Як сегментувати ЦА?

Не дивлячись на існування міфу про неймовірну складність сегментації цільової аудиторії, насправді нічого занадто складного в цьому немає, Принаймні для тих хто бажає спробувати самостійно налаштувати рекламну кампанію в Фейсбук.

Перше, що вам потрібно зрозуміти, що є складні та прості аудиторії.

Так дійсно жіночий одяг навряд зацікавить чоловіків, а новий перфоратор жінок. Але, що робити якщо вам треба підібрати ЦА для партії, публічної особи?

Які критерії використовувати тут?

Виявити вашу цільову аудиторію можна тільки експериментальним шляхом, постійно змінюючи параметри аудиторії, обираючи саме ваш сегмент.

Сегментація аудиторії дозволяє виділити окремі групи людей серед всієї аудиторії (за різними критеріями) ⁣⁣. Це необхідно для того, щоб побудувати комунікаційну стратегію, яка б враховувала інтереси, прагнення та сподівання ЦА, меседжи були побудовані в зрозумілій їй формі соціального протоколу і несли зрозумілі образи та заклики до дії.

І ось тут і постає питання за якими критеріям сегментувати ЦА?

Пропоную вашій увазі 4 найпростіші способи сегментації ЦА:

  1. На основі геолокаційних даних. Краще рішення для рекламодавців, які бажають показувати рекламу для користувачів з певної локації. Налаштувати таку рекламну кампанію можна буквально за декілька хвилин.⠀
  2. На основі даних реклами. Створюєте рекламу яку взагалі не сегментуєте та запускаєте її з мінімальним бюджетом. Через тиждень, дивитесь статистику та створюєте  сегмент в який включаєте тих відгукнувся на рекламу. Гіпотетично це ваша ЦА. ⁣⁣⠀⁣⁣
  3. На базі статистичних даних. До уваги беруться дані, які ви напрацювали оффлайн під час спілкування з клієнтами або виборцями. Проведіть аналіз аудиторії яка виявила свій інтерес до вас або вашої продукції та запускайте рекламну кампанію в інтернет, паралельно запустивши кілька невеличких кампаній гіпотез про вашу ЦА.
  4. На базі даних Google Analitecs. Цей інструмент дозволяє виділити з усіх відвідувачів вашого сайту тих хто відвідував його найчастіше, та проводив там найбільше часу. Спробуйте налаштувати рекламну кампанію на них, або, навпаки, на взагалі не схожу аудиторію. ⁣