Що таке Центр місцевого самоврядування і навіщо він потрібен Києву?

Центр місцевого самоврядування є органічним продовженням розбудови активної громади будь-якого міста. 

Добре обладнані Центри працюють на благо громади, служать сценою нашого суспільного життя. 

Якщо такі Центри побудовані та функціонують при безпосередній участі, завдяки і для громади, вони мають справжнє громадянське призначення, і можуть стати тим місцем, де:

  • вируватиме справжнє життя міста;
  • проводяться всі урочистості громади міста;
  • місцем де відбуваються найбільш важливі для громади соціальні, культурні, інформаційні та економічні події;
  • майданчиком, де друзі, культури, новини та події стикаються один з одним і змішуються. 

Центр місцевого самоврядування має бути "парадним під'їздом" міста. Ну і звичайно місцем де ми можемо комунікувати та взаємодіяти між собою для більш плідної співпраці ОМС, МОВ та ЦОВВ. 

Коли в місті є такі громадянські простори як Центр самоврядування, мешканці мають сильне почуття єдності, спільності, залученості.

Ну і навпаки, коли таких приміщень бракує, люди можуть відчувати себе менш пов’язаними один з одним і з містом в якому вони ніби небажані гості.

Переваги Центру місцевого самоврядування

Масштаби користі від перетворення Гостиного двору у Центр місцевого самоврядування, у чудове громадське місце виходять далеко за межі самої споруди. Хоча звичайно саме це місце збагачує життя відвідувачів центру Києво-Подолу та органічно доповнює архітектурний ансамбль довколишніх будівель та околиці. 

Центр місцевого самоврядування як важливе громадське місце сприятиме здоров’ю громади - впливаючи як соціально, так і економічно, культурно та екологічно, через те, що допомогають залучити громадськість до участі.

Центр має стати місцем реформ, креативу та інновацій які допомогають покращити наше життя.

Результати роботи Центру можна буде відчути не лише в громадянській сфері - і не лише візуально в нескінченних презентаціях або на папері. 

Центр місцевого самоврядування повинен стати опорними пунктами для центрів громад всієї України. 

Виступаючи в якості координаційного центру, він стане взірцем для інших міст і визначатиме тенденції здорового розвитку муніципалітетів. 

Всі ці активи, а також можливість отримати інформацію, знання, підтримку, та і в решті решт відпочити роблять такі центри вкрай привабливими для громади та туристів.

Центр місцевого самоврядування - як центр комунікації, є частиною культурного коду міста

Без центру місцевого самоврядування або інших чудових громадських місць, просторів і форумів не було б дійсно великих міст. 

Такі публічні простори представляють славетні міста так, як Ейфелева вежа представляє Париж. 

Тисячі людей збираються там для співпраці, спільнодії та співтворчості.

Комунікація - це дуже велика несправедливо недооцінена цінність якою варто дорожити. 

Дійсно, великі громадські простори можуть стати всесвітньо відомими, перетворившись на одну з найбільш відвідуваних туристичних визначних пам'яток міста. 

Центр місцевого самоврядування - частина неповторної ідентичності міста

Центри місцевого самоврядування виступають частиною неповторної ідентичності міста, адже саме там збираються найбільш активні та креативні люди. 

Люди які живуть і працюють у громаді, для та заради громади, для улюбленого міста. Люди які є не тільки експертами, а й частиною міста, представниками певних районів міста. 

Гостинний двір - це особливе для кожного киянина місце. Місце яке прищеплює спільне відчуття долученості до чогось важливого, відчуття гордості та відповідальності за долю міста. 

Місце яке залучає до спільної відданості місту, та сприятиме командній роботі для збереження його культурного надбання та економічного розвитку.

Центр місцевого самоврядування - місце вигідне місту економічно

Центри місцевого самоврядування є чудовими місцями, які мають багато реальних та вимірюваних економічних вигод. 

Центр міського самоврядування може стати основним каталізатором для економічного зростання через надання нових можливостей для дрібного підприємництва. 

Велика кількість підприємців допоможуть значно оживити центр міста, стимулюючи розвиток не тільки туристичної інфраструктури, а й сфери послуг, ну і звичайно музеїв, бібліотек та спортивної інфраструктури. 

Створення Центру сприятиме створенню та розвитку громадських місць для прогулянок, зібрань та відпочинку, що може принести користь місту в економічному плані. 

Центр місцевого самоврядування допоможе довкіллю

Центр самоврядування має також і екологічні переваги, оскільки може стати місцем збору всіх екоекспертів міста, які об'єднавшись будуть здатних розробити проекти які значно полегшать життя в місті вцілому, а не лише в окремому районі на окремому обєкті. 

Разом вони отримають можливість спроектувати та створити нові парки, сквери та “зелені” громадські простори.

Центр місцевого самоврядування - створить умови для культурної та соціальної діяльності

Центр самоврядування має стати безкоштовним, відкритим громадським форумом, де люди можуть ознайомитись з творами мистецтва, насолоджуватися виставами та брати участь в інших культурних заходах. 

Такі заходи сприятимуть розвитку культурного життя міста. 

Ці події також об’єднують велику кількість людей і створюють основу для позитивної соціальної взаємодії.

 

Запрошуємо вас підтримати петицію про створення Центру місцевого самоврядування на сайті КМР: https://petition.kyivcity.gov.ua/petition/?pid=10465

Долучитися до команди по створенню концепції Центру місцевого самоврядування міста Києва можна за посиланням: https://tinyurl.com/4fhx3d5x

Всі запитання, побажання та пропозиції надсилайте на адресу: [email protected]