Пряма реклама померла - хай живе "User generated content"!

Роками режисери, маркетологи, оператори, професійні контент-менеджери, створювали контент для своїх клієнтів. Роками цей контент доносив широким масам меседжі рекламних кампаній. Роками продовжувалась ця практика аж поки вартість створення якісного контенту не впала до нуля, і вірусний відеоролик створений за допомогою 200 доларового смартфону не став набирати мільйони переглядів користувачів, у той час комерційна реклама за мільйони доларів взагалі перестала привертати увагу.

Що ж сталось?

Професіонали втратили хист та перестали розуміти аудиторію?

Реклама стала занадто нудною та агресивною?

Зовсім ні. Проблема в тому, що пряма реклама перестала сприйматися як дещо цінне. А інформація яка мала доноситись до споживача одразу ж стала ідентифікуватись ним як маніпулятивна.

Водночас користувацький контент став привертати більше уваги користувачів через те що він створений на одному з ними диханні. В єдиному з ними соціальному середовищі та використовує зрозумілі для них без перекладу сенсоформи.

Саме через це сьогодні користувацький контент це не просто альтернатива прямій рекламі, це фактично її вбивця.

Комерційно виправданий та в рази більш доступний, бо надає можливість заощадити на виробництві, через те що всю роботу за вас зроблять самі споживачі.

Як це працює?

User generated content - це як правило контент з соціальних мереж. Відео та фото, тексти та меми. В більшій частині таких повідомлень сьогодні все частіше фігурують бренди. Смартфони, автомобілі, одяг та аксесуари.

Все це якщо навіть і є рекламою торкається інших користувачів ненав'язливо, легко. При цьому у користувачів закріплюється позитивний досвід і позитивна асоціація з продуктом, як правило це: успіх, краса, популярність. Перш за все це тому, що більшість інфлюенсерів розповідають про своє щасливе життя.

Інфлюенс-маркетинг

Так, так, це саме він і є - User generated content. Контент створений користувачами і призначений для користувачів. Просто проплачений.

Як правило до такого виду контенту відносяться огляди на продукти і демонстрації. Рекомендації та поради.

Ще однією перевагою користувацького контенту є спосіб його поширення, а це сарафанне радіо.

Більшість людей не мають власної думки, а завдяки постійному використанню рекомендацій з соцмереж, вони звикли покладатися на думку інших.

Більшість користувачів бездумно довіряє своєму оточенню або тим, на кого хочемо бути схожими.

Практично 80% довіряють відгуками та рекомендаціям у соцмережах, а якщо це не просто відгук, а жива відеодемонстрація продукту від друзів то взагалі знімають будьякі упередження стосовно продукту або сервісу який їх цікавить.

Це називається реферальний маркетинг, за який фактично не потрібно платити.

User generated content - це ще і зворотний звязок з покупцем. Можливість прямого контакту та діалогу з клієнтом.

Завжди коментуйте пости де є згадка про ваш бренд, перевіряйте позначки, робіть репости відгуків, запускайте конкурси з фотографіями товарів. У більшості випадків це навіть не вимагає витрат - при цьому приносить дивіденди.

Як стимулювати створення користувацького контенту?

Конкурси, бонуси за публікацію про продукт, знижки - все це завжди працює і користувачі залюбки підключаються до рекламних акцій вашої компанії.

Трохи більш складніший b2b сегмент.

Щоб бізнес про вас розповідав, доведеться бути не тільки модним, як у випадку з товарами і послугами для споживачів, а ще й корисним.

Найбільш просунутий тут хід - запуск власного медіа. Але це вимагає чималих інвестицій.

Більш бюджетний варіант заохочувати публікації та тематичні дослідження вашої продукції та послуг. Або відкривати дискусії в соціальних мережах, як це робить HubSpot.

User generated content - це насправді ще дуже незвичний формат. Він більш хаотичний і не може гарантувати стабільного прибутку. Але якщо вже стрільне так дійсно стрільне. А тому, варто придивитись до цього звіря. Принаймні не заважати користувачам допомогати вам з продажами.