Чергова заява заступника міністра Антона Геращенко, яку спростував заступник міністра Антона Геращенко.

7 липня 2020 року на брифінгу в ТЦ «Лавина» заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко презентував "чергове досягнення" МВС і НПУ, щодо підключення системи відеоспостереження ТЦ "Лавина" до "Комплексної системи відеоспостереження" міста Києва і що це суттєво підвищить ефективність роботи органів Національної поліції столиці.

Також Антон Геращенко заявив, що в Міністерстві внутрішніх справ розробляють законопроект, який умовно називається «Закон про безпечну Україну» і що даним законопроектом пропонується встановити відповідальність за незаконне використання інформації, зібраної з відеокамер спостереження в громадських установах. Також заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що до розробки даного проекту закону Міністерство внутрішніх справ залучило народних депутатів і громадських активістів.

Дивиться відео з 3 хв. 58 сек:

Наша організація надіслала Запит до МВС України де попросили надати відповідну інформацію, а саме:

  • Яким Наказом МВС України була створена робоча група по розробці проекту Закону «Про безпечну Україну».
  • Надати інформацію хто увійшов до складу робочої групи по розробці проекту Закону «Про безпечну Україну» і по яким критеріям здійснювався відбір.
  • Які європейські та українські законодавчі і нормативні документи та стандарти використовуються для розробки проекту Закону «Про безпечну Україну», та інш.
  • Також наша організація запропонувала МВС України залучити спеціалістів нашої організації до роботи робочої групи по розробці даного проекту Закону.

На початку року ми отримали відповідь від МВС України, за підписом того ж Антона Геращенко, де спростовується заява заступника міністра Антона Геращенко щодо розробки в МВС проекту Закону з робочою назвою «Безпечна Україна». Тобто на брифінгу журналістам і громадськості була надана неправдива інформація – так як ніякого проекту Закону з робочою назвою «Безпечна Україна» в МВС України не розробляється і відповідно ніякі народні депутати та громадські активісти до його розробки не залучалися.

На сьогодні в Україні не має жодного законодавчого і нормативного документу які б регламентували роботу систем відеоспостереження в публічних місцях і саме тому дані системи окрім допомоги несуть і загрозу громадянам України. Про це ми писали в своїй статті "Україна ігнорує вимоги ЄС щодо систем відеоспостереження в публічних місцях".

Про це свідчить яскравий приклад затримання СБУ злочинного угруповання до якого входили колишні і діючі співробітники правоохоронних органів. 

За даними СБУ, злочинне угруповання, спеціалізувалися на збуті інформації з бази даних «Безпечна столиця», яка фіксує, зокрема, рух транспортних засобів, дані руху коштів клієнтів у банківських установах.