Свій сайт або соціальна мережа?

Більшість організацій громадянського суспільства вже розуміють, що присутність в інтернеті є необхідною рисою, характеристикою організації яка має певну вагу та репутацію. Тому більшість з них бажаючи розширити свою аудиторію, створити ком'юніті або медійну площадку, для поширення інформації про діяльність своєї організації, створюють сайти або навіть цілу низку зручних онлайн сервісів.

Але зрозуміло - сайт забава не з дешевих, і тому існує певна кількість громадських активістів яка свято вірить у магію Facebook і вважає, що сторінка створена в рамках цієї мережі стане запорукою успіху і приверне аудиторії увагу до їх діяльності. І дійсно здається, що логічне та справедливе рішення. Facebook має найбільшу з усіх соціальних мереж аудиторію, але… є певні нюанси.

Так, що ж робити? Яке рішення буде найбільш виваженим та врешті решт успішним?

Щоб відповісти на це питання ми і вирішили створити матеріал в якому спробуємо пояснити як працює інтернет і як досягти мети заради якої власне і створюються в інтернет ресурси.

 

Особливості роботи інтернет-сайту і соціальної мережі

 

Соціальна мережа - це інтернет платформа обєднуюча персональні сторінки людей та організацій зареєстрованих на платформі.

Найбільш привабливою стороною соціальною мережі являється припущення що в рамках соціальної мережі ви можете знайти будь-кого або будь-яку цінну інформацію, опубліковану особою яка вас цікавить.

Сьогодні в соціальні мережі можна знайти не тільки текстову інформацію, а й візуальну, відео і ще багато іншого, зокрема анонси подій, товари та послуги різних виробників які зареєстровані в мережі.

Вважається, що головна цінність соціальної мережі - це механізм комфортного доступу до інформації та її творців.

Але, це не зовсім так.

Найбільша цінність соціальної мережі в аудиторії.

Гіпотеза про потенційну можливість отримати доступ до всієї аудиторії мережі створює нескінченний потік бажаючих розмістити представництво своєї організації саме на її сторінках. І, знову ж таки, своя правда в цьому є, але…

Соціальна мережа на кшталт Facebook - це комерційна організація і на меті її засновників максимізувати прибуток для своїх акціонерів. Тому найголовніший продукт соціальної мережі виступає - доступ до аудиторії.

Ваша інформація ніколи не отримає на сторінках комерційної мережі гідного її обхвату, тому, що це не на меті її власників.

Привести вашу аудиторію - ось головна послуга, яку пропонує відділ продажу соціальної мережі. І треба віддати належне - вони справу свою роблять добре.

Як свідчать дані статистики - Facebook дійсно може привернути увагу вашої цільової аудиторії до вашого проекту, але, за це прийдеться заплатити.

Персональний сайт - це візитка компанії, ознака її сталості, поважного відношення до своєї аудиторії, своєї репутації.

Персональний сайт - це зона вашої персональної відповідальності, але й зона де працюють ваші правила. Цілковита свобода дії на сайті розташованому на вашому власному домені є приємним бонусом який отримує його власник.

Але якщо зрозуміти, що інформація - це товар. То персональний сайт на окремому домені - це вітрина магазину розташованого в самій чащі лісу.

Який би не був у вас асортимент товарів, який би не був креативний дизайн та ремонт, які б чемні та уважні не були б продавці, до вас ніхто ніколи не завітає!

Користувачі повинні спочатку отримати інформацію про те, що ви є. Потім зрозуміти, що те, що є у вас їм вкрай необхідне. А потім зрозуміти, наскільки комфортним для них будуть умови які ви їм пропонуєте, включаючи логістику.

Створюючи свій персональний сайт ви повинні зрозуміти, що більша частина бюджету піде не його розробку та утримання, а на його популяризацію в мережі інтернет. Саме це зможе привернути увагу аудиторії до діяльності вашої організації.

Ще один мінус окремих сайтів в тому, що більшість користувачів вже звикли до моделі супермаркету і інколи бажання придбати все і одразу на одній платформі приваблює більше ніж ціни, якість і обслуговування для кожного окремого товару, послуги.

