Вже скоро в Голосієві не лишиться місця, де можна спокійно пройтися в лісі

Сьогодні випав перший сезонний сніг, і стрічка в мережі тепер у біло-святкових світлинах. З шаф та балконів дістають ковзани, санчата, всі в очікуванні, коли снігу випаде більше, і можна буде - з розгону - зїзжати з горбочків. Шу-ух! І тільки вітер в обличчя. Класно, правда ж? Класична зимова розвага минулих і теперішнього поколінь.

Але... в той же час на природніх схилах будують так звані дитячі гірочки. Під виглядом благоустрою мешканцям столиці нав'язується казна-що. Аби спуститися з гірки потрібна - на ній - ще одна. Що, хіба санчата просто так не поїдуть? Пропоную оглянути світлини, які додано до цього допису. На них зафіксовано те, як проходить будівництво "дитячої гірки", а по суті, насилля над нацпарком.

Розвинуті конституції передбачають захист та права не лише людини, але права тварин, рослин, мінералів та інших видів, які ще не досліджені наукою. Здавалось би, статус нацпарку передбачає автоматично подібний захист, але сьогодні ми лише бачимо як паразитуючий на парку бізнес наживається на екосистемі, не вкладаючись натомість у її захист та очищення.

Візьмемо, "Активну країну", шо будується на Оріхуватських ставках... Коли "АК" побудувала мотузковий парк, всі прийняли цю звістку тихо виділили їм куточок. Але того бізнесменам виявилося мало!

На один великий Київ маємо чарівний нацпарк. Це не десь на околиці, це тут, у столиці. Хочеться уберегти незайману перлину, Національний природній парк Голосіївський. Але що виходить?

Шматок за шматком вигризається земля під бізнес. Такими темпами в Голосієві не лишиться місця, де можна спокійно пройтися в лісі. В одній частині НПП "Голосіївський" будується московська церква, туристична мекка паломників з усіх усюд, де господарює бабло, а не Господь. А тут, на Оріхуватських ставках, спеціально понижуючи у статусі парк Рильського, що входить в склад НПП (наче це вже й не нацпарк, а так...) чергові атракціони...

Бізнес і розвага запевняють: "Зайдіть далі в ліс, там вам місце є". Чому бізнес не скористується власною порадою і не переміститься сам? Вже є місцина, де стоять залізні атракціони, Колесо. Працюйте там. Благоустрій передбачає зонування територій: тут ми активно відпочиваємо, тут тихо споглядаємо красу природи без втручання бізнесових структур.

Коли узаконюють вбивчі права, мовчать маргінали. Але не ми.

Далі буде.

Постскриптум. Просимо небайдужих до долі Голосіївського парку долучитись до громадського спротиву забудові та знищенню дикої природи. Для розуміння: в майбутньому планується +30 будок та забудова 14 га лісу. Всі, хто проходять повз, зупиняються від здивування. Що відбувається..? Жодна людина не погоджується з подібним спотворенням схилів. Принаймні таких ми зустріли. Чому ми маєм орієнтуватись на маргіналів, для яких нормою є алко-будки і вічні розваги, може, варто враховувати права й постійних мешканців парку, зокрема сірих чапель!

В суботу збираємось біля центрального входу в парк Рильського на 11 годину. Вдягайтесь тепло, запрошуйте сусідів, пресу. Поширюйте інформацію. В розголосі - сила.

Для допису використані світлини Наталки Бігун, Світлани Короленок, Любові Соломіноі та Марусі Живіної.

Дивіться також