Скільки «коштує» мандат депутата?

Давайте розберемо з чого формується вартість і яка підсумкова вартість депутатського крісла. 

Загальний розкид цін: від $100 000 до $1 000 000 для стандартного округу. 

Споконвіку політтехнологи вважали кошторис так: 50% від загальної чисельності, від цієї явочній чисельності береться контрольний пакет голосів - 51% і ця сума множиться на $25. Отримуємо середню вартість кампанії. 

У принципі - це сума під ключ з роботою "поля" (агітатори на землі), медіа, банерами, зарплатою штабу і т.д.

Далі, питання підвищення або зниження цієї ставки залежить від конкуренції на окрузі. Якщо конкуренція підвищується, то вартість голосу також зростає, іноді в декілька разів.

Якщо конкуренції немає - падає. 

Важливий параметр впливає на вартість: впізнаваність і ресурс. Якщо кандидат відома в окрузі людина (реальна впізнаваність, а не уявна), то це може допомогти заощадити до 20% бюджету. 

Якщо є свій медіаресурс (газети, банерні майданчики та ін.) - ще стільки ж. Адміністративний ресурс - це взагалі гарант перемоги, через те, що на деяких територіях (наприклад в селах), все вирішує директорат підприємств. 

У влади, як правило, адмінресурс - це ключова стратегія мобілізації (школи, підприємства, держслужбовці), в цьому випадку бюджет витрачається в основному на утримання штабу.

У інших непарламентських партій, частина коштів йде на підтримку фонової кампанії, що іноді дає базовий електоральний рейтинг від 5 до 15% на старті.