2 головні помилки у визначенні цільової аудиторії

Визначення цільової аудиторії важливо не тільки для якісного таргетингу, але і для формування контент-плану, цінностей бренду і меседжів, які необхідно донести до споживача.

Є дві найпоширеніші помилки у визначенні ЦА, які зводять всі зусилля нанівець.

1. Занадто формальний підхід до визначення аудиторії 

Ви сегментуєте аудиторію по виключно за формальними показниками: місцем проживання, віком, статтю, рівнем доходу, професії, сім'ї, дітям.

В результаті у вас виходить приблизно такий портрет: чоловік від 23 до 35, з міста N, з доходом від 50 000, у відносинах ».

Але ви не зважаєте, що один з них відновлюється після важкої травми, а другий за все життя навіть коліно не розбив. І хто з них буде ЦА ортопедичного центру?

Чи потрібно ортопедичному центру знати про свою ЦА щось, крім того, що у них проблеми з опорно-руховим апаратом?

Насправді потрібно, але це не вік і сімейні статус.

Вам потрібні ті показники, які дозволять описати портрет ЦА саме для вашої ніші і бізнесу. Тобто ті, які важливі саме для вас, а не ті, за якими заведено сегментувати ЦА.

2. Ви обираєте показники, орієнтуючись виключно на запуск таргетованої реклами 

Спочатку набагато важливіше зрозуміти, які цінності важливі для вашої ЦА і яким контентом, чином, ідеєю, пропозиції ви їх зачепите.

Тому найкраще описувати ЦА як живу людину. Не соромтеся ярликів, штампів, стереотипів і типових образів. Ви повинні розуміти, що подобається і привертає типового представника вашої ЦА.

Насправді у вашого бізнесу повинно бути кілька ЦА з різними потребами і цінностями, а це означає, що до кожної з них потрібен свій підхід.