Річниця загибелі Леоніда Кантера

Рівно 3 роки тому Україну сколихнула сумна новина - український продюсер, режисер та тележурналіст Леонід Кантер скоїв самогубство.

Тому хочемо сьогодні нагадати, чим запам'ятався митець, що по собі полишив та якою має бути справжня Україна, на думку Кантера.

Леонід Кантер є співавтором двох фільмів про війну на сході України – «Добровольці Божої чоти» 2015 року та «Міф» 2018 року про загиблого воїна-співака Василя Сліпака.

Фільмування «Добровольців Божої чоти», про бійців ДУК “Правий сектор”, відбувалися безпосередньо в Пісках та Донецькому аеропорті протягом декілька місяців. Там режисер власними очима побачив самовідданість українських добровольців.

«У Донецькому аеропорту добровольці називають свою мету – прикривати військових. Я б для себе сказав, що вони мотивують військових. Те, що роблять хлопці, – це відчайдушний героїзм. Військові бачать, як ці хлопці гинуть героїчно, і розуміють, що ті не отримують ні гарантій, ні статусів учасників АТО, їм ніхто нічого не виплатить за поранення чи загибель, і думають: так, за таку країну варто боротися, бо в ній є такі люди. І виходять на новий рівень», –​ ділився своїми враженнями від знімального процесу режисер в одному зі своїх інтерв'ю.

У фільмі «Міф» мова йде про українського співака Василя Сліпака, що покинув паризьку сцену, вступив в ДУК ПС і пішов добровольцем воювати за Україну і загинув у бою від кулі снайпера.

Водночас Леонід Кантер вважав, що «перемога здобувається не лише за допомогою автоматів».

«Я б хотів взяти точкою відліку Революцію. Не для того це все робилося, щоб просто повалити один режим і привести інший. Кожен мріє і сподівається, що буде розбудована якась нова, дивовижна, казкова країна його мрії. Треба над цим працювати. Звичайно, можновладцям це все до дупи, але ми зі свого боку повинні працювати над створенням цієї омріяної країни. Ми її вже бачили – це країна Майдан, де люди були готові заради один одного пожертвувати всім», – наголошував він.

«Якщо ми намагатимемося стати просто якоюсь «недо-Європою», це фігня. Якщо намагатимемося стати «недо-совком», то теж фігня. А якщо ми будемо намагатися стати унікальною країною, яких ще не існує, тоді буде здорово!» – наголошував режисер.

Дивіться також