Дозволити власникам квартир відключитись від центральної системи опалення та вирішити проблеми опалення самостійно

За часів радянського союзу через те що не рахував собівартість енергоносіїв, для забезпечення громадян теплом було створено такого собі монстра як центральне опалення. Монстр був логічною часткою планової економіки, бо ніякої економії він не давав, поглинаючи енергоресурси як чорна діра.

Саме через таку його ненажерливість цього монстра було свого часу прихватизовано нашими шановними олігархами, які перетворили його на справжній прес з вичавлювання грошей з громадян країни. При чому, майже ніхто з власників житла великих міст не отримав і шансу відмовитись від нього, а держава створила цілу низку перешкод для виходу з комунального рабства.

Так, сьогодні щоб відмовитись опалювати повітря міста (а втрати тепла в центральній мережі через зношеність становлять до 70%) наша держава вимагає щоб кожен хто забажає це зробити заплатив певній організації близько 100 000 гривень лише за проект! А те що громадянину треба ще буде позбутися старих та непрацюючих труб та батареї, та підключити власний бойлер - нікого не хвилює!

Як і не хвилює той факт, що така автономна система дозволить громадянам економити майже в 10 раз більше ніж вони зараз витрачають на монстра.

При чому, що цікаво, держава яка сьогодні несе страшний тягар війни, замість того щоб розподілити навантаження і допомогти людям зробити свої хати теплими самостійно буде брати кредити, щоб олігархи - власники монстра не збідніли. Замість того щоб надати ці кошти громадянам у вигляді теплих кредитів на переобладнання системи на автономну.

Фактично, держава мала б думати про максимальну децентралізацію таких систем та створення конкурентних умов але...

Нас знову примушують робити речі які аж ніяк не ведуть до процвітання громадян.

Ми можемо вирішити це питання, якщо президент піде на зустріч громаді і дозволить провести децентралізацію системи опалення, та відмовиться від фактично корупційних схем обтяжуючих громадян. Для цього створена петиція. Якщо її підтримають 25000 громадян, її буде розглянуто президентом.

Ось текст петиції яка розміщена на сайті президента:

"На сьогодні в Україні зокрема в Києві власники квартир ніби знаходяться в комунальному рабстві, бо фактично не мають можливості відключитися від центральної мережі опалення.

Центральна система опалення - це рудимент радянського минулого, спадок утопічної планової економіки. Через шалені втрати тепла (до 70%) та моральну зношеність інфраструктури, ця економічно невиправдана система може працювати лише за умови безкоштовних енергоресурсів, що є абсурдом, але все ще залишається частиною нашого життя через те що дозволяє заробляти на ній шалені надприбутки тим хто її контролює.

Просто перестати користуватися нею власники не мають можливості, бо лише витрати на проект опалення власної квартири доведеться витратити близько 100 000 грн.

Враховуючи стан війни з Росією та зважаючи на те, що сьогодні держава знаходиться вкрай складному становищі, було б розумно розподілити відповідальність за опалювальний сезон з громадянами, дозволивши їм самостійно відключитись від системи та вирішити це питання без обтяжливої корупційної схеми з затвердження проектів, а кошти які раніше йшли на оплату радянського монстра надати громадянам у вигляді кредитів на переобладнання систем опалення. Це дозволить вирішити проблему більш гнучко, і збереже кошти для держави і для людей".

Підтримати петицію

Дивіться також