Презентація аналітичного модулю порталу «Прозора інфраструктура»

Черговий яскравий приклад, як відкриті дані можуть приносити користь суспільству – відтепер українці можуть перевіряти стан ремонту доріг онлайн.

Вчора ініціатива CoST (Construction Sector Transparency Initiative) Ukraine разом із Міністерство інфраструктури України та Державним агентством з питань електронного урядування України презентувала інтерактивний модуль щодо стану впровадження інфраструктурних проєктів в Україні.
Інструмент розроблено спеціалістами ініціативи CoST Ukraine та USAID/UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах. Інтерактивний модуль доступний на порталі «Прозора інфраструктура» за посиланням http://portal.costukraine.org/zviti/

Про що можна дізнатися на порталі? 
🚘 Про ринок — демонструє розподіл ринку дорожніх робіт у різних областях, значення доріг та види робіт за сумою укладених договорів. 
🚖 Про підрядників — показує розподіл сум договорів між підрядниками, хто входить у ТОП виконавців у різних областях та чи мають підрядники відповідний досвід робіт. 
🚔 Про вартість одного кілометра дорожніх робіт для різних категорій доріг та видів робіт.

Модуль розроблено на основі відкритих даних про будівництво та ремонти автомобільних доріг загального користування. На сьогоднішній день в модулі аналізуються дані про 2 046 закупівель служб автомобільних доріг, що завершилися укладенням договорів на загальну суму 83 млрд грн, за період від 1 серпня 2016 року і до сьогодні – за такими видами робіт, як: будівництво, реконструкція, капітальний та поточний середній ремонт.

Дані оновлюються щодоби — частина (40%) автоматично завантажуються з порталу публічних закупівель Prozorro, інші дані розпорядники коштів вносять самостійно. Аналітика даних формується за стандартами OC4IDS, що передбачають моніторинг інфраструктурного проєкту на всіх етапах його життєвого циклу: від прийняття рішення про реалізацію та планування – до закінчення гарантійного терміну.

Чому така ініціатива стала можлива:
👉 держава постійно збільшує кількість обов'язкових для відкриття наборів даних, обираючи найбільш затребувані та суспільно важливі. Наразі їх кількість становить уже майже 900. А загалом на оновленому порталі data.gov.ua вже оприлюднено близько 13 тисяч наборів
👉наразі триває робота над якістю даних. Адже саме якісні набори, викладені у машиночитаному форматі, надалі можна використовувати для аналітичних досліджень та створення корисних сервісів, що базуються на відкритих даних.

Аналітичний модуль створено в межах перемоги ініціативи CoST Ukraine в конкурсі Open Data Challenge.