Забуттю не підлягає

Ідейний натхненник української державності. Вісник, що кинув клич народу до свободи. Перший підняв на щит ідеї, які йшли в розріз із тодішньою політичною кон'юнктурою...

Усе це не стало на заваді до омріяної мети – самостійної України. Микола Міхновський жив любов'ю до Батьківщини. Його тернистий шлях дійшов кінця 3 травня 1924 року.

До сьогодні причини смерті ідеолога українського самостійництва є загадкові та стали на рівень з теоріями змов. Тіло було знайдено у середмісті Києва в саду будинку родини Шеметів. Ймовірно це було інсценування самогубства – Миколу Міхновського знайшли повішеним на яблуні, у кишені його піджаку була передсмертна записка, яка й посіяла сумніви.

Смерть не була раптовою. Більшовицький кат завжди тримав у свідомості ймовірних опонентів режиму.

Микола Міхновський – уособлення борця за волю України, попри поразку Визвольних змагань, не полишив рідну землю. Залишився в Україні. Займався просвітницькою діяльністю на Кубані. Вчителював. Однак нова влада здійснює тиск на творця "Самостійної України" та змушує поверттися до Києва. Попереду була нова мета – відновлення українського національного руху!

На Батьківщині його чекали не менші випробування. 1-2 травня 1924 року чекісти провели допити, примушуючи Миколу Міхновського не спокушати долю. Остаточно переконати у невідворотності лихої долі мала мотузка. Чи справді ідеолог українського самостійництва пішов сам з життя, лишається загадкою...

Минає 97 років з дня смерті Миколи Міхновського. Злочин проти нації досі лишається під завісою таємниці, як і решта інших, скоєних окупантами. Ми пам'ятаємо Ідею, Чин і Звитягу творця "Самостійної України", що через десятиліття пройшли до нас, аби нарешті стати чимось більшим, ніж словами написаними чорнилами на пожовклому аркуші. Слава, шана і вічна пам'ять Миколі Міхновському!

Денис Ковальов