Махінації із дорогою землею під Києвом та елітне майно у Франції: чим Ігор Кушнір займався на посаді голови "Київміськбуду"

Влітку багаторічний очільник «Київміськбуду» Ігор Кушнір декілька разів опинявся в центрі суспільного інтересу. Приводом для цього ставала як його професійна діяльність (можливі махінації в очолюваному підприємстві), так і приватне життя (виїзд за кордон у період воєнного стану за довідкою про інвалідність заради підкорення Евересту, а також наявність елітної нерухомості дружини на Лазурному узбережжі). Результатом цих подій стало відсторонення Кушніра від посади та проведення аудиту в компанії. Але він сам не вбачає в цьому жодної проблеми, наполягаючи: перевірки проводились і в попередні роки і не виявили порушень.

Хто такий Ігор Кушнір

Ігор Кушнір уродженець міста Чернівці. За освітою інженер-механік та економіст підприємств — вищу освіту отримував в Кременчуцькому політехнічному університеті. З кінця 90-х пішов в комерцію, обіймав керівні посади на підприємствах різної форми власності. З 2002-го — у політиці, саме тоді він став депутатом від "Партії регіонів" у Кременчуцькій міській раді, до якої переобирався ще двічі.

З 2010-го Кушнір живе у столиці, в березні того ж року отримує «крісло» в уряді Януковича — стає заступником міністра оборони України. Це відомство тоді очолював Михайло Єжель, якому вже у 2022-му році оголосили про підозру у держзраді через дотичність до підписання Харківських угод. Навесні 2012-го у Кушніра починається новий етап в кар'єрі — він приходить до «Київміськбуду», основним акціонером якої є Київська міська рада (80%). Спочатку у якості члена правління та віцепрезидента, а через короткий термін акціонери обирають його головою правління.

Ця посада не заважає Кушніру паралельно отримати кандидатський ступінь (у 2013-му році), а згодом - у 2019-му - стати доктором юридичних наук. З початком повномасштабного вторгнення «Київміськбуд» призупиняв роботи на кілька місяців, розповідаючи на своїй сторінці про допомогу військовим та цивільним. Ще один простій підприємство мало взимку у період блекаутів. 

Сімейні статки - у дружини маєток під Ніццею, у сина - бізнес

Втім, у 2023-му році навколо Ігоря Кушніра двічі розгортається скандал, пов'язаний з його близьким оточенням. Спочатку журналісти Bihus.info викривають махінації з земельною ділянкою у елітному містечку Козин. У 2013-му році (через рік після приходу Кушніра до компанії) базу відпочинку в Козині у «Київміськбуду» купила приватна новостворена фірма «Лісоргбуд», серед засновників якої тітка Оксани Кушнір — дружини голови правління. А 2 гектари землі під нею компанія отримує в оренду і за десять років на ній «виростає» елітна нерухомість. Володіє будинками на зазначеній ділянці Лариса Ільченко — одна з власниць «Лісоргбуду» та землячка Кушніра. Ще один уродженець Кременчука Володимир Криворучко раніше був директором компанії Кушніра у його рідному місті, а зараз допомагає його родині у справах столичних. Має маєток на місці колишньої бази відпочинку і Наталія Чухлеб — дружина брата Оксани Кушнір, і Ольга Телятник, чоловік якої Руслан очолює «Київтранспарксервіс 1» - дочірнє підприємство «Київміськбуду», і Світлана Кулакова — її син Віталій як юрист представляє інтереси «Київміськбуду» в судах, і Лариса Федорченко — родичка Руслана Федорченко — депутата Кременчуцької міськради і директор компанії «Расмус», що фігурувала у будівельних скандалах в столиці. Загалом, тенденція зрозуміла - на землях комунального підприємства виросло невеличке елітне містечко, де власники так чи інакше пов'язані з родиною Кушніра або компанією "Київміськбуд".

Ба більше, згодом з'ясувалося, що кіпрська компанія дружини Кушніра Koksi Holding має у власності шикарну віллу у Франції неподалік від Ніцци. Йдеться про "скромну" будівлю на 850 кв. метрів з басейном, гаражем на 8 автівок і власним садом. Її вартість експерти оцінили у 20 млн євро. Придбана ця нерухомість на Лазуровому узбережжі була в 2020-му році, і журналісти знайшли тому підтвердження у продавця — французької фірми SCP Cayo, та аудиторському звіті покупця.