Так, що ж вибрати?

В кожному з варіантів присутності в мережі інтернет є свої плюси та мінуси. В кожному є свої підводні камені. Який варіант обрати, якщо виходити з того, що він повинен стати самим ефективним?

Давайте розкладемо проблему по ключовим показникам, а потім у підсумку вирішимо як нам поступити краще.

1. Вартість створення сторінки

Соціальна мережа - це платформа модель якої звична для більшості і вже відомий алгоритм її функціонування.

Створення сторінки в соціальній мережі не забере у вас багато часу. До того ж, коштувати вас це нічого не буде. Вартість підтримки вашої сторінки в соціальній мережі також буде відсутня.

У випадку створення своєї персональної сторінки в мережі інтернет на окремому домені, вам необхідно буде викласти чимало грошей за розробку сайту, домовитись про його підтримку.

2. Аудиторія

Як правило соціальна мережа вже має свою аудиторію і у вас буде не одну проблему менше, відпаде необхідність її пошуку.

Створення сторінки в соціальній мережі це прямий доступ до аудиторії платформи.

Якщо на платформі ще немає достатньої кількості користувачів у вас є шанс стати першим в своїй сфері, що збільшить увагу до вашого проекту аудиторії, і стане запорукою більшої популярності в майбутньому. До того ж, коштувати вас це нічого не буде.

Найбільша проблема яка виникає після створення сайту на власному домені це цілковита відсутність інформації про його існування, і як наслідок - відсутність аудиторії.

Знайти аудиторію для сайта в мережі інтернет не так важко як здається. Пошукові системи постійно індексують мільярди сайтів і інформація про ваш ресурс обов'язково там колись з'явиться. Колись...

3. Час

Можна порахувати скільки часу у вас займе створення сторінки в соціальній мережі і розробка персонального сайту з нуля.

Створення сторінки в соціальній мережі, в самому найтяжкому випадку відніме у вас годину. З наповненням контентом - день.

Розробка інтернет сайту з індивідуальним дизайном відніме до двох місяців.

Звичайно можна скористатися безкоштовними типовими шаблонами та системами управління сайтами. Але і в цьому випадку менш ніж за місяць створити щось гідне у вас навряд чи вдасться.

Окремо треба розуміти, що соціальні мережі вже мають простий та комфортний інтерфейс для роботи з контентом, а для власного сайту вам необхідно буде створити його самостійно. А потім ще й пояснити персоналу як їм користуватися!

4. Співробітники

Для розробки технічного завдання, дизайну, сайту вам вже потрібна професійна команда зовсім не дешевих спеціалістів.

Не менш коштовними будуть спеціалісти які створять контент для вашого сайту, будуть займатися питанням його популяризації, налаштують рекламу. SEO та SMM спеціалісти.

А підтримка?

Підключити платіжні системи, виправити помилки (а вони будуть) вирішити проблеми зі сторони користувачів - для всього цього необхідно тримати в штаті як мінімум одного програміста.

Всіх цих проблем у соціальної мережі немає. Фактично все, що від вас потрібно - це розміщувати контент.

5. Онлайн сервіси

Як ви розумієте більшість сайтів стають популярними та відвідуваними завдяки ексклюзивним сервісам які вони пропонують. Щоб створювати, підтримувати та розвивати такі сервіси потрібна команда. З огляду на те, що як правило такі сервіси створюються з нуля, ви можете уявити скільки вам буде коштувати команда розробників.

У випадку соціальних мереж ситуація зовсім інша.

Звичайно тут у вас не буде можливості створити індивідуальний сервіс або онлайн інструмент, але як правило кількість онлайн сервісів існуючих в арсеналі соціальної мережі зможе задовольнити найбільш вибагливих користувачів.

І це вже не кажучи про те, що ви можете не тільки використовувати інструменти самостійно але й отримувати можливість побачити як ці інструменти використовують інші користувачі мережі.

І знову ж таки - безкоштовно.

Ще один важливий момент: зрозумілість інтерфейсу.

