До 10 жовтня 2021 року всі юридичні особи зобов’язані подавати відомості про кінцевих бенефіціарних власників

Як повідомляє Жанна Сломінська на своїй сторінці в мережі Фейсбук:

У квітні 2020 року набрав чинності Закон України від 06.12.2019 р. №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Цим законом усі юридичні особи зобов’язані подавати відомості про кінцевих бенефіціарних власників (далі – бенефіціари), зокрема і УСІ ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ (далі – ГО).

Міністерством фінансів України затверджено положення про форму та зміст структури власності (наказ від 19.03.2021 р. № 163) та опублікувало зразки складання схематичного зображення структури власності для різних ситуацій, однак лише для підприємницьких юросіб .

Якщо виникають питання, Міністерство юстиції рекомендує для отримання роз'яснень про бенефіціарів, причин їх відсутності та інше звертатись до Міністерства фінансів.

Відомості про бенефіціарів потрібно обов'язково ПОДАТИ в період з 11 ЛИПНЯ по 10 ЖОВТНЯ 2021 року.

За неподання чи несвоєчасне подання нараховується ШТРАФ в розмірі від 17000 грн до 51000 грн.

Навіть якщо відомості про бенефіціарів в ЄДР знаходяться в актуальному стані, та враховуючи норми законодавства, відповідно до яких у ГО БЕНЕФІЦІАРИ ВІДСУТНІ, для їх оновлення в ЄДР ГО все одно мають подати:

- заяву щодо державної реєстрації юридичної особи - громадського формування - форма 4 - лише сторінки 1, 2, 3 та 6 (увага - оновлені з 11.07.2021);

- структуру власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності, в якій вказати про відсутність бенефіціарів та вказати причину їх відсутності!!!

За зразком, наведеним Міністерством фінансів України у випадку відсутності у ГО бенефіціарів, Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ) адаптувало зразок Структури власності для громадських організацій (у форматі Word, що дає можливість лише внести реквізити вашої ГО). Посилання та фото заповнених зразків додаю до посту.

Послуги із внесення інформації про бенефіціарів в період з 11.07 по 10.10.2021 безкоштовні. Однак, якщо у вас назріла потреба щодо внесення до ЄДР ще якихось змін і доповнень щодо вашої ГО, то це можна зробити одночасно, але в такому випадку послуга буде платна.

При цьому «разовим» поданням відомостей про бенефіціарів не обійдеться. Законодавчо передбачено також: подання відомостей про відсутність змін у структурі власності та інформації про кінцевих бенефіціарів – при проведенні держреєстрації змін до відомостей про юрособу, що містяться в ЄДР; подання «оновлених» відомостей потрібно буде у разі змін у структурі власності або зміні бенефіціарів; щорічне підтвердження відомостей про бенефіціарів (у тому числі подання структури власності). навіть якщо змін не було. Але про це іншим разом.

Документи можна подати (для Києва та області) безпосередньо до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), які займаються реєстрацією громадських організацій або до будь якого ЦНАП. Але враховуйте, що у випадку звернення до ЦНАП, ваші документи звідти все одно передаватимуть до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) і там відпрацьовуватимуть. Не розраховуйте також на подання документів онлайн, ця функція ще не працює.

У Центральному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Київ), який розташований за адресою: вул. Євгена Сверстюка, 15 (поблизу М Лівобережна), прийом здійснюється за попереднім записом. Записатися можна за телефоном 050 640 31 69.

Не відкладайте подання інформації про бенефіціарів, час обмежений, запис на прийом вже зараз на 2 тижні вперед, а ШТРАФИ НАДТО ВЕЛИКІ.

Завантажити бланки та зразки їх заповнення можна на сайті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) за посиланнями, що наведені в коментарях до цього посту.

Якщо у вас виникнуть питання, чи потрібна буде допомога у заповненні документів для подання відомостей про бенефіціарів, пишіть у приват, допоможу чим зможу.

Щодо благодійних організацій та фондів, потрібно окремо вивчати законодавство та досліджувати.

Усі бланки, зразки та Керівні настанови щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників в частині громадських організацій, що опублікованих на сайті Міністерства фінансів України також можна завантажити за посиланням.

https://drive.google.com/.../14n2TagSmzWX9z29xlgXSbNv8l9U...

або окремо:

Форма № 4 - https://kyivobljust.gov.ua/.../07/09/20210709114542-96.xlsx

Щодо структури власності (зразок для ГО), реєстратори рекомендують завантажувати цей зразок для заповнення безпосередньо перед поданням оскільки він може оновлюватись https://kyivobljust.gov.ua/.../07/13/20210713144341-91.docx

Реквізити для оплати реєстраційних дій (у разі потреби) https://kyivobljust.gov.ua/.../02/05/20200205103835-22.pdf