Андрій Циганков: САП вдалась до маніпуляцій заради продовження строків по “Справі Сенниченко”

Адвокат Андрій Циганков так прокоментував ситуацію яка склалась по "Справі Сенниченко":

Андрій Циганков:“22 червня 2023 року, в останній день процесуального строку по Справі Сенниченко, без урахування що прокуратура звернулась за їх продовженням, суддею Мовчан, Вищого антикорупційного суду, як слідчому суддею, було прийняте рішення що до часткового задоволення клопотання прокурора Лариси Жовницької. І зазначена ухвала встановила в суді, що більшість епізодів зазначеного впровадження не можуть бути дослідженими та розглядатись в порядку передбаченим чинним законодавством.

Фактично, все що відбувалось на Одеському припортовому заводі (ОПЗ0 вже є історією, і там не можна постановити ані вирок, ані чого належного в порядку передбаченому чинним законодавством бо вийшли процесуальні строки.

Єдиний епізод за яким продовжено зазначене впровадження це епізод стосовно Об'єднаної горно-хімічної компанії (ОГХК), але там теж є питання щодо порушення строків.

Також була отримана інформація що повне рішення повна ухвала й текст буде проголошена 27.06 2023 року, де і була присутня преса. Що було зафіксовано.

Після отримання повного тексту ухвали яка не оскаржується, прокурором Жовницької була подана апеляційна скарга, до апеляційної палати ВАКС.

Зазначена скарга, за авторозподілом, чомусь, була розподілена на суддю, яка знаходиться у відпустці. І таким чином зупинено виконання ухвали в частині закриття впровадження по тим епізодам, дослідження яких вже є протизаконним через обмеження процесуальних строків які встановлені.

Десь 30 числа, так скажемо ганяючись за апеляційною скаргою прокурора Аліни Жовницької, де має бути українською по білому написано чітко невиконання вимог чинного законодавства і протизаконна діяльність, ми несподівано дізнаємося, що ще 21.06 тобто за день до прийняття рішення, коли безпосередньо прокурор Жовницька була присутня в впровадженні, нею разом з детективом Статурою, який презентував піар діяльність НАБУ, прийнята постанова про зупинення досудового слідства в зазначеному кримінальному впровадженні. Що виключає можливість продовження строків досудового слідства по цьому впровадженню!

І зазначена постанова надається всім виключно в перших датах 07 місяця літа.

Тобто після того, як сплинуло майже 10 днів з моменту її прийняття.

Відповідь на те підробна вона чи ні може дати файл, який неможна підробити коли вона була надрукована, але як воно зроблено дає всі підстави вважати що відбувається і маніпуляція, і зловживання фактичними повноваженнями прокурора та фальсифікація кримінального впровадження.

А враховуючи доречі, що суддя Мовчан не мала підстав, якби знала про зупинене кримінальне впровадження продовжувати строки, для досудового слідства, а 21.06 постанова була зупинена. У антикорупційних структур залишилось 2 дні процесуального строку за які вони не можуть виконати покладене на них завдання.

Таким чином Справа Сенниченко вже має фіаско, якщо вона буде розглядатися в рамках закону. Якщо ні, то це підстави для нових і нових фальсифікацій”.

Олег Чеславський: “Прокурор повинна була повідомити суддю, про те, що справа закрита”?

Андрій Циганков: “Якщо вона діє добросовісно і законно, безумовно, не закрита тут, зупинена. Вона мала повідомити, що “Ваша честь у нас прийняте рішення, під час розгляду клопотання, про зупинення впровадження. Тому, що це клопотання базується на тому, що нам необхідно провести ряд слідчих дій, і без них ми не можемо закінчити впровадження в ті строки які були до вашого рішення”.

А стаття про зупинення впровадження зобов'язує прокурора виконати всі слідчі дії і тільки потім його зупинити.

Зупинити впровадження не виконавши слідчі дії лише для розшуку, у даному випадку підозрюваних, незаконно.

Тобто неможна порушити впровадження, подати необгрунтовану підозру, потім зупинити впровадження, і займатися надалі фактично політичним переслідуванням осіб. Шукаючи де вони знаходяться, при тому, що вже дани адреси, відповідні посвідки на постійне проживання в країнах, де знаходяться у даному випадку підозрювані. І це їх право захищатись таким чином”.

Олег Чеславський: “Ми не можемо підтвердити, що суддя не знала, або знала”...

Андрій Циганков: “Ми можемо підтвердити, що суддя не знала, пані Жовницька, і 21 і 22 знаходилась в судовому засіданні і про це не повідомила суддю. Це приховування відповідних фактів які виключають судове впровадження по розгляду клопотання. І вона розуміла, що якщо вона дійсно скаже правду і буде вести себе добросовісно, то в продовженні строків відмовлять. Тому що продовжувати їх в зупиненому впровадженні неможливо.

У нас така ситуація зараз, що є зазначена постанова про зупинення впровадження, вона фактично залишила їм 2 дні процесуального строку. На сьогоднішній день подані заяви про перегляд відповідного рішення по знов виявленими обставинами, у звязку з тим, що прокуратура фактично ввела в оману суд.

Щодо своїх позапроцесуальних намірів. І ця заява зараз є на розгляді".

Олег Чеславський: “Що нас може ще чекати”?

Андрій Циганков: “Що нас може ще чекати, навіть важко собі уявити. Будуть нові винахідливі ситуації поза межами чинного законодавства, щоб, у даному випадку, не переслідувати винних і не розслідувати “Справу Сенниченко”, а зробити дії, як то кажуть, на захист мундиру. І такі діє відбуваються, у даному випадку, позапроцесуальними, позазаконними методами,

Єдине що, скажемо, створює певну небезпеку, що можливо ці дії узгоджені, з тими хто дозволяє антикорупційним органам, бути поза межами закону, і у даному випадку, поза межами моралі”.