Стало відомо про потужний «витік мізків» з Білорусі

Білорусія зіткнулася з потужною хвилею «витоку мізків» після силового придушення протестів, що почалися в країні влітку 2020 року.

Акції були спровоковані результатами президентських виборів, на яких в черговий раз переміг беззмінний лідер країни Олександр Лукашенко.

Як зазначає агентство, дії білоруської силовиків вдарили по дітищу Лукашенко - Парку високих технологій, який є одним з провідних інноваційних IT-кластерів в Центральній і Східній Європі.

З ідеєю запустити парк глава білоруської держави виступив на початку 2000-х.

З того часу кластер сприяв появі таких успішних проектів, як World of Tanks, Viber і Maps.me.

Однак після репресивних дій влади Білорусі IT-компанії почали частково або повністю переводити штат за кордон і закривати офіси на території республіки.

Серед перших була японська Rakuten, яка володіє Viber. Глава підрозділу в білоруському виробнику GPS-технологій Gurtam Олександр Кувшинов покинув Білорусь після того, як його було згадано на телебаченні у зв'язку з розслідуванням стосовно PandaDoc.

Серед країн, в які виїжджають білоруські IT-фахівці, виявилася Литва. На її території новий бізнес у сфері Фінтех зареєструвати швидше, ніж в інших європейських державах.

В цілому близько 40 IT-компаній перевели приблизно 900 співробітників з Білорусі в Литву.

Ще 30 фірм розглядають подібний сценарій. Серед інших країн, які претендують на білоруських фахівців, виявилися Польща і Україна. Остання пропонує білоруським компаніям податкові пільги.

Протести в Білорусі після президентських виборів тривають сьомий місяць. В ході акцій, які жорстко придушували силовики, були затримані десятки тисяч громадян. Багато з них поскаржилися на катування та побиття в ізоляторах. Чотири людини загинули під час зіткнень з правоохоронними органами.

Дивіться також