Від закритого розуму до відкритого

Чи вважаєте ви себе людиною широких поглядів? Більшість людей сказали б так. Така відповідь, як не парадоксально, демонструє вузькість мислення, так як ви відмовляєтеся визнавати свої недоліки.

Вузькість мислення проявляється в нездатності приймати різноманітні ідеї або думки. Це легко помітити в інших людях, але кожному з нас доводилося проявляти упередженість з різних питань і тем. Як визначити цю поведінку і керувати ним, як перейти від вузькості мислення до широких поглядів?

Ознаки вузького мислення

Є багато форм закритого мислення. Найбільш крайні - релігійний фундаменталізм, ксенофобія, гомофобія і женоненависництво. Але вузькість мислення поширена сильніше, ніж вважають багато. Вона ховається в куточках наших глибинних внутрішніх переконань, культурних цінностей і міжособистісних суджень. Кожен раз, коли ми виносимо судження на основі внутрішніх ментальних моделей, універсальних правил або перших вражень, ми проявляємо вузькість мислення.

Вузькість мислення коріниться в страху: це страх опинитися неправим, страх невідомого, страх змін. Ширші погляди можуть викликати замішання. Щоб постійно коригувати свій світогляд, потрібно докладати більше зусиль, ніж для того, щоб просто дотримуватися вже сформованих думок. Дотримуватися широких поглядів означає приймати складність світу, і це само по собі може налякати настільки, що ми вважаємо за краще залишатися в комфортній зоні простих - іноді тривіальних - переконань.

Закритість мислення - типовий приклад ефекту Даннінга-Крюгера, коли ми не знаємо, чого не знаємо. Так як же виявити її в собі і інших?

Рей Даліо, засновник Bridgewater, в книзі «Принципи» виділяє сім ключових ознак вузькості мислення. Перегляньте список і чесно дайте собі відповідь на питання: веду я себе так іноді? Які теми або ситуації викликають таку поведінку?

  • Ви не хочете, щоб ваші ідеї оспорювалися. Люди з закритим типом мислення більше зацікавлені в тому, щоб бути правими, ніж в тому, щоб вивчати чужі погляди і задавати питання. Ви відчуваєте себе погано, якщо робите щось неправильно, і турбуєтеся, якщо не можете змусити когось з вами погодитися.
  • Ви частіше стверджуєте, ніж задаєте питання. Люди широких поглядів схильні ставити багато питань.
  • Ви прагнете, щоб вас розуміли, а не, щоб розуміти оточуючих. Вузько мислячі люди, коли хтось з ними не згоден, частіше думають, що це їх не розуміють, а не те, що це вони самі не розуміють точку зору іншої людини.
  • Ви говорите: «Я можу помилятися, але ...» Рей Даліо називає це «недбалим жестом, який дозволяє людям дотримуватися власної думки, переконуючи себе в тому, що у них широкі погляди».
  • Ви заважаєте іншим говорити. Люди з вузьким мисленням не дають іншим вставити ні слова, щоб висловити свою думку.
  • Вам важко утримувати в голові дві думки одночасно. Для людей з відкритими поглядами, як правило, не складає труднощів утримати в умі кілька суперечливих концепцій і переходити від однієї до іншої.
  • Вам не вистачає глибокого почуття смирення. Звичайно, багато людей вважають себе скромними. Але часто наше его заважає нам мислити. Смирення приходить з досвідом невдач, а вузко мислячі люди намагаються його уникати, дотримуючись того, що вони, як їм здається, знають.
  • Звичайно, малоймовірно, що ви постійно демонструєте все сім ознак вузького мислення. Якби це було так, ви навряд чи читали б зараз цю статтю. Але ці критерії допомагають виявити вузькість мислення в собі і в інших людях при певних ситуаціях або при обговоренні конкретних тем.

Наприклад, у вас можуть бути дуже широкі погляди на імміграцію і аборти, ви можете дуже відкрито обговорювати з друзями плани на наступну зустріч, але в суперечках з батьками з якихось чутливих питань мислите більш вузько.

Переваги широких поглядів

Відкритість новим ідеям вимагає постійних зусиль, але воно того варте. Наприклад, дослідження показують, що широкі погляди впливають на настрій і роблять нас креативніше. «Люди з відкритим мисленням більш цікаві, креативні і мотивовані до дослідження світу і використання нових можливостей», - пишуть дослідники.

Неважко уявити, чому: широкі погляди породжують цікавість, а воно, у свою чергу, дає здатність внести більш потужний творчий внесок. Також вони сприяють метапізнанню і тому відкриті люди схильні виділяти більше простору для саморефлексії і цікавих питань. Нарешті, люди з широкими поглядами менш схильні до страху невдачі. Творчий процес - це завжди навчання методом проб і помилок, а значить, доведеться пережити безліч невдач до досягнення бажаного результату.

Інше дослідження, проведене за участю 340 студентів, показало, що широкі погляди пов'язані з більш високими когнітивними здібностями. Ми не знаємо, чи робить відкритий стиль мислення вас розумнішим, або навпаки, але ці дві риси йдуть рука об руку, судячи з усього. 

Можна не сумніватися, що відкритий розум краще з точки зору творчості і пізнання. Так як же заохочувати його в собі і в інших?

Як виховати відкрите мислення

Хороший спосіб виховати відкрите мислення - розглянути сім ключових ознак вузького мислення, наданих Даліо, і розробити контрстратегії.

Керуйте своїми емоціями. Не гнівайтесь, коли хтось з вами не згоден. Усвідомте: завжди є ймовірність, що помиляєтеся ви, і варто враховувати думку іншої людини, щоб переконатися, що ви нічого не упустили.

Задавайте багато питань. Задавати хороші питання - один з кращих способів вчитися. Уникайте навідних запитань. Намагайтеся, щоб вони були якомога більш відкритими, щоб у іншої людини було достатньо гнучкості при відповіді.

Використовуйте правило двох хвилин. Рей Даліо рекомендує давати іншій людині хоча б дві хвилини, щоб той висловив свою точку зору, а потім вже висловлюватися самим. Чим довше, тим краще.

Слухайте. Обговорюючи з кимось якесь питання, слухайте співрозмовника по-справжньому. Не починайте формувати в голові відповідь, поки він закінчить.

Розширюйте свою інформаційну дієту. Те, що виросте в вашому ментальному саду, багато в чому залежить від насіння, яке ви посієте. Використовуйте контент з різних джерел, щоб можна було порівняти різні думки, а не дотримуватися усталених поглядів за замовчуванням.

Перехід від вузького мислення до відкритого - це постійне зусилля. Швидше за все, ви часто будете ловити себе на тому, що мислите вузько, і це нормально. Перший крок - визнати свій природний страх перед помилками і спробувати змінити свою поведінку, помітивши, що ви проявляєте упередженість.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство