Демократія участі та дорадча демократія - в чому відмінність?

Представницька форма демократії є найпоширенішою, якщо не сказати єдиною. формою демократії в Україні. Формою, яка, на жаль, має тенденцію перетворюватися у нас на олігархію.

Але представницька демократія - не єдина можлива форма демократії. Все частіше на слуху з'являються інші форми демократії, зокрема мова йде про пряму демократію до якої відносяться дорадча демократія та демократія участі.

Реформа децентралізації яка відбувається в Україні змістила центр фіскальної, політичної та адміністративної відповідальності до місцевих інститутів влади та громади. А поняття участі та обговорення стали фундаментальними принципами у сприянні місцевому управлінню.

Дорадча або деліберативна демократія та демократія участі або партисипативна дуже близькі за змістом але мають певні відмінності.

Поза все деліберативна та демократія участі - це дуже схожі форми демократії прямої дії, які спрямовані на те, щоб дати громадянам роль в управлінні.

Обидві форми демократії спрямовані на те щоб громадяни отримали головну роль в процесі вироблення та прийняття рішень.

Обидві сприяють тому щоб думка кожного представника громади була почута, голос кожного врахований, пропозиція розглянута.

І тут важливо зазначити, що механізми та принципи дії цих двох форм не збігаються, чому можна впевнено сказати, що вони можуть доповнювати одна іншу але їх не можна використовувати як взаємозамінні.

Так у чому відмінність?

Демократія участі або партисипативна відноситься до форми прямої демократії, яка передбачає право всіх членів громади брати безпосередню участь у процесах прийняття рішень в установах, організаціях, суспільних і урядових структурах. Як у процесах підготовки так і ухвалення управлінських рішень та контролю їх реалізації.

Також демократія участі сприяє тому щоб громадяни мали можливість самостійно ініціювати, створювати процеси участі.

Деліберативна демократія або дорадча сприяє тому, що легітимне прийняття політичних рішень має народжуватись під час публічного обговорення громадян. Громадяни повинні досягти консенсусу у суспільстві шляхом консультацій, дискусій, обговорення та дебатів.

До основних принципів деліберативної демократії відносять: інклюзивність, автономія, нейтральність влади.

Фактично відмінності дорадчої та партисипативної форми можна звести до того, що участь передбачає ініціативу зі сторони громадян.

У випадку деліберативної форми демократії громадськість підключається як сторона процесу ініційованого, як правило, представниками репрезентативної демократії.

Поєднання інструментів деліберативної та партисипативної форм демократії можливе і навіть вітається. Заміна - ні.

Дивіться також

Україна Культура
Україна
19 грудня 2023
Кремль зусиллями Сімоньян Zиганув Зеленському! Інфоормаційна провокація