Цифрові інструменти демократії участі

"Найкращий аргумент проти демократії – п’ятихвилинна розмова з середнім виборцем"...

Вінстон Черчілль. 

Що таке демократія участі?

Грубе визначення демократії участі це: “Прийняття суспільно важливих рішень за участю громадськості”. 

Прийняття рішень за участю громадян можна розділити на наступні етапи:

  1. Ідентифікація проблеми: виявлення проблем, що підлягають вирішенню, та / або вибір проблеми, на яку слід зосередитися
  2. Обговорення: генерування рішень проблеми
  3. Надання пропозицій: на основі запропонованих рішень громадяни подають пропозиції
  4. Голосування: учасники обговорення голосують за подані пропозиції
  5. Рішення: напрацювання рішення та перевірка того, що рішення фактично вирішує проблему, визначену на першому етапі.

Політологи зазвичай розділяють форми демократії на представницьку (непряму або репрезентативну) і пряму демократію. 

Такий розподіл не слід розглядати як розкол. Це скоріше варіанти, за одним з яких громадяни вирішують делегувати частину своїх повноважень по прийняттю рішень представнику.

Так у представницькій демократії громадяни, через брак часу, знань або волі, голосують за посадовців, які представлятимуть їх на всіх 5 етапах, щоб зробити свій внесок у розробку політики. Цей процес найбільш популярний і всі його вади та переваги ми знаємо дуже добре.

У чистому вигляді представницької демократії не існує майже ніде. Як правило навіть в країнах з імітаційною формою демократії все одно користуються інструментами прямої демократії, такими як наприклад референдум. Коли влада ініціює питання і просить громадян проголосувати з даного приводу. Перекладаючи таким чином відповідальність за рішення на громадян.

У випадку прямої демократії участь громадян відбувається під час всіх п'яти етапів. Можна навіть сказати, що у випадку прямої демократії участь посадовців навіть не потрібна. Посадовці приймають в таких процесах радше участь у ролі модератора.

Особливо потужнім став інтерес до прямої демократії після впровадження нових цифрових технологій які не тільки спрощують процес залучення громадян до участі, а й економічно цілком виправдовують такий процес громадської участі.

Демократія участі як форма прямої демократії у свою чергу теж підрозділяється на дві течії, на:

  1. Дорадчу або деліберативну демократію
  2. Спільну або колаборативну демократію

Деліберативна демократія робить акцент на громадянах, які обговорюють свої думки та висловлюють думки та пропозиції про те, що і як держава повинна і не повинна робити. Основна увага в деліберативній демократії приділяється формуванню думки, самовираженню та обговоренню.

Колаборативна демократія робить акцент на співпраці, консолідації думки громадян. Основна увага приділяється спільній розробці рішення, яке призведе до дій.

З технічної точки зору дуже важко провести кордони між цими двома формами демократії, контури їх доволі нечіткі. 

Інструменти демократії участі

Тепер ми розглянемо інструменти, які можуть допомогти подолати всі п'ять етапів процесу участі.

Всі ці інструменти дуже схожі за принципом тому, що побудовані на базі конструктора процесів громадської участі розробленого ГО "Укрмедіа".

Консультації

Консультації -  інструмент який полегшує спільно прийняти рішення будь якої складності. 

Замість того, щоб голосувати за запропоновані рішення за правилами більшості, процес Консультації поєднує обговорення з гнучким процесом формування консенсусу. Завдяки інструменту Консультації громадяни починають обговорення даної теми, запрошують людей і починають обговорення. 

Кожен може поставити пропозицію про голосування. Пропозиція обговорюється. Люди можуть голосувати і знімати свій голос протягом всього обговорення. Якщо пропозиція досягає більшості, рішення було прийнято В іншому випадку може бути винесена, обговорена і винесена на голосування інша пропозиція.

Учасники процесу Консультації мають можливість подати свою пропозицію, підтримати пропозицію іншого учасника, вступити в діалог з подавачем пропозиції, дійти до згоди навколо пропозиції, досягати чітких узгоджених результатів, які можна включити до резолюції після голосування.

Дебати

Інструмент Дебати дозволяє приймати спільні рішення для громад та організацій усіх розмірів. За допомогою цього інструменту громадяни можуть створювати пропозиції, починаючи з нуля або розгалужуючись від інших, і ті, хто приймає рішення, вступають в діалог з усіма учасниками дебатів. 

Дебати відбуваються, коли учасники нагороджують своїм голосом кращі аргументи та пропозиції. Підтримуючи пропозицію учасники показують свою прихильність до спільно виробленої ідеї. 

Конкурс

Конкурс - це електронний інструмент, який дозволяє громадянам озвучувати, обговорювати та визначати пріоритетні ідеї. За допомогою цього інструменту учасники подають ідеї та обговорюють їх. Кращі ідеї піднімаються на вершину і стають переможцями конкурсу.

Також через інструмент Конкурс можливо проводити процедуру онлайн виборів і опитувань. Цей інструмент дозволяє створювати вибори, на яких виборці обирають найкращого кандидата.

Кожен з інструментів налаштований таким чином, що по завершенню терміну голосування пропонує ініціатору винести остаточне рішення, оголосити переможців, а також додати аргументоване роз'яснення чому було прийняте таке рішення.

Як розпочати використовувати інструменти демократії участі?

Рим не був побудований за один день. Ми дійсно ніколи не користувалися електронними інструментами громадської участі раніше, а тому у нас звичайно немає розуміння як саме вони нам зможуть допомогти. Як змінять наше життя.

Саме тому процес використання інструментів демократії участі можна розпочати вирішуючи організаційні питання в організації невеликих розмірів, у вашій команді, у вашому соціальному клубі.

Ці інструменти можуть бути надзвичайно корисними, якщо ви шукаєте свіжі підходи до того, як ви вирішуєте проблеми, приймаєте важливі рішення.

Як кілька років тому ми не знали, що таке соціальні мережі. Так років 100 тому слово демократія було для нас чистої води тарабарщиною.

Але сьогодні все це речі які нас оточують, яки вже є невід'ємною складовою нас.

Саме тому, розпочніть свій шлях до технологій майбутнього вже сьогодні:

  • Почніть з малого, опублікуйте Консультацію та чітко визначте предмет інтересу;
  • Залучіть до процесу знайомих та співробітників;
  • Визначте, для себе, які питання, які етапи процесу комунікації в організації ви хочете покращити;
  • Оберіть для себе новий цифровий інструмент який назавжди вас позбавить звички звертатися до паперу та олівця;
  • Вивчайте можливості інструментів майбутнього!

Кожен інструмент, представлений у цьому огляді, має своїх розробників. 

Не соромтеся звернутися до них. 

Вони будуть більш ніж щасливі поділитися своїм досвідом і допомогти вам!

Дивіться також

Місто як платформа Цифровізація
Digital Democracy lab: Берлін, Берлін... Технології
CivicTech та GovTech у чому різниця? Технології