Психологія кольору в дизайні логотипу

Перше, що мене найбільше вразило коли я розпочав навчання в художній школі, це інформація про те, що в природі не існує ані радикально чорного ані білого кольорів.

Що ми не бачимо кольорів, а те, що ми називаємо кольорами - насправді відбиття променів сонячного світла. Що кольори - це емоція.

Так, ми всі з вами не сприймаємо кольори як власне ще один атрибут сутності - для нас кольори це маркери на які ми підсвідомо реагуємо, тому вже маємо немов би запрограмовану реакцію.

Ми автоматично поєднуємо колір з відповідними емоціями, таким чином впливаючи на наш механізм прийняття рішення.

Люди обожнюють кольори. Чарівність кольорів заворожує. Кольори передають зашифровані повідомлення, викликають певні емоції і додають змісту до повсякденних речей.

Саме тому колір має вкрай важливе значення для бренду.

Розуміючи як кольори впливають на людей, ми можемо, обравши правильні кольори для нашого логотипу, викликати потрібну нам емоцію - потрібну. Реакцію відповідну до нашого продукту, сервісу. Ми можемо запрограмувати належний відгук у нашої цільової аудиторії.

Жовтий - колір сонця, колір оптимізму

Жовтий - це колір сонця. Таким чином, легко зрозуміти, чому жовтий викликає почуття оптимізму, ясності та тепла. 

Жовтий - це також колір багатства; він асоціюється з золотом, скарбами. 

Дуже важливо розуміти, що жовтий настільки яскравий, що може виділятися навіть тоді, коли він знаходиться в оточенні інших не менш яскравих кольорів.

Бренди, які бажають показати наскільки вони яскраві завжди використовують силу жовтого кольору. 

Помаранчевий - колір впевненості

Помаранчевий - це колір, який не дозволяє нікому пройти повз, не приділяючи йому уваги. Помаранчевий легко виділяється в натовпі немов би посилаючи повідомлення: "Я не боюся бути центром уваги"!

Помаранчевий - колір гарячий, творчий, молодий та захоплюючий.

Українці це добре розуміють, пам'ятаючи Помаранчеву революцію.

Червоний - колір енергії, колір адреналіну, колір уваги, колір який підвищує тиск

Червоний може легко підняти частоту пульсу людей, коли вони дивляться на нього Це потужний колір, який є гарячим, захоплюючим, сексуальним і наполегливий. Це колір крові та романтики, колір найбільш важливих дорожніх знаків і колір троянд.

Цей чудовий колір найбільше експлуатують в індустрії розваг та продажів. 

Червоний викликає почуття терміновості і може легко змусити людей купувати, особливо коли людина розуміє, що продажі ось-ось закінчаться, але в неї ще є шанс встигнути купити в останні години.

Саме тому червоний - це колір розпродажів та акцій.

Червоний - це один з найдавніших кольорів, барвник який людина почала використовувати у побуті.

Фіолетовий - колір шляхетності

Фіолетовий є кольором шляхетності. Фіолетовий у нас асоціюється з образом величі, багатства і містики. Фіолетовий активізує уяву і заворожує погляд. 

Бренди які використовують фіолетовий намагаються підкреслити свої королівські амбіції. Але при тому вони оркестровані на клієнтів, які шукають новий, незвичний, нестандартний інноваційний досвід. Щось таке, що знаходиться за гранню можливого, на відстані від звичайного.

Також фіолетовий несе в собі почуття мудрості.

Блакитний - сила, надійність, спокій, честь

Поза все синій колір тиші, спокою, комфорту. Якщо вашим очам потрібно відпочити, вам потрібно повернути спокій у серце - підійміть очі до неба і магія блакитного кольору відразу зробить свою справу.

Блакитний передає почуття впевненості, сили, надійності і спокою. Блакитний найбільше пасує для компанії, яка намагається показати свою надійність, що вона заслуговує довіри. Більш темний синій відображає успіх, а більш світлі відтінки відображають дружелюбність.

Технологічні бренди, користуються перевагою надійного повідомлення синього. вони створюють продукти, якими люди користуються щодня.

Блакитній це зручний колір для будь-якої компанії, яка пишається своїм професіоналізмом, надійністю та витривалістю.

Зелений - колір живої природи

Може нашу планету і зачасто називають саме блакитною, але не менш вона і зелена. 

Зелений, як і блакитний викликає в нас почуття надійності, безпеки та спокою. Але ще він передає ідею зростання.

Багато брендів, чиї продукти стосуються навколишнього середовища, використовують зелений колір в своїх логотипах. Але не треба забувати, що зелений дуже часто асоціюється зі здоров'ям.

Сірий та класичне комбо: чорний та білий

Технічно чорно-білий колір не є кольорами. Білий - це цілковита відсутність кольору, а чорний навпаки - поєднання всіх кольорів. 

Чорний є кольором професійності та надійності. 

Білий колір чистоти, цноти.

Поєднання цих кольорів викликає почуття балансу, чорно-білий логотип, є простим, максимально зрозумілим і красивим.

Раджу як дизайнерам - початківцям, так і більш просунутим використовувати цю кольорову модель задля перевірки ідеї логотипу. Якщо створений вами логотип гарно "читається" у чорно-білому варіанті - то, незалежно від обраної вами кольорової моделі, він буде гарно виглядати і після того як ви його розфарбуєте.

Сірий або скоріше металік чи срібний теж дуже часто використовується як колір логотипу для технологічних компаній. Срібний - це колір благородний та стриманий, і не такий вульгарний як золотий, а тому може підкреслити вашу впевненість, надійність та шляхетність.

 

Наприкінці зауважу: психологія кольору допомагає нам створити та передати емоційні асоціації - меседж, який зможе відчути наша аудиторія.

Ефективне використання кольорів і їх різних відтінків підвищує ймовірність правильної взаємодії, налагоджує комунікацію і як наслідок стає запорукою тривалої та плодотворної співпраці.