Портал відкритих даних «Прозора інфраструктура» виходить на державний рівень

Сьогодні Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михаил Федоров узяв участь у брифінгу щодо передачі Мінінфраструктури вебпорталу відкритих даних про будівництво та ремонт доріг державного та місцевого значення «Прозора інфраструктура».

Відтепер вебпортал «Прозора інфраструктура» буде задіяний у державному управлінні. Його модернізують та розширять.

Чому такі ініціативи важливі для Мінцифри:

  • Цифровізація країни – пріоритет державної політики
  • Ми підтримуємо ініціативу Мінінфраструктури використовувати у своїй діяльності аналітику, створену на основі відкритих даних. Закликаємо інші відомства залучати до себе проєкти, які використовують відкриті дані
  • Закликаємо всі відомства виконувати постанову КМУ №835 і неодмінно відкривати зазначені у ній набори даних
  • Ініціатива CoST Ukraine з проєктом «Прозора інфраструктура» стала переможцем минулорічного конкурсу проєктів на основі відкритих даних Open Data Challenge. І ми будемо надалі за допомогою міжнародних партнерів підтримувати переможців

«Прозора інфраструктура» – портал відкритих даних про інфраструктурні проекти, які впроваджуються за публічні кошти. Сьогодні на порталі розкривають дані про ремонт та будівництво автомобільних доріг державного та місцевого значення. Портал розроблено на основі міжнародного стандарту даних в інфраструктурі OC4IDS(Open Contracting for Infrastructure Data Standard ), що дозволяє отримувати інформацію про впровадження таких проектів на всіх етапах їх життєвого циклу.

«Ініціатива CoST Ukraine з проєктом «Прозора інфраструктура» стала переможцем минулорічного конкурсу проєктів на основі відкритих даних Open Data Challenge – найбільшого національного конкурсу інновацій на основі відкритих даних, – зауважив Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. – І ми раді, що цей проєкт розвивається далі та інтегрується у державне управління». Михайло Федоров також нагадав, що вже за тиждень, 20 вересня, відбудеться черговий Open Data Forum, в межах якого традиційно проведуть нагородження цьогорічних переможців Open Data Challenge. Віцепрем’єр закликав усіх охочих створювати корисні продукти на основі відкритих даних та брати участь у наступних конкурсах. 

Модуль розроблено на основі відкритих даних про будівництво та ремонти автомобільних доріг загального користування. Дані оновлюються щодоби – частина (40%) автоматично завантажуються з порталу публічних закупівель Prozorro, інші ж дані розпорядники коштів, держобладміністрації, вносять самостійно.

Наразі завдяки співпраці Міністерства цифрової трансформації та USAID/UK aid проекту «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах/TAPAS» цей модуль буде вдосконалено і доповнено функціями, які дозволять Мінінфраструктури, представникам бізнесу, журналістам та громадськості отримувати комплексну інформацію про стан дорожньої галузі або конкретного проекту, проводити якісний моніторинг та контроль за використанням публічних коштів.

Що зміниться після передачі порталу до Міністерства інфраструктури?

• Відтепер, окрім даних про тендери з ProZorro, вебпортал отримуватиме дані з Єдиного вебпорталу використання публічних коштів spending.gov.ua. Це дозволить моніторити реальні витрати за проєктами. 

• Державні адміністрації всіх областей України розкриватимуть інформацію на порталі. Наразі це роблять тільки 6 з-поміж 24.

• Додається модуль, який дозволить будь-кому легко отримати інформацію щодо ремонту доріг державного та місцевого значення.

• База даних порталу буде доповнена інформацією про будівництво та ремонти доріг від початку роботи Prozorro в Укравтодорі (від 2016 року), що дозволить мати ще більш повну картину щодо учасників ринку.

• Буде організоване онлайн та офлайн-навчання громадянського суспільства щодо використання порталу.

Модернізований вебпортал «Прозора інфраструктура» з розширеним функціоналом аналітичного модуля запрацює за півроку і буде цікавим не тільки самим замовникам проєкту. Підрядники отримають інструмент, що дозволяє побачити, як відбуваються закупівлі дорожніх робіт, та дізнатися інформацію про конкурентів. Корисним буде портал і громадському суспільству, адже дає можливість здійснювати контроль за ефективністю використання публічних коштів під час впровадження інфраструктурних проектів та виявляти ризики корупції.

У подальшому роботу порталу можна буде розширювати на інші галузі інфраструктурного будівництва.

Виступаючи на брифінгу, Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров відзначив, що процес відкриття даних є надзвичайно важливим для України. Адже наша країна прагне стати цифровою європейською державою. Він закликав Мініфраструктури та всі інші державні органи виконувати вимоги постанови КМУ № 835, яка містить перелік обов’язкових для відкриття наборів даних і влітку була оновлена вже втретє. Наразі, згідно постанови №835, держоргани повинні відкрити майже 900 наборів даних.