Великий четвер. Спомин Тайної вечері

Під час Страсної седмиці Великий четвер займає особливе місце. У цей день Церква і мільярди християн по всьому світу згадують Таємну Вечерю - останню трапезу Ісуса Христа з апостолами напередодні Його страждань. 

Саме тоді Спаситель встановив головне Таїнство Церкви - Таїнство Святого Причастя під час якого віряни під виглядом хліба і вина, куштують істинні Тіло і Кров Христові. У цьому Таїнстві відбувається благодатне з'єднання людини з Богом.

Таємна вечеря була здійснена Христом за день до святкування старозавітної Пасхи. Євреї робили це свято в пам'ять про вихід з Єгипту, де вони знаходилися в рабстві.

Але в цьому контексті свято юдейської Пасхи мало інше значення. Воно готувало людей до прийняття істинної Пасхи, істинного порятунку від рабства гріха і смерті. Такий порятунок мав принести людям Син Божий - Новозавітний Великодній Агнець, заколений за гріхи світу.

А після Таємної Вечері Христос, показуючи Своє смирення, омив ноги учням, що також знайшло відображення в богослужбовій практиці Церкви. Чин обмивання ніг відбувається архієреєм після Літургії. Своїм прикладом Ісус навчив своїх апостолів смиренню, щоб вони не вважали за приниженням службу до ближнього.

Після обмивання Христос переломив хліб і, благословивши його, подав апостолам зі словами: «Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене!». Взявши чашу і благословивши її, сказав: «Пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів!».

У четвер Страсного тижня в храмах звершується Божественна літургія. У цей день кожен віруючий, за прикладом апостолів, прагне з'єднатися з Христом у Таїнстві Причащання.

Дивіться також