Мислення чужою мовою зменшує упередженість у прийнятті рішень

Професор психології університету Чикаго Боаз Кейсар (Boaz Keysar), провів серію ефектних експериментів, за допомогою яких дійшов до висновку, що якщо ви хочете прийняти по-справжньому раціональне рішення - краще обмірковувати його іноземною мовою.

Учасниками дослідження стали студенти, для яких англійська мова була рідною, але які в силу своїх наукових інтересів відмінно вивчили іспанську мову.

Кожен студент отримував $15 купюрами по $1, а потім професор пропонував зіграти в "орла та решку" п'ятнадцять разів - по долару за кожну ставку.

У разі програшу студент втрачав свій долар, а в разі виграшу - професор давав йому ще півтора долара. Або, можна було відмовитися, залишивши долар собі.

Таким чином, студент обирав - ризикувати одним доларом з шансами "п'ятдесят на п'ятдесят" та отримати $2,50, або відмовитися від гри на таких умовах, зберігши свій долар.

Теорія ймовірності і статистика підказували, що умови сприятливі для гравця, і треба грати всі ставки - у цьому випадку можна було б виграти быльше $15.

Якщо експеримент проводився рідною мовою, гравці робили ставки в 54% випадків.

Якщо ж експеримент проводився на іспанською мовою - студенти поводились набагато раціональніше, роблячи ставки в 71% випадків.

Абсолютно нераціональний в цьому випадку емоційний "страх втрати" заважав приймати математично обґрунтоване рішення, якщо людина обдумувала його рідною мовою.
А ось іноземна мова прямо-таки відключала емоції.

Експеримент, придуманий професором Кейсарії, повторили в Південній Кореї та у Франції - з тим же результатом.

Роздуми іноземною мовою, супроводжується меншим емоційним резонансом, пояснюють психологи.

Розмірковуючи над питанням іноземною мовою, люди приймають більш раціональні рішення, оскільки в такому випадку їм вдається емоційно дистанціюватися від проблеми і керуватися виключно доводами розуму.

Так що якщо ви хочете зважити ризики та шанси не піддаючись емоціям - робіть це на іноземній мові!

Дивіться також