Муніципальна Соціальна Мережа

Ми впевнені, що соціальні мережі були винайдені для розваг, і навіть не шукаємо можливості використовувати цю модель комунікацій для нетривіального рішення куди більш важливих завдань. Так вважають майже всі розробники, але є і такі приклади в яких модель соціальної мережі використовується для комунікації між професіоналами.

Зокрема ідею професійної соціальної мережі вже 15 років активно розвиває соціальна мережа Linkedin. Більш ніж 400 мільйонів користувачів з 200 країн створили там свої облікові записи.

Чи варто відмовлятися від цієї ідеї України, навіть якщо словосполучення "соціальна мережа" має стійкий асоціативний зв'язок з розвагами та відпочинком, але при цьому саме рішення здатне вирішити величезну кількості завдань. Тим більше, що ми всі знаємо про більш ніж успішну практику використання такої моделі.

У наш час постійного зростання кількості навантажень і завдань. Час мегаполісів. Час, коли швидкість інформування та прийняття рішень настільки важлива, суспільству вкрай необхідно мати в своєму арсеналі інструмент дозволить:

  • бути в курсі всіх подій, бути поінформованим про плани, проблеми спільноти, міста;

  • мати можливість інформувати про свою діяльність, рішеннях, бажання прийняти участь, долучитися до співпраці;

  • швидко знаходити громадян, організації ініціативи і проекти;

  • мати можливість знайти серед громадян, організацій, ініціатив та проектів саме такі, які цікавлять користувача найбільше;

  • подати на розгляд суспільства або органа місцевого самоврядування, ідею, ініціативу, пропозицію, проект;

  • провести опитування громадської думки (чітко таргетований локальний міні референдум);

  • проконсультувати або отримати консультацію з будь-якого важливого як для суспільства, так і громадянина питання.

Органу місцевого самоврядування вкрай важливо забезпечити діалог з громадськістю, що, з огляду на росту навантаження і кількість завдань, неможливо без сучасних інтернет технологій.

Створення такого інструменту, дозволить муніципальної влади:

  • почути громадськість;

  • зрозуміти проблематику і прийняти правильне рішення, ґрунтуючись на думці громадськості, а не вигадувати своє, засноване на особистій уб'єктивній думці або досвіді;

  • побудувати сучасну систему комунікацій з громадськістю;

  • побудувати довіру до інститутів місцевого самоврядування.

Спроби вирішити описані вище проблеми вже не раз робилися муніципалітетами різних міст, але саме через відсутність єдиної точки обміну інформацією, відсутність або недосконалість механізмів зворотного зв'язку, відсутність розуміння необхідності навчання нових інструментів онлайн демократії, ці спроби, якщо не зазнали краху, то зараз не виконують покладених на них завдань.

При цьому, спосіб подолання комунікаційної прірви між муніципальною владою та громадськістю вирішувалося найчастіше за допомогою застарілих, але готових рішень, нібито мали успіх в минулому. І все це при повному нерозумінні найважливішої проблеми: органи місцевого самоврядування - це така ж рівноправна сторона діалогу, як і громадськість, і вона не має права диктувати свою волю/ Або ж доводити до відома громадськості лише про ті події, які вважає потрібними, важливими і корисними.

Система комунікацій не може бути вибудовано вертикально. Комунікації припускають, що система розвивається горизонтально, і кожен її учасник виступає стороною діалогу, інформація кожного корисна, важлива і цінна. І вже саме суспільство, органічно, без стороннього впливу, вибирає яка саме інформація найбільше корисна і важлива для нього.

Вирішити дану проблематику, а саме проблему комунікацій можна виключно тільки за допомогою побудови муніципальної соціальної мережі.

Муніципальна соціальна мережа дозволить стати учасниками діалогу всім без винятку її учасникам.

Дозволить кожному її учаснику:

  • інформувати та бути поінформованим про всі події суспільного життя його міста;

  • брати активну участь у прийнятті важливих для суспільства рішень онлайн;

  • спільно з органами місцевого самоврядування виробляти нові важливі для суспільства політики;

  • отримати доступ до бібліотеки знань громадянина та освітніх програм.

Перший етап - Персональний кабінет користувача

З огляду на важливість і корисність такого рішення, а також модель побудови даних, яка закладена в ідеології соціальної мережі, на першому етапі розробки Муніципальної соціальної мережі найбільшу увагу буде приділено кабінету користувача, який, крім того, що стане візитівкою користувача мережі, але й буде свого роду вікном телепорту. Єдиним вікном доступу до всіх муніципальних онлайн сервісів міста.

На своїй персональній сторінці в муніципальній соціальної мережі кожен користувач зможе:

  • розповісти про себе, свою суспільну, професійну діяльність;

  • зможе вести свій блог;

  • повідомляючи про важливі на його думку події;

  • публікуючи власні анонси, статті та огляди.

