Сучасні виклики світу та воєнна доктрина України

У сучасному світі, як і тисячу років тому, поважають право сили. Договори на папері лише закріплюють домінування сильних країн над слабшими, а коли доходить до виконання, то папір залишається просто папером. Прикладом цьому для України є Будапештський меморандум, Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією та і, зрештою, позиція європейських країн до факту окупації Росією частини українських територій, а особливо Криму, бажає бути кращою. Загравання з хижаком та боязнь його роздратувати – це сучасна міжнародна політика, яка не змінилась за останні сто років. І як на початку ХХ століття існування держави Україна є під загрозою, а сусіди в очікуванні, щоб розшматувати наші землі, не розуміючи, що вони будуть наступними.

Висновок: окрім нас самих, нас ніхто не захистить.

***

Що ж пропонують українські націоналісти в питаннях оборони та безпеки держави?

У затвердженій на нещодавній Конференції НВР "Правий сектор" y програмі є розділ "Нова воєнна доктрина. Право на зброю". Там найважливішим і найактуальнішим пунктом є конституційно закріплене право громадян України на збройний захист. Тобто, озброєний громадянин – це вільний громадянин, який може крім особистого захисту також самостійно (або групою осіб) протидіяти гібридним загрозам зі сторони країн-агресорів.

Згідно з Конституцією, завданням ЗСУ є стримування і відсіч збройної агресії проти України. Але, як показали останні події, структура, командування, управління, постачання, озброєння, комплектація Збройних Сил бажають кращого. Тому у Програмі також йдеться і про докорінне реформування армії, яка буде здатна стримувати будь-якого противника.

Аби підсилити обороноздатність країни, ми пропонуємо створення резервної армії з військовозобов’язаних, яка за короткий час зможе вдвічі збільшити чисельність ЗСУ. Також розвиток системи територіальної оборони на основі патріотичних добровольчих об’єднань з можливістю зберігання бійцями ручної стрілецької зброї, патронів і військового спорядження буде гарантувати ефективну протидію будь-яким терористичним загрозам та зовнішній агресії.

Якщо розглядати військову співпрацю з іншими країнами, то перевагу слід надати країнам НАТО, але водночас випрацьовувати стратегію створення регіонального оборонного союзу з країнами Балто-Чорноморського регіону. Досить дискусійним в суспільстві є питання повернення Україні ядерного статусу. Ми переконані, що такий статус Україні необхідний. Адже ядерна зброя передусім – політичний інструмент, який гарантує врахування українських інтересів на світовій арені.

У Програмі НВР "Правий сектор" велику увагу ми приділили повномасштабному спротиву московській агресії. Визнання "ДНР-ЛНР" терористичними утвореннями, припинення перемовин з терористами, повномасштабна блокада окупованих територій; ефективна інформаційна політика, закон про окуповані території, введення воєнного стану на період наступальної операції, стрімка бойова наступальна операція з підтримкою партизансько-диверсійного руху – саме таким є наш рецепт перемоги у цій війні. Альтернативи військовому шляху повернення втрачених територій не існує.

Останнім пунктом військового розділу Програми є сприяння розвитку українським приватним військовим компаніям. Участь в міжнародних гуманітарних операціях, ефективний захист українських інтересів за межами України, входження в світовий ринок послуг ПВК, реагування на сучасні виклики в сфері безпеки є аргументами, щоби на законодавчому рівні врегулювати створення та діяльність ПВК згідно з міжнародним правом.

Тільки комплексний підхід та ряд кардинальних змін у питаннях оборони та безпеки в умовах російсько-української війни, що триває, дає можливість зберегти державу Україна та стати повноцінним гравцем на міжнародній арені. Нам не повинні диктувати умови та правила боротьби з окупантом. Ми повинні дати по зубах агресору і відбити бажання всім іншим зазіхати на землі наших предків.

Андрій Стемпіцький,

член Проводу Національно-Визвольного Руху "Правий сектор",

Командир Добровольчого Українського Корпусу "Правий сектор"