Коляда та Щедрування - потужний етнічний дзвін, що будить "голос крові" в українських серцях.

Змінюються часи, змінюється мода, з'являються нові свята... І це абсолютно нормальний, закономірний процес. Але за всім цим ми часто густо починаємо забувати про те, хто МИ Є і звідки. А як зробити так, щоб все ж таки ми не забували про свої витоки, про "голос крові", який наповнює українські серця життєздатною силою, любов'ю до родини, до рідних, друзів? 

Різдво і Новий рік - як раз той самий чудовий привід, оскільки саме в ці святкові дні можна звідусіль почути, побачити Різдвяну Коляду, Новорічне Щедрування, які і є тим потужним етнічним дзвоном, що будить "голос крові" в українських серцях.

Добре, що в цьому році небайдужими українцями з Фонду підтримки української мови та культури започаткована Національна Громадська Ініціатива щодо визнання українських зимових звичаїв - "КОЛЯДКИ, ЩЕДРІВКИ і ВЕРТЕП" - національною культурною спадщиною Українського Народу. Про це читайте у моїй статті від 7 січня "КОЛЯДКИ, ЩЕДРІВКИ і ВЕРТЕП мають увійти до списку об’єктів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО!" (посилання додається). 

Але сьогодні, я хочу трішки розповісти про чудовий колектив "Київська коляда" та його лідерку Оксану Собко, з якими познайомився 7 січня у  Центральному Військовому Госпіталі, куди вони приїхали, щоб заколядувати нашим воїнам-захисникам, занести зібрані всім гуртом фрукти в якості корисних гостинців.  

"Коляда (колядування, щедрування, Маланка, водіння Кози) - це традиція яка не є суто релігійною ні в термінах християнства ні в термінах язичницького багатобожжя, це унікальна українська Етнічна Жива, не сценічна, традиція яка не лише демонструє найдавніші пісенно-обрядові пласти (вплітаючи і християнські сюжети і дохристиянські, княжої доби), а є "карнавальною фішкою" України як у Бразилії карнавали в Ріо. Крім того правильне колядування - це позитивні афірмації для всіх і для всієї країни на весь рік в термінах сучасної психології. Вони лікують і створюють позитивне поле, свято, єднають рід і українців", - так про коляду пише Спільнота Київська Коляда.

Все почалось у 2018 році. На Різдво-2018 Спільна Коляда трьох гуртів: Колядницького гурту "Зоряниця", співочих гуртів "Слово Жінки" та "Вулиця Володимира" та їх друзів віншувала і співала киянам на Софійській площі та в київському метро на станції Золоті Ворота, творила веселе свято з Козою, Маланкою і Василем, і була тепло сприйнята, знайшла не лише відгук в серцях Господарів, але й бажання багатьох слухачів навчитися таким колядкам і щедрівкам. Тоді і виникла ідея створити такий гурт як "Київська Коляда", відкритий для всіх бажаючих і люблячих українську народну пісенну і традиційну різдвяну культуру.

Вже стало звичкою що "Київська коляда" в дні Різдва Христового за Григоріанським і за Юліанським календарями виходить на центральні площі Києва і вітає жителів та гостей міста зі святом.

Оксана Собко так каже про колектив:  "Київська коляда" - це спільнота не тільки людей які співають колядки. Це наприклад рідні цих людей які приходять послухати, або які вболівають за нас і долучаються не співом а іншим чином. Це спільнота, яка не ходить до дверей чи вікон зі звісткою про Народження Сина Божого. У мегаполісі колядникам все важче приносити добру новину. Тому в умовах міста ми запрошуємо усіх господарів виходити на площі. Там ми їм віншуємо так як були би в їхній хаті, а вони несуть це благословення кожен до себе додому."

Друзі! Не пропустить нагоду особисто познайомитись з цим чудовим колективом 13 січня під час "Щедрого вечора з Козою і Маланкою на Контрактовій":

"13 січня - день преподобної Маланії за християнським календарем, по-народному - Маланки, 14 січня - Василя.
13 січня - друга Кутя, багата Вечеря, Новорічна. Це Другий Празник із трьох різдвяних свят.
В цей вечір "Маланка ходить, Василька водить", в цей вечір водять Козу - бо де вона ходить там жито-пшениця родить, щедрують.
В ці різдвяні дні, кажуть, відкривається небо і можна просити про здійснення дива.
13 січня - це магічний вечір щедрівок, щедрих побажань і замовлянь на приплід, врожай, багатство у Новому Році.

Гурт "Київська Коляда" традиційно запрошує Господарів до себе, хоча традиційно мали би щедрівники завітати до осель господарів, але в умовах великого міста і робочого дня можемо провести цей вечір ось так, разом: на Контрактовій площі, початок вулиці Сагайдачного (біля Пузатої Хати).

13 січня 19:00, Контрактова площа (біля Пузатої Хати) - приходьте! будемо щедрувати, Маланці ложки подавати щоб помила, Козу оживляти щоб родило жито-пшениця, всяка пашниця в нашій Україні."