Натомість сам Ігор Кушнір офіційно відхрестився від цієї нерухомості у відповіді на запит медійників, зазначивши, що немає у власності жодного майна за кордоном. До речі, не тільки дружина керівника «Київміськбуду» змогла налагодити вельми успішний (судячи з недешевих покупок) бізнес, активно розвивається у сфері будівництва і його син - Ілля. Він є депутатом Київської міськради від політичної партії «Удар» Віталія Кличка». З ім'ям представника династії пов'язують будівництво двох клубних будинків в престижному Печерському районі. Як з'ясував Цензор.НЕТ, обидва об'єкти мають порушення. Наприклад, по вулиці Болсуновській, 21 забудовник за документами мав звести 4-поверховий садовий будинок, натомість вийшов багатоквартирний житловий будинок на шість поверхів. Схожа ситуація і на вулиці Тимірязєвській, 46, але відповідні органи чомусь закривають на це очі. Як і міська влада, як наприклад згаданий вище Віталій Кличко.

На Еверест попри хворобу та війну...

Відповідальна посада Ігоря Кушніра, як виявилось, не заважає йому регулярно відволікатися від справ заради закордонних поїздок. Одна з них привернула увагу громадськості, адже у розпал війни — 17 травня 2023 року — ЗМІ повідомили про «сходження на Еверест першого українського подружжя», яким виявилась Оксана і Ігор Кушнір. До речі, в матеріалі на цю тему на одному зі спортивних сайтів вказано, що дружина очільника «Київміськбуду» має кіпрський паспорт і вона є кінцевим бенефіціаром однієї з найбільших компаній з нерухомості - Baltijos Gildija. Іноземне громадянство другої половини підтверджує сам Кушнір в інтерв’ю УНН і зазначає, що Оксана живе на дві країни - Кіпр та Францію, де, як повідомлялось має розкішний маєток. Щодо його придбання голова правління “Київміськбуду” зазначив, що придбала його благовірна нібито в кредит на 12 років, бо “може собі це дозволити”. А успіхи в бізнесі пояснює тим, що свого часу (при переході чоловіка на держслужбу, а саме у МО) вона взяла на себе управління бізнес-активами, які вдало примножує. Але основне питання, яке хвилювало громадськість, як чоловік призовного віку у період воєнного стану міг опинитися закордоном.

У відповіді на офіційний запит Bihus.info Кушнір повідомив: «Я перетинав кордон на законних підставах. Зокрема, з метою медичних консультації щодо онкологічного захворювання, а також для закупівлі гуманітарної допомоги. Мене знято з військового обліку згідно чинного законодавства». Потім пресслужба Кушніра повідомила, що в нього третя група інвалідності з 2005 року через меланому і періодично це вимагає проходження обстеження та лікування як в нашій країні, так і закордоном. А сам очільник “Київміськбуду” в уже згаданій розмові з УНН розповів, що сходження на найвищу точку світу було його давньою мрією, яку він відкладав чотири роки поспіль через коронавірус, війну, хворобу, але навесні 2023-го вирішив більше цього не робити.

Однак журналісти дізнались, що Кушнір був частим гостем за кордоном. Від початку повномасштабної війни і до літа цього року він провів за межами України 240 днів (тобто цілих 8 місяців). В ході розслідування встановлено, що вперше він поїхав з країни 27 лютого 2022-го року, потрапивши через пункт Вилок до Угорщини. Повернувся тільки у середині квітня, а за півтора тижні знов виїхав, і робив це ще у травні, червні та у липні і продовжує подорожувати, як бачимо, і цього року, попри власну хворобу та війну.

Аудит розставить точки над “і” Оприлюднені журналістами факти щодо підприємства, очолюваного Кушніром, стали підставою для уваги як депутатського корпусу, так і правоохоронців. Наприкінці травня, зокрема, Київська міська рада ухвалили рішення про створення тимчасової комісії для перевірки компанії «Київміськбуд». Підстави озвучив голова фракції «Слуга народу» Андрій Вітренко: «Холдинг користується всіма привілеями комунальної компанії та отримує бюджетні дотації. Однак виникає занепокоєння, чи правильно розпоряджається коштами та майном киян менеджмент компанії». Тоді ж було запропоновано провести відкритий аудит підприємства. Але відповідне рішення міський голова Києва Віталій Кличко ухвалив лише на початку липня. А стартувала перевірка лише два тижні тому. За повідомленням КМДА, до її виконання залучено компанію з так званої великої четвірки - ТОВ «Ернст енд Янг». При цьому оплачуватися її послуги з місцевого бюджету не будуть, витрати візьме на себе «Київміськбуд». Аудитори мають перевірити період з 2020 по 2023 рік, тож результат можна очікувати не раніше жовтня. На цей час Ігор Кушнір відсторонений від своїх обов'язків.

Чи вдасться Кушніру залишитись на посаді - покаже час. Останні гучні будівельні скандали у столиці, помножені на загострене почуття справедливості, вимагають реакції місцевої влади. Факти ж м'яко кажучи сумнівного продажу та оренди елітної комунальної землі в Козині повинні б привернути на себе увагу правоохоронців. Президент Володимир Зеленський вже публічно оголосив курс на боротьбу з корупцією. Хотілося б, щоб бодай цього разу це не закінчилось лише словами...