Сайт органу місцевого самоврядуварння як сервіс

Так чи інакше, але зрозуміти проблематику яка виникає під час налагодження комунікації між громадськістю та представниками органів місцевого самоврядування вкрай важко, особливо не розуміючи яким чином вона побудована на цей час.

Звичайно для того щоб зрозуміти проблему цілком потрібно залучати спеціалістів різних компетенцій і тільки тоді картинка буде дійсно відповідною реаліям. Саме тому я і не буду намагатися довести, що я розумію проблему цілковито. І лише розповім про неї з точки зору своєї компетенції - IT рішень.

Дуже допомагає зрозуміти чому онлайн рішення не працюють - звичайна розмова, діалог з мешканцями. Саме таким чином зробив і я, повівши розмову про електронні сервіси сайтів місцевих рад з їх мешканцями. І ось, що я зрозумів:

1. Більшість як мешканців так і посадовців вважає, що сайт необхідно зробити лише "для галочки". Ніхто не бачить в сайті потужний інструмент який може вирішувати проблеми громадян.

2. Треба віддати належне сайти про які мені розповідали дійсно не відповідають сучасним вимогам. Найбільш часто сайти роблять:

1) Статичними - так, як у всіх, зовсім не приділяючи уваги інструментам взаємодії, і не залучаючи громадськість до співпраці.

2) Занадто дешевими - за найменшу з можливих ціну, звертаючись або до студентів, або використовуючи застарілі рішення. Вважаючи, що немає сенсу витрачати кошти на непотріб. Таким чином створюючи черговий непотріб.

3) Занадто дорогими - витрачаючи неймовірні кошти на дизайн, а на функціонал. Пускаючи пил в очі сусідам або перевіряючим.

3. Розуміння, що сайт це інструмент задача якого полегшити наше життя, зробити його більш комфортним - відсутнє.

4, Розуміння того, що сайт це місце комунікації органів влади з громадою, а не джерело інформування - відсутнє.

5. Розуміння того, що сайт це якась непотрібна іграшка, І той факт, що сайт не використовували раніше і без нього якось можна жити або обійтись ніби засвідчує таку думку. (Це при тому, що і без мобільних телефонів якось ще 30 років тому ми жили і теж не особливо переймалися їх відсутністю, а зараз без них життя не уявляємо).

6. Ніхто не вважає, що сайт - це агрегатор цифрових сервісів міста, і якщо використовує його, так лише для того щоб перевірити справжність публікації в новинах. Чи дійсно інформація в ЗМІ відповідає дійсності.

І останнє напевно найбільша проблема. Проблема масштаби якої дійсно гігантського розміру.

Можна сміливо сказати, що лише кілька міст намагаються донести до громадськості, що сайт міста - створений для них!

Що сайт міста - це ціла купа цифрових сервісів, про які треба не лише читати, не лише хизуватися, а й користуватися! 

Що сайт міста можна і покращити і треба, і необхідно постійно доопрацьовувати для того щоб він відповідав вимогам сучасності.

І просто необхідно, щоб сайт був комунікаційним майданчиком, де влада і громада мали змогу в інтерактивній, динамічній формі долучатися до співпраці, співтворчості.

Що сайт може і допомогти і вирішити проблему, або знайти з ким саме і яким чином її вирішити!

Сайт - до спільної роботи над яким долучаються мешканці - мертвий сайт!

Сайт на сторінках якого лише інформація про мера, його замів та депутатів - це архаїка. Ця інформація якщо і повинна бути на сайті - повинна буте не як його основна та єдина цінність.

Сучасний сайт - це інтерактивний сайт на який мешканці міста заходять для того щоб виступати частиною його, щоб долучатися до наповнення його контентом. Щоб пропонувати, заперечувати, скаржитися, об'єднуватись, пишатися, взаємодіяти. Знаходити і гарну пораду, і самим виступати в якості радника.

Місто повинно через сайт звертатися до колективного інтелекту своїх мешканців щоб краще зрозуміти їх потреби.

Тому дійсно, коли ми бачимо сайт лише тільки з офіційною інформацією, незрозумілою навігацією. Сайт на якому неможна зареєструватися мешканцю - це мертвий сайт. Сайт якого необхідно позбутися. Звільнивши місце для сервісної онлайн служби. Для цифрового комунікаційного центру громади.

Дивіться також

Місто як платформа Цифровізація
Digital Democracy lab: Берлін, Берлін... Технології
CivicTech та GovTech у чому різниця? Технології