Кияни продовжують боротьбу за Садибу Мурашків;

Поки Віталій Кличко ще знаходиться в "теплій ванні" після перемоги на виборах, кияни продовжують свою боротьбу і хто як може підтримують Alexander Glukhov Врятуємо Садибу Мурашків;

На вихідних разом з Юлия Назаренко , головою ініціативної групи Незаконне будівництво Київ - ЛьвівськаЖивописна та Верховинна 80Б , відвідали п.Олександра, привезли воду та трішки продуктів харчування.

Нагадаємо про те, що кілька тижнів назад будинок в якому мешкає родина Глухова був відрізан від водопостачання, і електриці.

Diana Popova ось так прокоментувала ситуацію: 

Київська міська державна адміністрація - КМДА та Департамент культури КМДА обіцяли і неодноразово наголошували на необхідності збереження і реставрації комплексу споруд Садиби Мурашка, що на вул.Мала Житомирська, 12-14. 20 жовтня нами були отримані результати обстеження будівлі Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій, який зазначив про «гостру аварійність будівлі і небезпечність її експлуатації». Оскільки в будівлі досі перебувають люди, зокрема проживає Alexander Glukhov із донькою, їх життя і здоров‘я знаходиться в небезпеці. Тому департамент культури змушений був звернутися до Київгаз та Київводоканал із проханням про термінове відключення від мереж газо- і водопостачання. Робимо все належне, щоб Олександр Глухов отримав від міста нове житло, а на пам‘ятку якнайшвидше повернулися реставратори.

Знаю і розумію, що багатьох цікавитиме чому саме зараз ситуація стала кричущою і чому ми б‘ємо на сполох щодо збереження надзвичайної пам‘ятки архітектури. Тому даю довідково хронологію подій у формі long read.

——————————————————————-

Житлові будинки на вул. Малій Житомирській № 12-А, 12-Б, 14-А та 14-Б (міські садиби О. Мурашка) тривалий час перебували у власності ТОВ «Пантеон-Інвест» та ТОВ «Вестіга» і відповідно до наказу Господарського суду м. Києва від 30.11.2011 № 48/381 відділом державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві були повернені в комунальну власність міста Києва та розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 23.10.2013 № 1910 закріплені на праві оперативного управління за Управлінням охорони культурної спадщини.

Будівельною лабораторією КП «Київжитлоспецексплуатація» 24.01.2013 проведено обстеження несучих та огороджувальних конструкцій житлових будинків № № 12-А, 12-Б, 14-А, 14-Б на вул. Малій Житомирській, за висновками якого вони є аварійними і експлуатація їх не можлива.

На замовлення Управління охорони культурної спадщини ТОВ «Творча архітектурна майстерня «Ю. Лосицький» розробило проектно-кошторисну документацію на виконання першочергових протиаварійних робіт на зазначених будівлях.

У зв’язку з реорганізацією Управління охорони культурної спадщини шляхом приєднання до Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) зазначені об’єкти у жовтні 2015 року передано на баланс Департаменту культури.

22.12.2015 Департаментом культури було отримано позитивний висновок експертизи ДП «Укрдержбудекспертиза» до проектно-кошторисної документації (Експертний звіт від № 00-1720-15/ЦБ).

Департаментом культури після проведення тендерних процедур на закупівлю будівельних робіт було укладено відповідний договір підряду від 16.08.2016 № 16/08/16 з ТОВ "ЕСТ Україна" на суму 1,39 млн.грн.

Зазначеним товариством на вказаному об’єкті будівництва ліквідовано звалище побутового та будівельного сміття у приміщеннях будівлі та прилеглої до неї території (вивезено близько 520 тон сміття на полігон). Крім того виконані роботи з підвищення міцності та жорсткості стінових конструкцій будинку, де вона істотно знизилась шляхом інєктування та розшивки тріщин цегляної кладки, повного перекладання цегляної кладки перемичок прорізів на ділянках де вона зазнала суттєвого розшаровування та руйнації. Проведено повний демонтаж залишків існуючих конструкцій дерев’яних балочних перекриттів на ділянках їх обрушення та замінено їх на збірно-монолітні.

Для захисту основних конструктивних елементів будинку від безпосереднього замокання атмосферними опадами, підрядною організацією влаштовано систему зовнішнього організованого їх водовідведення.

Виконання будівельних робіт на вказаному об’єкті було продовжено у 2017 році ТОВ «ЖОК.» на підставі договору підряду укладеного з Департаментом культури.

Товариством були виконані роботи із вивезення сміття (300 тон) з приміщень будівлі на вул. Мала Житомирська, 12-Б та прилеглої території. Крім того, проведені роботи із демонтажу дерев’яних перекриттів між поверхами та залишків конструкцій даху після пожежі. Департаментом культури, як замовником виконання робіт, отримано від ПАТ «Київенерго» технічні умови на приєднання до електричних мереж з метою підключення будівельних машин і механізмів, та 29.03.2018 погоджено робочий проект на тимчасове підключення до мереж електропостачання.

Подальші роботи на об’єкті будівництва, зокрема ремонт дахів та заміна міжповерхових перекриттів, повинні виконуватися за допомогою баштового підйомного крану, який відповідно до проектно-кошторисної документації встановлюється на будівельному майданчику біля будівель на вул. Малій Житомирській, 12 (А, Б).

