Facebook заборонив користувачам з Австралії ділитися новинами

Соціальна мережа Facebook позбавила користувачів з Австралії можливості ділитися місцевими та міжнародними новинами через нещодавно прийнятий закон про примус Facebook, Google та інші платформи платити ЗМІ за їх контент.

Таким чином У заяві Facebook сказано, що ЗМІ і жителям Австралії заборонено публікувати посилання на новини, а також переглядати місцеві і міжнародні новини в соцмережі. В інших країнах публікація посилань на австралійські новинні видання і їх контент також обмежена.

Одночасно з цим компанія Google, яка раніше виступала проти нового австралійського закону, почала укладати угоди з видавцями ЗМІ про розміщення їх контенту за гроші. Так, компанія домовилася з медіахолдингом News Corporation Руперта Мердока, що буде платити за розміщення в Google News Showcase новинних матеріалів видань, керованих холдингом. Йдеться в тому числі про статті газет The Sun, The Wall Street Journal, The Times і The Australian. Фінансові умови угоди не розкриваються.

Google також уклала угоду з найбільшою в Австралії медіакомпанії Nine Entertainment про розміщення новинних матеріалів в продуктах Google. За повідомленнями ЗМІ, Google погодився платити 30 мільйонів доларів на рік. Закон, який зобов'язує платформи платити ЗМІ за їх контент, планують прийняти в найближчі дні.

За даними Університету Канберри, не менше 39% жителів Австралії отримують новини через фейсбук.