожного панувала радість, щоб усі були задоволені життям, а також насолодилися святкуванням цього дня на повну.

А свято дійсно вдалося, адже кожен зміг знайти розваги на свій смак. За участю юних артистів було відтворено народні дійства та обряди, такі як: «Зима з Весною зустрічається», «Кривий танець»; традиційні забави – перетягування линви, бій мішками із соломою. Відбулися також майстер-класи з виготовлення пташок, петриківського розпису, створення ляльки-мотанки, нанесення аква-гриму тощо.

Протягом дня у Парку працювали цікаві ігрові локації для дітей із сюрпризами та подарунками, веселі розваги для дорослих, тематичні фотозони – аби зробивши фото, запам’ятати цей день на цілий рік. Всі охочі також мали змогу покуштувати традиційних обрядових страв – млинців та вареників.

А весняний та святковий настрій всім учасникам дійства створила концертна програма «Святкуй разом з нами» - з піснями, віршами, танцями та жартами.

Кульмінацією дійства стало спалювання опудала Зими – аби позбутися всіх старих негараздів і бід та закликати на весь рік радість і достаток.

Під час святкового дійства свої найкращі пісні дарували учні вокального відділу викладача-методиста Лесі Крижешевської та заслуженого діяча мистецтв України Тамари Павленко (Білоцерківська школа мистецтв №1); зразковий дитячий хор «Співаночка» вихованці Театральної Майстерні школи мистецтв №3 (керівник – Ольга Болховітіна); юні вихованці недільної школи Храму Покрови Божої Матері (керівник – Вікторія Невідомська). Із запальними танцями та піснями виступили: народний ансамбль танцю «Рось»; шоу-театр «Тисяча і одна ніч»; театральна студія «Едельвейс» Наталії Петренко і танцювальний колектив «Джамп ап студіо» Олени Степури; вокально-хоровий ансамбль «Мрія» ЗОШ №20 (керівник – Лариса Федюк); творчі колективи клубу за місцем проживання «Прометей»: колектив сучасної хореографії «Авангард» (керівник - Катерина Рева); зразковий дитячий аматорський колектив «Надія» (художній керівник - Надія Кашуба); музично-вокальна студія «Контакт» (керівники - Володимир і Тетяна Кудрявцеві); вокальна студія «Зразкова аматорська студія «Контакт+» (керівник – Ірина Дигало»); колектив «Рось» школи мистецтв №4» та ін.

У заході взяли участь представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.