Петиція щодо присвоєння звання Героя України Євгену Коновальцю

На сайті Президента України з'явилася петиція https://petition.president.gov.ua/petition/112634 щодо присвоєння звання Героя України видатному українському діячу Євгену Коновальцю.

"Правий сектор" просить підтримати всіх українських патріотів цю петицію. Наводимо текст повністю:

Володимире Олександровичу!

Ми, громадяни України, просимо Вас:

1) Присвоїти звання Героя України з удостоєнням ордена Держави (посмертно) Коновальцю Євгену Михайловичу - українському діячу, який своїми діями заклав одну з фундаментальних цеглин формування української національної ідеї щодо здобування незалежності держави Україна.

2) Ініціювати процес перепоховання з міста Роттердам (Нідерланди) праху нашого героїчного співвітчизника на територію України.

Євген Коновалець — видатний політичний та військовий діяч України, полковник Армії Української Народної Республіки (УНР), командир Січових Стрільців, засновник та комендант "Української військової організації" (УВО), засновник та перший голова "Організації українських націоналістів" (ОУН).

Він брав активну участь у національно-визвольних змагань 1917-1921 років. Сформував один з найбільш боєздатних загонів у Армії УНР - корпус Січових Стрільців. Підрозділ на чолі з Коновальцем проявив себе у захисті столиці від більшовицького Січневого повстання, боях за Київ та чисельних бойових операціях проти "білої" та "червоної" російських армій.
Після поразки національно-визвольних змагань продовжив боротьбу за українську державність. У 1920 році заснував Українську Військову Організацію, яка стала координаційним центром підпільної боротьби на території України. Згодом поповнена свідомим молодим активом та інтелігенцією, організація стала фундаментом для створення у 1929 році політичної партії ОУН, першим головою якої одноголосо було обрано Євгена Коновальця. Діяльність ОУН була направлена на об’єднання України та визволення її від окупаційних режимів. Під керівництвом Євгена Коновальця виховалось покоління патріотів, що створили Українську Повстанську Армію, яка 15 років вела боротьбу за Незалежність.

Євгена Коновальця було вбито 23 травня 1938 р. у Роттердамі агентом Павлом Судоплатовим у результаті спецоперації окупаційної влади Радянського Союзу. СРСР вбачав в обличчі Коновальця людину, яка здатна відокремити Україну від держави-окупанта та здобути незалежність.
У Роттердамі й похований полковник, де кожен рік офіційні представники посольства України у Нідерландах вшановують пам'ять нашого героїчного співвітчизника.

В XXI ст. українці продовжують свою боротьбу з Росією — тим самим ворогом, тільки з новою назвою. З тою державою, яка продовжує використовувати таку ж політику стосовно України, як і Радянський Союз. Але як і в XX ст. під впливом Євгена Коновальця виховувалась молодь, яка стала лідерами у боротьбі проти нацистських та радянських окупантів, так і зараз майбутня еліта бере собі за приклад полковника УНР.
Він є фігурою, що єднає всі покоління українців — від старого, що боролося за незалежність на чолі з Коновальцем та іншими визначними діячами XX ст., та аж до сучасників — воїнів, які сьогодні воюють з агресором на Сході України, відстоюючи вже здобуту незалежність та територіальну цілісність нашої держави, та загалом усіх співвітчизників, які безпосередньо відчувають окупаційну політику Російської Федерації.

Зараз Євген Коновалець має деякі вшанування на місцевому рівні, але немає загальнодержавного визнання як до прикладу інші борці XX ст. - Степан Бандера, Роман Шухевич, Августин Волошин, Василь Стус, В'ячеслав Чорновіл, Левко Лук'яненко, Степан Хмара та багато інших.

Стан вшанування пам'яті Коновальця на сьогодні:
- вулиці в честь Коновальця є в більш, ніж 85 міст та селищ, зокрема в 11 обласних центрах - Дніпрі, Житомирі, Івано-Франківську, Києві, Луцьку, Миколаєві, Рівному, Тернополі, Хмельницькому, Львові, Полтаві
- всього три пам'ятники (м. Моршині, м. Івано-Франківськ, с. Старі кути) та чотири меморіальні дошки (м. Калуш, м. Полтава, м. Боярка та м. Київ)

Показовою є пам’ятна медаль ім. Євгена Коновальця «За внесок у розвиток братерських відносин між українським та литовським народами» у Литві, яка також вважає Коновальця своїм героєм та людиною, що допомогла їм у відновленні державності та захисті свободи.

У 2016 році до відзначення 125-річчя з дня народження Євгена Коновальця уряд затвердив план заходів з висвітлення ролі полковника в боротьбі українського народу за власну державу та подолання міфів радянської пропаганди. Це був перший важливий крок до визнання Коновальця героєм.

Наступним кроком має стати присвоєння йому звання Героя указом Президента України та перепоховання на територію України, з чим ми до Вас і звертаємося - ініціювати цей процес.


Це буде найкращий прояв вшанування пам’яті видатного українця на державному рівні до 130-річчя його дня народження, яке відбудеться 14 червня 2021 року.