Друкарський верстат Гутенберга створив національні держави

Не дивлячись на те що ми всі приходимо у світ і покидаємо його одноосібно, наш світ - це світ комунікацій і якщо вже казати про людську цивілізацію загалом, то рівень досконалості її моделі визначається передусім розвитком засобів та культури комунікацій.

У своїй книзі "Галактика Ґутенберґа: становлення людини друкованої книги" канадський антрополог Маршалл Мак-Люен розповів про роль та значення масової комунікації, зокрема друкованого тексту, на людське мислення.

Він визначив важливість поширення фонетичної абетки та писемності для становлення сучасної цивілізації та виникнення новітнього родоплемінного ладу. Розповів, що таке людина друкованої культури ("людина Гутенберга"). Як ЗМІ, в першу чергу друковані, вплинули і продовжують впливати на людську свідомість. Яким чином масова комунікація перетворює світ в "глобальне село» ("Global village").

Він зазначив, що саме виникнення писемності спровокувало відділення думки від дії.

Так людину західної культури дослідник порівнює з шизофреніком, оскільки вона сприймає світ одночасно і усно і письмово.

Але напевно що найбільш цікаве, так це відповідь яку Маклюен дав на питання стосовно перемоги західної культури над світом.

Він відповів, що світову революцію свідомості зробив лише один винахід Европи - друкарський верстат Гутенберга!

Друкарський верстат не тільки подарував цивілізації можливість самостійно інтерпретувати текст, що спонукало до розвитку критичного мислення, а й став чи найпершим прикладом механізації складної ручної праці.

Створивши чи не перший виробничий процес: аналітичну послідовність покрокового процесу, винахід Гутенберга став шаблоном для всієї подальшої механізації.

Друкарня Гутенберга, виробляючи перший масовий товар, також створила і Генрі Форда з першим конвеєром і масовим виробництвом.

Друкарський верстат був прототипом всього подальшого індустріального розвитку.

Необхідно розуміти грамотність, як друкарську технологію, яка сформувала не тільки виробництво і маркетинг, а й усі інші сфери нашого життя - від освіти до міського планування.

Друкарський верстат створив і національні держави.

Друкарський верстат, поширюючи копії книг і друкованих матеріалів по всій Європі, перетворив місцеві діалекти в єдину закриту систему національних мов - варіант того, що ми називаємо мас-медіа, який породив всю концепцію націоналізму.

Особистість, тільки що гомогенізує печаткою, побачила концепцію нації як глибокий і привабливий образ груповий долі і статусу. За допомогою друку вперше стали можливі однаковість грошей, ринків і транспорту, котрі творили економічна і політична єдність і запустило все динамічно централізує енергії сучасного націоналізму.

Створивши швидкість руху інформації, недосяжну до появи друку, революція Гутенберга справила новий тип візуально орієнтованої національної одиниці, поступово об'єднується в комерційній експансії,

Виховуючи безперервність і змагальність всередині гомогенної і дотичної території, націоналізм не тільки викував нові нації, а й передрік долю старих.

Друк одночасно вимагав як персональну фрагментацію так і соціальну однаковість, природним виразом чого і стала національна держава.

Дивіться також