Якщо модель та дизайн ваших інструментів незнайома або незвична, важко буде залучити аудиторію до їх використання. Інструменти, які використовуються в соціальних мережах, як правило мають більшу популярність.

6. Промоція

Програма популяризації інформації про вашу організацію буде ефективною якщо ви цю програму підтримати фінансово.

Ви повинні зрозуміти, що і у випадку пошукових систем, і у випадку соціальних мереж, у власників цих бізнесів не виникає жодного бажання підтримати саме ваш проект.

Ви для них такий самий клієнт як і всі інші. Тому вам як і усім іншим пропонується вкласти гроші в залучення уваги цільової аудиторії до вашої сторінки.

І вкладати їх пропонують постійно. Ні про який постійний ефект говорити не можна. Такі компанії як Google або Facebook заробляють на рекламі постійно. Тому ви повинні зрозуміти, що ваша рекламна кампанія це як намагатися донести воду в решеті. Поки вода є - ви на коні, води немає, про вашу організацію знову нічого не чутно.

Важко сказати чи зможете ви заощадити вкладаючи в рекламу сторінки в соціальній мережі. Або чи можете ви сказати, що вкладаючи у рекламу власного сайту ви підвищуєте його вартість. Цінність вашої організації в її справах, в контенті, і ви не повинні віддавати перевагу роботі у мережі своїй основній справі.

Можна тільки сказати, що середня вартість промоції сторінки в інтернеті становить близько 10 000 гривень на місяць. А популяризувати інформацію про вашу організацію в соціальній мережі вам буде достатньо і 3000 гривень.

Окремо слід зазначити, що соціальні мережі проводять свої рекламні компанії, учасником яких ви мимоволі стаєте.

7. Підтримка

Вартість технічної підтримки сторінки організації в соціальній мережі - нуль.

Вартість технічної підтримки сайту організації залежить від кваліфікації персоналу.

Окрім служби технічної підтримки сайту вам буде необхідно утримувати і як мінімум одну людину яка відповідатиме за редакційну політику сайту, SEO та SMM.

У випадку з соціальною мережею, як за правило, цих спеціалістів не наймають.

8. Захищеність

У випадку створення сайту всі проблеми пов'язані з кіберзлочинністю становляться вашої зоною відповідальності. Саме вам необхідно буде робити все щоб ваш сайт на зламали, не стали використовувати для розповсюдження вірусного ПО, не нашкодили вашим клієнтам. Архівація даних, їх збереження - це теж ваша проблема.

Якщо ж мова йде про соціальну мережу то і тут не все так безхмарно. Так, звичайно всі проблеми з захистом даних і можливими атаками на сервіс цілком знаходяться в зоні відповідальності адміністрації сервісу, але. Але у вас, найчастіше за все, немає жодних гарантій, що ваші дані будуть збережені.

Так, вам повернуть доступ до аккаунту у випадку його угону, так відновлять паролі, але інформація.

Тому, дуже важливо звернути увагу на те, чи гарантує соціальна мережа збереження ваших даних. І якщо так, то тут вона беззаперечно перемагає сайт.

9. Довіра

Завдяки реакційній політиці та масштабним рекламним компаніям соціальні мережі мають певну повагу і довіру у аудиторії, яке автоматично переходить і на її користувачів та на учасників мережі.

Будь якому новому проекту в інтернет важко отримати довіру користувачів одразу, навіть якщо офлайнова репутація організація бездоганна. На отримання онлайнового кредиту довіри як правило витрачаються місяці, якщо не роки.

10. Бренд

Зрозуміло, що індивідуальний неповторний дизайн інтернет сайту на власному домені завжди буде привертати більше уваги ніж сторінка в соціальній мережі на типовому дизайні.

11. Правила

Як ми вже писали вище, ваш власний сайт на домені дозволяє вам впроваджувати свої власні правила, що дійсно приємно.

У випадку розміщення сторінки організації в соціальній мережі вам доведеться погодитись з правилами платформи.

12. Масштабування

У випадку створення власного сайту ви, через ряд факторів, станете прив'язані територіально до певної локації. Аналогічна ситуація складеться і у випадку реєстрації сторінки організації у соціальній мережі.

