15 вересня відзначають Міжнародний день демократії

Міжнародний день демократії був встановлений Генеральною асоціацією ООН у 2007 році і відзначається щорічно 15 вересня.

Ця дата приурочена до 20-річчя першої міжнародної конференції нових та воєнних демократичних демократій, яка відмітилася у 2008 році.

Більш ніж 10 років тому ООН запропонувала державним та неурядовим організаціям запровадити в цей день заходи які б сприяли вивченню розуміння демократії, її поширеності, проблем та перспектив.

Не дивлячись на той факт, що більшість трактує демократію виходячи з перекладу з грецької як "влада народу" і пов'язують її з процесом голосування та правом голосу.

Демократія - це перш за все процес, процес управління! 

Приємно, що в цьому році тема Міжнародного дня демократії - Участь!

Під участю розуміється можливість громадськості долучатись на самих ранніх стадіях процесу прийняття рішень, і це вже не кажучи про саму таку можливість як ініціація процесу громадськістю. Процесу який в Україні до цього часу був можливий лише через інструмент петиції. Але завдяки законопроекту № 1015 "Про внесення змін до статті 93 Конституції (щодо законодавчої ініціативи народу" який 29 серпня 2019 року президент України Володимир Зеленський подав у Верховну Раду України ситуація може змінитися і нарешті народ країни отримає право законодавчої ініціативи!

Так, у законопроекті № 1015 пропонується внести зміни до статті 93 Конституції України та викласти її в такій редакції:

"Стаття 93. Право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить народу, Президентові України, Кабінету Міністрів України, народним депутатам України та реалізується ними у випадках і порядку, визначених Конституцією України і законами України".

Для порівняння нагадаємо чинну статтю Конституції:

"Стаття 93. Право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України".

Отож для України свято демократії цього року набуває особливого значення. Завдяки ініціативі президента участь народу в управлінні нарешті стане можливою.