Топ 10 GovTech стартапів в місті Гельсінкі

Гельсінкі однозначно займають позицію одного з найрозумніших міст Європи, а нещодавно із Інститутом стратегії Едену місто зайняло 5 місце рейтингу із його розумним управлінням містом. Такий успіх був зумовлений державною і національною програмою інновацій. Вона включає в себе Six city strategy - відкриту платформу для інновацій поміж 6 фінськими містами, що отримав інвестиції в виді 45 мільйонів євро з 2014 року. Тим часом інноваційне і інтернаціональне агентство Business Finland, проводило підтримку і поліпшення стартапів.Ну а в самому місті Forum Virium Helsinki - інноваційне відділення впроваджує спектр цифрових ініціатив спрямований на прискорення міських інновацій. Одна з цих ініціатив Helsinki Loves Developers - відкрите джерело ПЗ, що допомагає розробникам отримати доступ до даних керівництва через публічне API.

Найрозумніша вертикаль систем Гельсінкі отримана від Govtech це мобільність. Citizen city - програма, що напрямлена відкрити дані публічного сектора для створення нових цифрових проектів спільно з Vaas Global - перший у світі провайдер мобільності, як послуги (на даний момент працює в Гельсінкі, і нещодавно працює в регіоні Західний Мідленд у Англії). Також Jätkäsaari Smart Mobility Lab об`єднує разом компанії, університети і простих жителів протестувати нові рішення в області мобільності і технологій через проектування в реальному часі і спільне створення. В кінці-кінців стартап Virta, що підтримується містом, розробляє платформу для системи підзарядки електрокарів.

Якщо говорити більш простою мовою Гельсінкі інкубатор, а також тестова площадка для проектів інших міст. Наприклад компанія CleanTech, що розробляє і тестує там високоточні монітори якості повітря, перед тим, як розширятися на усю Європу. Самий же полігон для тестування був створений з ініціативи команди, що створили программу для гнучкої розробки, що прискорює розвиток стартапів, малого та середнього бізнесу і команд розробників, а також дає їм можливість тестувати свої продукти на реальних користувачах. Ця політика обумовлена місцевими органами самоврядування, що є ключем для стратегічного розвитку інновацій Гельсінкі.

Гельсінкі віддалено нагадують лабораторію для світових міст. Це все обумовлено малими розмірами міста, так що тестувати продукти легше ніж у інших містах.

Місто ж в цій стязі стало відомим на весь світ завдяки конференції стартапів Slush що зводить засновників бізнесу і інвесторів із більш ніж 130 міст світу. У 2017 році Фінські стартапери і бізнесмени створили 4 в світі обсяг венчурного фінансування в Європі, що за один рік змогли збільшитися з 318 мільйонів євро до 349 мільйонів. Хоч ці змоги були впровадженні стараннями зарубіжних інвесторів, місцеві венчурні фірми приваблюють інвестиції на таких проектах  Butterfly Ventures (€24м), Icebreaker(€20м), Inventure (€135м), Wave Ventures (€1.5м) і Vendep Capital (€40м), що були запущені в 2017 році.

Топ 10 стартапів GovTech

OURA створює розумні перстні, що контролюють якість сну, фізичної активності, і інші показники життєдіяльності.

MaaS Global стартап що пропонують користувачам вирішити їх потреби в сфері транспорту завдяки ефективній і стійкій системі мобільності.

Enovo використовує технологію інтернету речей впровадити створення аналітики по забрудненню і допомогти компаніям і міській владі керуватися відходами краще.

Blueprint Genetics комбінує в собі генетичне тестування і практичне використання генетичних технологій, щоб підтримати спеціалістів із сфери охорони здоров'я і пацієнтам, що мають рідкісні спадкові хвороби.

Beddit IoT розробили вирішення для відстеження сплячих хвороб і слідкування вже за відкритими.

Chaos Architects впроваджує інструмент для міського планування, що дозволяє владі, громадянам і компаніям розробляти рішення для системи розумного міста.

Huoleti краудсорсингова платформа, що дозволяє пацієнтам із щойно діагностованими тяжкими хворобами налаштувати звязок хворих і громадськості.

nauticAl це платформа для мореплавства, що використовує багато датчиків, щоб відслідкувати локацію кораблів, їх крен й дифферент руху і відслідкування морського трафіку.

Iceye запускає мікросупутники на орбіту, щоб отримати доступ до сучасної і надійної  системи радіолокаційної візуалізації супутникових даних використаних в сферах мореплавства, агрокультури і інспекції.

Bout  є Убером для човнів, допомагає власникам малих човнів перевозити користувачів поміж 50 різними локаціями.

Дивіться також

Місто як платформа Цифровізація
Digital Democracy lab: Берлін, Берлін... Технології
CivicTech та GovTech у чому різниця? Технології