10 причин чому розумні не завжди багаті

Уоррену Баффету, постійному учаснику Топ-3 у світовому списку Forbes, належить цитата: «Якщо ви такі розумні, то чому я такий багатий?» Справді, чому? Чого не вистачає розумним людям, які б хотіли розбагатіти, але не можуть?

  1. IQ не єдиний критерій оцінки інтелекту. Є RQ (інтелект ризику), EQ (емоційний інтелект), звичайний здоровий глузд. З рівнем багатства найсильніше корелює EQ.
  2. Амбіції та воля. Вони залежать не від інтелекту, а від генетики та умов, у яких зростала людина.
  3. Здоров'я. Один з найбільш недооцінюваних факторів.
  4. Середовище. Правило «в потрібному місці у потрібний час» ніхто не скасовував.
  5. Вміння налагоджувати зв'язки. Багато людей, що пробилися нагору, не мають жодних інших талантів, крім цього.
  6. Допомога сім'ї/громади. Євреї так часто бувають успішними, тому що в їхній культурі прийнято підтримувати один одного. Вплив єврейської громади іноді буває настільки значним, що великі великі держави програють війни.
  7. Забагато знань. Великий досвід часто не допомагає, а заважає. Заздалегідь бачиш надто багато складнощів.
  8. Позитивний настрій. Людям із високим інтелектом часто властиві сильні перепади настрою, нездатність знайти супутників життя, самокопання. З таким настроєм складно бути оптимістом, а без оптимізму нічого не досягнеш.
  9. Емоційна стабільність. Занадто флегматична чи надто збудлива людина — поганий претендент на потрапляння до списку Forbes. Але винятки трапляються. Наприклад, творець Craigslist Крейг Ньюмарк — аутична і нелюдна людина. А Борис Березовський, за словами його знайомих, постійно вагався між станами «гори згорну» та «піду повішуся».
  10. Надто високий інтелект. Найкраще бути трохи розумнішим за оточуючих. Коли розрив в інтелекті дуже великий, це швидше заважає.