Друга Гонту та друга Скельда нагородили орденом «Народний герой України»

21 травня у Сумах срібним орденом «Народний герой України» урочисто нагороджували бійців, волонтерів і медиків війни, які виборюють нашу перемогу на сході держави.

4 Герої за срібними нагородами прибули безпосередньо з війни, 2 бійців нагородили орденом посмертно (їхню нагороду отримали родичі), окрім військових, за видатні заслуги відзнаки також отримали волонтери та медики – всього 11 срібних тризубців для 11 Героїв: Степана Трача, Олега Лотоцького, Андрія Лагутіна, Олега Посохова, Володимира Русецького, Андрія Дідушка, Ольги Парамедика, Ірини Митрофанової, Олега Абрамичева, Святослава Горбенка та Дмитра Волонтирця.

Тризубці відлили зі срібла, яке передавали люди не лише зі всієї України, але й з-за кордону. Орден із червоно-чорними колодами отримують ті, хто захищають Україну зі зброєю в руках, з синьо-жовтими – медики, волонтери, журналісти, громадські діячі.

Нагороди вручали парамедик Юлія Паєвська «Тайра» та колишній політв’язень Володимир Балух.

Срібного тризуба із червоно-чорною колодкою отримали і наші добровольці – Степан Трач (друг «Гонта»), боєць 3-ї окремої стрілецької роти Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор», який на передовій із 2014 року, і Святослав Горбенко (друг "Скельд"), посмертно, який загинув у боях за ДАП.

На сцену, замість Степана Трача, за нагородою вийшов Сергій Супрун (друг Док) – командир 20-ї резервної сотні (Сумська область) Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор». Друг Гонта – не публічний, не дає інтерв’ю, не любить фотографуватися, справжній воїн, який воює на Сході України з перших днів російсько-української війни. Він був одним із перших, хто захопив та утримував авдіївську промзону, поки на позиції не прийшли українські військові. Зараз виїжджає на позиції в районі Торецька, Красногорівки та Павлополя.

– Чим відрізняється солдат від воїна? У солдата війна закінчується тоді, коли він іде на дембель. У воїна немає дембелю. Його війна закінчується тоді, коли ворог іде з нашої землі, – стверджує друг Док.

Святослава Горбенка (друга "Скельда") нагородили посмертно. Юний кіборг, який віддав своє життя за Україну, йому було всього 18 років. Скельд був справжнім лідером і вмів воювати. Старші побратими відмовляли хлопця, казали: "Ти такий молодий! Ми, старші, повинні воювати". А він: "Ви ж їдете, і я поїду!" Побратими згадували, що Скельд воював на рівні зі спецназом, наче все життя цим займався. Справжній Герой!

Бійці Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» є справжніми воїнами. Наші добровольці не покинуть фронт, допоки всі українські території не будуть звільнені.