Кожен користувач зможе також вказати ряд своїх професійних навичок, що дозволить йому виступати в ролі експерта з важливих для суспільства питань.

Модуль Експертний потенціал

Модуль експертний потенціал заслуговує окремого розгляду, тому як це не буде банальний сухий перелік компетенцій експерта. Це буде інтерактивний рейтинг якісних показників, які експерт буде заробляти в приймаючи участь в розробці та вироблення рішень, проектах, та інших заходах, інформація про які буде опубліковано на платформі.

Також на сторінці буде опубліковано перелік усіх його проектів, ініціатив та раціональних пропозицій.

Другий етап - Персональний кабінет організації

Наступним етапом реалізації платформи стане додавання можливості кожному з його учасників визначити статус своєї участі системі. Таких статусів може бути 5:

  • громадянин

  • громадська організація

  • орган місцевого самоврядування

  • депутат

  • суспільно відповідальний бізнес

Кожна з форм участі в системі передбачає створення окремої сторінки для такої організації, яка, в свою чергу, отримає все ті ж можливості, що і сторінка громадянина, і буде відрізнятися лише тим, що на сторінці буде вказана команда проекту, і реєстраційні дані організації.

Важливим моментом є також те, що не всі громадські організації, зареєстровані на сайті будуть офіційними.

По суті, будь-яка команда однодумців, може зареєструватися на сайті, вказавши, що офіційно реєстрацію не проходила. У такі команди можуть входити як громадяни, так і організації.

Також планується створити окремі, готові шаблонні рішення для таких громадських інститутів як:

  • ОСН;

  • ОСББ;

  • Навчальний заклад.

Ці важливі суспільні інститути сьогодні практично позбавлені інструментів комунікації, а присутність їх в інтернеті досить малопомітно.

Третій етап - інструменти комунікації, інструменти цифрової демократії

На третьому етапі учасники муніципальної соцмережі отримають можливість запропонувати учасникам на розгляд свої ідеї, ініціативи, пропозиції і проекти, а також запрошувати учасників взяти участь в голосуванні або опитуванні.

Четвертий етап реалізації проекту подарує учасникам можливість використовувати перероблені і модифіковані інструменти онлайн демократії, такі як петиції і муніципальні диспетчерські служби.

Четвертий етап - Бібліотека знань

На четвертому етапі з'явиться можливість наповнювати Бібліотеку знань мережі своїми рекомендаціями, прикладами успішних кейсів і іншої корисної освітньої інформацією.

П'ятий етап - Мобільний додаток

Після тестування муніципальної соціальної мережі на рівні веб-рішення, планується створення мобільного додатку, який дозволить додати до існуючого функціоналу мережі додати комфортну можливість участі у голосуванні та максимально спростити процедуру ідентифікації користувача.

Реалізація проекту в його веб частини і початок тестування намічено на листопад місяць 2018 року. Весною 2019 планується вихід спеціалізованого додатки для коректної і зручної роботи соцмережі на мобільних пристроях.

Мобільний додаток дозволить зробити продукт не просто зручним, а й максимально затребуваним, переважно через максимальне спрощення процедури верифікації та голосування.

Мобільні телефони сьогодні незамінні супутники нашого життя. Більшу частину свого часу ми проводимо з мобільним телефоном, лише зрідка відволікаючись на сон.

Реалізація через мобільних проектів як:

  • Голосування (прив'язане локально до користувача: до його під'їзду, будинку, району, місту);

  • Опитування громадської думки з будь-якого важливого питання, прив'язаному, знову ж таки, до групи здатної дати якісну експертну оцінку;

  • Мобільна диспетчерська служба - модуль дозволяє інформувати компетентні служби про будь-яких подіях, порушеннях, аваріях;

  • Мобільна книга скарг - модуль дозволяє буквально в один клік створити повідомлення про порушення прав користувача, обваження, обрахунку, неякісному, несвоєчасному обслуговуванні;

дозволить перетворити його в свого роду комунікаційний комбайн, що має повністю змінити становище на ринку комунікацій між громадськістю та органами місцевого самоврядування.

Розвиток продукту

Крім модулів, які ми хочемо розробити для платформи самостійно, ми плануємо створити максимально комфортні умови для сторонніх розробників, які зможуть підключати свої програми, що дозволить користувачу вибрати найбільш зручний для вирішення його завдань продукт, не виходячи зі звичного йому комфортного інтерфейсу.

Дивіться також

Місто як платформа Цифровізація
Digital Democracy lab: Берлін, Берлін... Технології
CivicTech та GovTech у чому різниця? Технології