Тому, у випадку масштабування вашої організації, або змінення географії її роботи вам буде необхідно створювати нову аудиторію для вашого проекту. І тут є ряд проблем.

По-перше, вам необхідно буде утримуючи позиції в своєму регіоні додати можливість залучити увагу аудиторії із нової локації.

По-друге, пошукові системи сьогодні дуже залежні від геотаргетингу, що буквально ставить перед власником сайту питання про створення нового регіонального сайту.

У випадку з соціальними мережами ситуація не менш складна, але її вирішення буде більш комфортним і гнучким. Вам дійсно буде необхідно створити ще одну регіональну сторінку організації, але враховуючи вартість такого рішення та швидкість впровадження ви однозначно нічого не втратите. Ані часу ані грошей.

 

Що ж обрати?

 

В цілому ситуація з інтернет-сайтом і сторінкою в соціальній мережі достатньо зрозуміла.

Сторінка в соціальній мережі - це бюджетне ефективне рішення яке може частково вирішити проблему.

Індивідуальний сайт організації на власному домені - це ознака вашої респектабельності та спроможності.

Тому.

Якщо ви вважаєте, що вам необхідно мати свій індивідуальний портал для комунікації з аудиторію і ви впевнені у власних силах та фінансових можливостях, ваш вибір - сайт.

Якщо ви шукаєте не тільки аудиторію, але й бажаєте долучитись до спільноти однодумців, знайти співрозмовників, і у вас не так багато на все це часу, ваш вибір - соціальна мережа.

Обидва рішення достатньо ефективні та корисні для поширення інформації про діяльність організації і мають свої плюси та мінуси.

Але…

Тут дуже важливо знати, що за статистикою більшість проектів, на превеликий жаль, не проживають й трьох років. У той час соціальні мережі здатні безкоштовно зберігати вашу інформацію і після того як ваш проект перестане існувати. Що теж на жаль може статися.

А аудиторія в соціальних мережах дуже велика і інформація про вашу діяльність просто таки зникає на фоні інших проектів. До того ж, інформаційний шум який створюють соціальні мережі має просто нестерпний характер.

 

То, що ж врешті решт обрати?

 

Який критерій ми брали за головний коли починали наше дослідження? Ефективність.

Так ось, згідно простим правилам маркетингу, щоб отримати найбільший зиск вам необхідно бути представленими на всіх можливих інтернет платформах!

У вас повинні бути сторінки у всіх популярних соціальних мережах і бажано повинен бути сайт.

 

Що стосується інформаційного шуму.

 

Рішення достатньо просте, всі соціальні мережі мають певну аудиторію з певними інтересами, і вам слід робити акцент на інтересах та цілях цієї аудиторії.

Тому якщо вам потрібно все і одразу - для вас існує Facebook, бажаєте долучитись до мережі професіоналів - Linkedin, займається громадською діяльністю - Spilno.

Що стосується питання де публікувати контент найважливіше?

Звичайно на сайті. А на всіх соцмережах поширювати анонси таких публікацій.

 

Так все ж таки сайт?

 

Звичайно сайт це добре. Але створення, просування, підтримка. Якби хтось вирішив ці проблеми?

І рішення таке є.

Муніципальна соціальна мережа Spilno розробила проект завдяки якому стало можливо використовувати платформу як Систему управління сайтом! Все, що вам потрібно - це “прив'язати” домен до платформи і всі ваші пости будуть одночасно публікуватися на сторінці організації в мережі і на вашому сайті.

Також, серед переваг мережі Spilno є можливість відновити дані сторінки протягом тижня, і інформаційні фільтри, завдяки яким ви можете отримувати повідомлення про публікацію тільки такого контенту який вас цікавить. І все це вже не кажучи про онлайн сервіси демократії які знаходяться в арсеналі мережі Spilno.

Дивіться також

Місто як платформа Цифровізація
Digital Democracy lab: Берлін, Берлін... Технології
CivicTech та GovTech у чому різниця? Технології