Через невизначенність кордонів Національного природного парку "Голосіївський" він не застрахований від стихійної забудови

На сьогодні, Міністерство захисту навколишнього значно просунулося в оформленні кордонів Національного природного парку "Голосіївський".

Уточнимо, що ще в 2014 році його територія була збільшена до площі 10,9 га.

Відомо, що остаточно врятувати територію від потенційної забудови вдалося за 1,2 млн. грн, а передача відомостей для фіксації в держземкадастр обійшлася в ще майже 6,5 тис. га НПП.

Явна затримка намічається тільки з оформленням території парку площею 2,6 тис. га: через судові позови з ТОВ "Авеста-Буд" за 2,6 га урочища "Бичок" була прострочена експертиза проекту землеустрою.

У міністерстві тривалий процес оформлення кордонів НПП пояснюють "неконструктивною" позицією Київської міськдержадміністрації (КМДА), сумнівними землевідведенням минулих років і відсутністю затверджених меж столиці.

У Мінекології повідомили, що було отримано позитивний висновок держекспертизи на проект землеустрою щодо організації і встановлення меж територій земельних ділянок площею 2637,34 га без вилучення у землекористувачів. Однак цей проект залишився незатвердженим, оскільки "керівництво Парку не було впевнене в правомірності дій за твердженням зазначеної документації із землеустрою без урахування земельної ділянки.

Крім того, Мінекології переконані, що затягування термінів оформлення кордонів НПП "Голосіївський" весь час відбувається з причин, які від них не залежать.

Наприклад, за даними міністерства: у 2015 році КМДА не давала адміністрації НПП дозвіл на розробку проекту землеустрою з організації та встановлення меж заповідної території; у 2016 році Мінприроди довелося повернути адміністрації НПП на доопрацювання запит на фінансування розробки цього проекту "з метою оптимізації витрат", на що ймовірно вплинуло недофінансування бюджету.

При цьому, вже на наступний рік такий самий запит адміністрації нацпарку на фінансування знову не задовольнило міністерство, так як "загальний обсяг витрат перевищував доведений обсяг на 2017 рік майже в 5 разів".

У підсумку, розробку проекту землеустрою з організації та встановлення меж території НПП "Голосіївський" почали фінансувати тільки в 2018 році.

При цьому, у 2018-2019 роках на ці цілі парк отримав 1,2 млн гривень, а сам договір на розробку проекту по процедурі відкритих торгів адміністрація НПП "Голосіївський" уклала з ДП "Науково-дослідний і проектний інститут землеустрою".

Таким чином, через 13 років після указу про створення НПП "Голосіївський" і через 6 років після указу про розширення його меж, повністю юридично захищені від нецільового використання поки лише 1888,1781 га нацпарку.

За фактом, на сьогоднішній день процес оформлення кордонів НПП триває, а значить що ці території поки що не застраховані від стихійної забудови.