Digital Democracy lab: Берлін, Берлін...

З кожним роком все більш незаперечним стає той факт, що навіть не війна, а саме корупція є найбільшим ворогом України. Корупція і її найліпші друзі - невігластво та неосвіченість сприяють тому, щоб наша країна наша країна не мала можливості позбавитись колоніального рабського минулого та заявити про свою спроможність стати далеко не останньою економікою світу.

Зрозуміло ми дуже багато говоримо про корупцію і нібито дуже багато у нас перемог у цьому напрямку, але... Вона ніби міфічна гідра знову і знову перероджується випускаючи по дві нові голови на місці відрубаної... створюючи враження своєї непереможності та марності зусиль по її подоланню.

Але! Знову ж таки але - відсутність значних перемог зовсім не привід задля того щоб опускати руки, бо:

"У кождого в руках тяжкий залізний молот, 
І голос сильний нам згори, як грім, гримить: 
"Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод 
Не спинить вас! Зносіть і труд, і спрагу, й голод, 
Бо вам призначено скалу сесю розбить"!

І це дійсно так. До того ж технологічний прогрес подарував нам сьогодні новий "тяжкий залізний молот" - цифрові інструменти демократії до протидія яким корупційна система зовсім не готова, і єдине як вона може протидіяти - це заважати їх поширенню в Україні, або створювати імітації таких інструментів та ініціатив, знову ж таки руйнуючи віру та надію на перемогу над цією хворобою нашого суспільства.

Дуже приємно, що цю проблему добре розуміють наші європейські колеги з betterplace lab які разом з 1991 Civic Tech Center1991 Open Data Incubator та за фінансової підтримки EVZ Foundation. не словом, а ділом вирішили довести це, започаткувавши програму Digital Democracy Lab в рамках якої розпочали серію тренінгів та воркшопів, які допомогти учасникам протестувати та розвинути свої ідеї у сфері антикорупції, розслідувальної журналістики, залучення громадян, контролю влади, використання відкритих даних та не тільки (про самі ідеї та авторів я розповім в наступному матеріалі).

А тепер трішечки про нашу 5 денну програму навчання в Берліні.

Вже казав собі, що не буду в мільйон п'ятдесят восьмий раз розсипатися в компліментах нашим берлінським колегам, але все ж такі ні. Не можу!

Наші чарівні ментори Katja Jaeger та Franziska Kreische з першого ж дня нам влаштували дуже теплий прийом і до останнього дня намагались робити все, щоб ми відчували так само комфортно як удома.

Цикл семінарів та лекцій проходив в приміщенні Інноваційної лабораторії міста майбутнього  CityLAB Berlin, що знаходиться поблизу дуже знакового не тільки для Берліна, а й взагалі для всього світу місця - колишнього аеропорту Берлін-Темпельхоф.

Чим настільки важливий цей аеропорт? Тому, що можна сказати, що це найбільший пам'ятник торжества демократії!

25 травня 2008 року тисячі жителів Берліна вийшли на референдум на якому стояло питання про визначення подальшої долі колишнього аеропорту Темпельхоф.

Несподівано для влади міста, яка в найкращих традиціях мала намір побудувати на цій території кілька елітних житлових комплексів, громадяни вирішили, що їм потрібен порожній газон в 350 гектарів в центрі міста!

Так, за рішенням громадян, починаючи з кінця 2008 року аеропорт більше не використовується за призначенням і перетворився в зону для відпочинку!

Але повернемось до Лабораторії!

Не буду робити страшенної таємниці, але те, що мені дійсно сподобалось це відсутність традиційного підходу, постійний інтерактив, дуже допомогло мені не просто отримати нові знання, а й зрозуміти, що саме я отримав і чи є в тому що я отримав якесь важливе для мене прикладне значення.

Не можу не висловити теплих слів співорганізаторам Digital Democracy Lab з 1991 Open Data Incubator - Jane Klepa та Anastasia Sylenok без вашої участі цей захід не був би таким теплим та насиченим.

Постійна зміна формату та локацій, постійна комунікація з колегами та викладачами не давала можливості отримати так звані "ліниві" знання. Знання які ніби й є, і яких при тому ніби й нема.

Другий день занять був напевно найбільш насичений.

Після невеличкої лекції:

Ми отримали можливість, використовуємо формат "мудрий натовп", обговорити свої проекти й отримати просто таки неймовірно кількість цінних порад та зауважень:

Скажу відверто - це новий для мене формат і як на мене він дуже бадьорить і дозволяє подивитись на проект зовсім під іншим кутом!

Далі нас чекала зустріч з надзвичайно крутими спеціалістами у сфері Civic Tech!

Елен з Simply Secure розповіла нам про важливість дизайну в продуктах для демократії:

Adriana Groh з Prototype Fund розповіла про моделі фінансування Civic Tech проектів,

Tori Boeck розповіла про проблематику Open Data в Берліні.

Зовсім не дивно, що оцінка нашого дня наприкінці була найвищою:

Третій день Digital Democrcy Lab в Берліні був не менш насичений ніж попередні.

Дуже багато інтерактиву та комунікацій. 

А наприкінці нам ще вдалося і помалювати!

На четвертий день ми відвідали історичний музей де відвідали цілу експозицію присвячену Демократії в Германії.

Ну а закінчилось наше навчення пітчами який ми по черзі зачитували в самому центрі музейного острова:

Навіть сьогодні ці 5 днів згадуються як щось неймовірно тепле та лагідне як весняне сонце. 

5 дні неймовірних вражень.

5 днів по справжньому цікавих семінарів та лекцій.

5 днів в приголомшливо крутій команді українських інноваторів без яких я так вважаю цей захід ніяк би не вдався!

Я не буду дякувати кожному окремо - ви друзі всі були неймовірні! І я ніколи не забуду наскільки чудовою була атмосфера цих 5 днів у Берліні!

Я пишаюсь тим, що маю честь стати частиною такої крутої команди Digital Democracy Lab!

Дивіться також

Місто як платформа Цифровізація
CivicTech та GovTech у чому різниця? Технології