Враховуючи, що у приміщеннях будівлі на вул. Малій Житомирській, 12-А зареєстровано та проживають громадяни Глухов О.Д. та його донька Попова В.О., а також незареєстровані особи – сім’я Божко О.В. і інші невстановлені особи, в тому числі і діти та зважаючи на те, що п.4.28. ДБН А.3.2.-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві» перебування сторонніх осіб на будівельному майданчику забороняється, підрядною організацією будівельні роботи на об’єкті призупинені і будуть відновлені після відселення громадян із займаних приміщень.

За висновками експертів будівельної лабораторії КП «Київжитлоспецексплуатація» та ТОВ «Науково-технічний центр експертизи нерухомості будівля на вул. Малій Житомирській, 12-А непридатна до експлуатації з аварійністю окремих ділянок, а саме: аварійне обвалення покрівлі, перекриттів, тріщини в стінових конструкціях, чисельні тріщини в підлозі, інженерні мережі знаходяться у ветхому стані, система каналізування відсутня, що і всі відходи життєдіяльності її мешканців потрапляють до підвалу будинку, що призводить до замокання цегляної кладки існуючих фундаментів та їх ґрунтової основи.

Розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 23.08.2018 № 1541, на підставі висновків комісії, будівлі на вул. Малій Житомирській, 12-А, 12-Б, 14-А, 14-Б визнані непридатними для проживання (аварійними) і Департаменту будівництва та житлового забезпечення, а також Шевченківській районній в місті Києві державній адміністрації доручено вжити заходів щодо відселення мешканців, що зареєстровані в будинку на вул. Малій Житомирській, 12-А, за рахунок житла, придбаного за кошти бюджету міста Києва.

З метою з’ясування вимог Глухова О. Д. та Попової В. О. до житлового приміщення, яке вони бажають отримати в разі відселення з будинку № 12-А на вулиці Малій Житомирській, Департамент будівництва та житлового забезпечення неодноразово запрошував зазначених громадян на особистий прийом. Однак вони до Департаменту не з’явились та на телефонні дзвінки не відповідають.

Крім того, 15.11.2018 на пленарному засіданні сесії Київської міської ради, на якому був присутній громадянин Глухов О.Д., керівництвом Департаменту будівництва та житлового забезпечення вкотре йому було запропоновано прибути на прийом для обговорення вказаних питань, але він так і не з’явився.

Протягом останніх 10 років громадянину Глухову О.Д. пропонувалось більше 10 варіантів квартир у різних районах міста у тому числі і в його центральній частині, для переселення. Однак згоди він не надав, за ордерами не з’являвся.

26.02.2020 Департамент будівництва та житлового забезпечення передав Шевченківській районній в місті Києві державній адміністрації двокімнатну квартиру № 7, загальною площею 64,82 кв.м. у житловому будинку № 11 у провулку Моторному в Голосіївському районі міста Києва, для відселення родини Глухова О. Д.

Вказаний громадянин неодноразово запрошувався працівниками Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації для отримання ордеру на вказане житло, однак він так і не з’явився та на телефонні дзвінки не відповідає.

03.09.2020 експертами будівельної лабораторії КП «Київжитловспецексплуатація» проведено обстеження технічного стану несучих та огороджувальних конструкцій цих будівель і за їх висновками, зазначені конструкції будівель знаходяться в аварійному стані – категорія 4. Крім того, виявлені факти самовільного підключення невстановленими особами приміщень будівлі № 12-А за вказаною адресою, до інженерних мереж у тому числі і газопровідних, що може призвести до непередбачуваних наслідків.

У зв’язку з цим Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація листом від 16.10.2020 № 109/03/28-7160 та Департамент культури листом від 13.10.2020 № 060-5605 направили офіційні звернення Глухову О. Д., з проханням терміново з’явитися до Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації для отримання ордеру на виділене йому житло, для переселення з аварійних приміщень. В усній розмові вказаний громадянин повідомив про те, що пропозиція Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації є неприйнятною, і він може погодитись на переселення лише за умови виділення йому житла в центральній частині міста Києва, в радіусі 1 кілометра від Майдану Незалежності.

На прохання Київської міської державної адміністрації (лист від 20.10.2020 № 005-1236) фахівцями Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» проводилось обстеження конструктивних елементів будинку № 12-А на вул. Малій Житомирській, на предмет можливості його експлуатації. У висновках фахівців інституту констатовано факт гострої аварійності будівлі – категорія 4 (найвища), і зазначено що на сьогодні експлуатація будинку створює небезпеку для здоров’я та життя як для мешканців будинку, так і для пішоходів, що перебувають поблизу, а тому за даних умов є неможливою. Також наголошено на тому що відсутність вкрай необхідних ремонтно-відновлювальних заходів та експлуатація будинку призводять до подальшого погіршення фізико-механічних характеристик матеріалів основних конструктивних елементів будівлі. Рекомендовано терміново виконати протиаварійні роботи по спеціально розробленому проєкту з метою запобігання несанкціонованого проникнення людей в будинок і прилеглу небезпечну зону.

Одночасно зазначаємо що, на сьогодні в Шевченківському районному суді м. Києва розглядається справа № 761/29679/18 за зустрічним позовом Департаменту культури до сім’ї Божко О. В. про виселення осіб, які безпідставно вселилися та проживають в будинку № 12-А по вул. Мала Житомирська у м. Києві, без надання іншого житла. Судове засідання відбудеться 26.11.2020.

На дворі, Олександр з дружиною вже тиждень як важко хворіють, друзі давайте разом допоможемо Олександру Дмитровичу!

Кличко - мер - Олександр Глухов просить лише про 10 хвилин Вашої уваги!))

РЕПОСТ ВІТАЄТЬСЯ;))