На території Совських ставків планують побудувати розважальний комплекс

На території нижнього каскаду Совських ставків у Голосіївському районі столиці можуть побудувати розважальний комплекс, що не особливо радує місцевих жителів.

Згідно з місцевою ініціативою, громадськість просить змінити цільове призначення земельної ділянки, який у столичної громади орендує ТОВ "Господарник".

На даний момент ця земля може бути використана "для облаштування рекреаційної зони в поєднанні водоймища з будівництвом розважально-торговельного комплексу", а громадськість просить встановити цільове призначення "для збереження і використання регіональних ландшафтних парків".

У зв'язку з тим, що використання ТОВ "Господарник" орендованої землі на Совських ставках і потенційна забудова цієї території викликали претензії громадськості та депутатського корпусу Київради, уточнимо, що ще 14 березня 2008 року, між Київрадою і ТОВ "Господарник" були укладені договори оренди на все 6 зазначених ділянок.

При цьому, орендар зобов'язувався забудувати найбільший з цих ділянок протягом трьох років.

Рівно через десять років після укладення договорів оренди, в Київраді був зареєстрований проект рішення №08 / 231-875 / ПР про розірвання в односторонньому порядку договору оренди самого "великого" участку ділянки на просп. Лобановського, 113.

Автори документа - представники фракції "ВО" Свобода" Олег Бондарчук, Ігор Мірошниченко та Юрій Сиротюк - запропонували вигнати ТОВ "Господарник" з цієї землі у зв'язку з тим, що орендар в термін (до 2011 року включно) не забудована її.

Також проект рішення передбачав включення вказаної ділянки до переліку озеленених територій і надання йому статусу парку загального користування.

Втім, даний документ в підсумку потрапить до сесійної зали столичної міськради ще нескоро - лише через пів року.

Незабаром фактом порушення зобов'язань по забудові зацікавилися в прокуратурі Києва.

Правоохоронці подали до Господарського суду Києва позов до ТОВ "Господарник" про розірвання договору оренди великої ділянки на Совських ставках.

7 червня 2018 року суд відкрив провадження за цим позовом.

Незабаром після цього ТОВ "Господарник" подало апеляційну скаргу на вказану судовий вердикт в Північний апеляційний господарський суд.

Компанія попросила скасувати рішення суду першої інстанції, а позов прокуратури - залишити без розгляду.

2 грудня 2020 року Північний апеляційний господарський суд повністю задовольнив скаргу орендаря.

Інформації про подачу прокуратурою касаційної скарги на сайті "Судова влада України" поки немає, отже - договір поки що залишається чинним.

Примітно, що фірма забудовника належить депутату Київради від «Євросолідарності» Ігорю Баленко, який явно не хоче йти з Совських ставків, апелюючи до діючого інвестиційним договором від 2005 року.

По суті, цей договір теж виконаний не був, але яким буде підсумок всіх розглядів, прогнозувати складно. Ймовірно, спочатку Київраді доведеться затвердити відповідний ДПТ.